Трансляція телеуроків не буде індульгенцією для каналів Медведчука – Герасим’юк

Трансляція телеуроків не буде індульгенцією для каналів Медведчука – Герасим’юк

3 Квітня 2020
4217
3 Квітня 2020
15:15

Трансляція телеуроків не буде індульгенцією для каналів Медведчука – Герасим’юк

4217
Перша заступниця голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк наголосила, що трансляція телеуроків на телеканалах «112 Україна», NewsOne і ZIK не дасть їм ніяких преференцій у випадку розгляду регулятором порушень в ефірі цих мовників.
Трансляція телеуроків не буде індульгенцією для каналів Медведчука – Герасим’юк
Трансляція телеуроків не буде індульгенцією для каналів Медведчука – Герасим’юк

Про це пані Герасим’юк сказала, коментуючи «Детектору медіа» звернення народної депутатки Наталі Піпи щодо неприпустимості трансляції телеуроків на проросійських каналах, які належать соратнику Віктора Медведчука Тарасу Козаку.

«У будь-якому разі участь у таких суспільно важливих проєктах, як освітній проєкт, не буде індульгенцією для жодного з інформаційних каналів, якщо вони будуть порушувати закони, які унеможливлюють пропаганду, маніпуляції, поширення фейків і ворожої інформації. Це не дасть їм ніякої преференції при розгляді Нацрадою подібних порушень. А ми моніторимо постійно і будемо реагувати миттєво», – наголосила пані Герасим’юк.

Вона нагадала, що Нацрада не була долучена до проєкту «Всеукраїнська школа онлайн» і не мала впливу на залучення телеканалів до нього: «Ми не долучені до цього проєкту. Це міністерство освіти та президентська ініціатива».

Однак пані Герасим’юк зауважила, що особисто зверталася до ініціаторів проєкту із застереженням щодо залучення телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK. «Я непублічно звернулася до авторів цього проєкту з подібною думкою. Я не можу огульно без якогось офіційного визначення цих каналів як пропагандистських саме таку дефініцію до них застосовувати. Я висловила свою персональну думку про те, що розумію тих директорів шкіл, які висловилися зараз проти того, щоб діти їхніх шкіл вчилися, переглядаючи ці канали».

«Звичайно, трансляція телеуроків впливатиме на підвищення дивлення подібних каналів. А канали зараз не гребують тим, щоби вкидати якісь речі, які мають ознаки пропаганди. Ми про це не забуваємо, коли моніторимо ці канали. І будемо свою позицію висловлювати найближчим часом», – зауважила перша заступниця голови Нацради.

За її словами, Нацрада також реагуватиме на зміну програмних концепцій телеканалів, які мають звернутися до регулятора щодо тимчасової зміни сітки мовлення. «Але комусь заборонити транслювати освітні програми – це не наше повноваження», – додала вона.

Нагадаємо, 6 квітня 2020 року стартує проєкт «Всеукраїнська школа онлайн», у рамках якого виходитимуть відеоуроки з 11 предметів для учнів 5-11 класів. Телеуроки транслюватимуть 11 телеканалів: «ПлюсПлюс», «112 Україна», NewsOne, «Піксель», ZIK, «УНІАН ТБ», «Індіго», «Рада», «UA: Культура», «UA: Перший» та М1, а також телеканал «Дом» (для учнів з окупованих територій) і медіасервіс Megogo. Школярі також зможуть дивитися ці уроки у Facebook та YouTube.

Директор Львівської школи східних мов та бойових мистецтв «Будокан» Олександр Козловський з власної ініціативи заборонив учителям закладу використовувати контент цих каналів для підготовки онлайн-уроків. Батькам дітей він порадив не користуватися їхнім контентом.

Народна депутатка від фракції «Голос» Наталія Піпа закликала Офіс президента України, Міністерство культури та Міністерство освіти і науки виключити з проєкту NewsOne, ZIK та «112 Україна», оскільки це проросійські пропагандистські канали.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4217
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду