Бородянський: Багато норм із закону про дезінформацію будуть діяти до кінця окупації частини України

Бородянський: Багато норм із закону про дезінформацію будуть діяти до кінця окупації частини України

30 Листопада 2019
1895
30 Листопада 2019
17:50

Бородянський: Багато норм із закону про дезінформацію будуть діяти до кінця окупації частини України

1895
Україна повинна захищатися від дезінформації в такий спосіб, щоб неможливо було спотворювати громадську думку, вважає міністр.
Бородянський: Багато норм із закону про дезінформацію будуть діяти до кінця окупації частини України
Бородянський: Багато норм із закону про дезінформацію будуть діяти до кінця окупації частини України

Про це міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський розповів в інтерв'ю DT.UA.

За словами міністра, його часто запитують про те, чому в нашій країні роблять щось, чого немає в Європі.

«Але ж у Європі немає війни, а у нас вона є. Багато норм із тих, які ми будемо обговорювати в законопроекті про дезінформацію, будуть діяти доти, поки частина України буде тимчасово окупована», - зазначив Володимир Бородянський.

Він додав, що саме через війну зарах потрібно дати точне визначення, що таке «дезінформація».

«Це поняття необхідно наповнити докладним змістом, а також критеріями, щоб цим неможливо було зловживати. Ми перебуваємо в стані гібридної війни. На нас напали, ми повинні захищатися від дезінформації в такий спосіб, щоб неможливо було спотворювати громадську думку», - розповів міністр.

Нагадаємо, 6 листопада Володимир Бородянський сказав, що потрібно на законодавчому рівні захищати інформаційне поле від маніпуляцій, а журналістів – від тиску. За його словами, має бути посилена відповідальність для журналістів за розповсюдження маніпулятивної та неправдивої інформації. Це буде зроблено шляхом введення в законодавство поняття та критеріїв маніпулювання суспільною думкою. Він додав, що за замовлення та здійснення такого маніпулювання має бути введена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. 

13 листопада голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник голови Микита Потураєв публічно презентували концепцію майбутнього закону про медіа, над яким наразі працюють члени комітету. У новому законі має з’явитися розділ про гарантії та захист прав журналістів. 

15 листопада Володимир Бородянський і перший заступник міністра Анатолій Максимчук провели публічну дискусію «Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації (маніпуляції і фейків)». Запрошеним медійникам представили концепцію захисту інформаційного простору від дезінформації, розроблену міністерством. За словами Володимира Бородянського, скоріше за все, питання захисту інформаційного простору будуть винесені в окремий законопроєкт, з приблизною назвою «Про боротьбу з дезінформацією».
Детальніше про ініцативи міністерства читайте тут
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1895
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Слава
1607 дн. тому
Дезінформація і окупація частини території України не мають прямого взаємообумовленого зв'язку. Невже після закінчення окупації автоматично зникне дезінформація?! Ні, не зникне, вона може й буде тривати доти, доки існує незалежна від Росії Україна, якщо їм знадобиться - й десятки чи усі сто років. Де ця грань, після якої можна буде "дозволити" ЗМІ бути вільними, й коли вона наступить??? Й ще одне. Якби ці слуго-міністри справді так переживали за ворожий натиск, то де вони були, починаючи з 2014, чому не вимагали відповідних змін тоді, у саму критичну добу, чому не запроваджували обмеження на власних телеканалах? Справа в тому, що всі ці розмови про ворожі голоси - це спроба надурити, "розвести" українців, коли, прикриваючись благими намірами, готують встановлення у нас місцевого варіанту постсовкового тоталітарного путінізму.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду