Притула: Я проти «російського» проєкту Меморіалу в Бабиному Яру і відстоюю його український варіант

Притула: Я проти «російського» проєкту Меморіалу в Бабиному Яру і відстоюю його український варіант

26 Квітня 2021
1386
26 Квітня 2021
09:48

Притула: Я проти «російського» проєкту Меморіалу в Бабиному Яру і відстоюю його український варіант

1386
За словами Притули, його бентежить те, як відстоювання українського варіанту меморіалу, подається опонентами «як спроба навісити якісь антисемітські ярлики».
Притула: Я проти «російського» проєкту Меморіалу в Бабиному Яру і відстоюю його український варіант
Притула: Я проти «російського» проєкту Меморіалу в Бабиному Яру і відстоюю його український варіант

Політик та телеведучий Сергій Притула пояснив, чому виступає проти проєкту меморіалу в Бабиному Яру, керівником групи авторів якого є російський режисер та продюсер Ілля Хржановський. В інтерв'ю РБК-Україна Притула заявив, що виступає за створення Меморіалу саме за українським проєктом, а не за «російським».

«Я виступаю проти (цього варіанту проєкту – Ред.) тому, що я переконаний, що має бути таке поняття як гідність у будь-яких процесах. Або росіяни нас вбивають на східному фронті, або ми їх допускаємо до будівництва меморіалу в Бабиному Яру. Або хрестик, або труси, давайте відверто», – сказав Притула.

Притула додав, що виступає за створення Меморіалу саме за українським проєктом.

«Ми за вшанування всіх жертв, які були розстріляні в Бабиному Яру і за те, щоб цей меморіал був об'єктом національної пам'яті. Мене бентежить те, як відстоювання українського варіанту меморіалу, української версії подається опонентами як спроба навісити якісь антисемітські ярлики, якщо ти виступаєш проти цього "російського проекту" (ми його називаємо саме так). Один з головних лобістів українського проекту – це Йосиф Зісельс і на нього чіпляти антисемітський ярлик – це вже саме по собі смішно», – додав Притула.

Політик вважає, що необхідна більша участь держави в будівництві меморіалу, на його думку, необхідно створити фонд, «куди кожна людина могла свої 10 гривень внести і докластися до його створення».

«Але ми вважаємо, що цей меморіал не повинен бути реалізований невеликою групою людей, які будуть нав'язувати ті чи інші наративи винятково тому, що вони займаються меморіалом», – підкреслив Притула.

25 січня 2021 року Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» презентував художню концепцію майбутнього музейного комплексу в Києві, що складається з синагоги, центру реабілітації, інсталяцій та освітніх просторів.

Керівником групи авторів є художній директор Меморіального центру, російський режисер та продюсер Ілля Хржановський. Спонсорами проєкту виступають російські бізнесмени Павло Фукс, Михайло Фрідман та Герман Хан. Членами Наглядової ради Меморіалу Бабин Яр є, зокрема, Святослав Вакарчук та український олігарх Віктор Пінчук. 

Водночас відомі діячі мистецтва, учені, громадські активісти звернулися до мера столиці і Київради з відкритим листом, в якому закликають не підтримувати російський проєкт меморіалу і не передавати йому землю в користування. В них є побоювання, що меморіал може транслювати російські історичні наративи, які дискредитуватимуть Україну.

Наприклад, українські євреї вважають, що меморіал «Бабин Яр» може стати зброєю для роспропаганди. 

Ще у квітні 2020 року медійники, діячі культури й науки України закликали Наглядову раду Меморіального центру Голокосту звільнити Іллю Хржановського з посади художнього керівника центру.

Однак голови єврейських громад України закликали київську владу підтримати проєкт створення меморіалу у Бабиному Яру.

Київські активісти розпочали збір підписів із закликом припинити підтримку російського проекту меморіалу у Бабиному Яру. До збору підписів долучилися відомі художники, вчені, громадські активісти, зокрема: Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Віталій Портников, Мустафа Джемілєв, Володимир В'ятрович, Микола Княжицький.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко не вбачає ризику в реалізації саме російського проєкту меморіалу.

У квітні 2021 року в Бабиному Яру планують відкрити меморіальну синагогу.

Фото: Anatolii Dybets/Сергій Притула/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1386
Читайте також
24.07.2021 12:00
Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам'яті, кандидат філософських наук, «Європейська правда»
1 673
05.05.2020 10:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду