У законопроєкті щодо протидії дезінформації будуть запобіжники тиску на ЗМІ - заступник міністра

У законопроєкті щодо протидії дезінформації будуть запобіжники тиску на ЗМІ - заступник міністра

28 Листопада 2019
1706
28 Листопада 2019
20:50

У законопроєкті щодо протидії дезінформації будуть запобіжники тиску на ЗМІ - заступник міністра

1706
У проєкт закону щодо протидії дезінформації закладають принципи, що унеможливлять використання його для тиску на неугодні медіа.
У законопроєкті щодо протидії дезінформації будуть запобіжники тиску на ЗМІ - заступник міністра
У законопроєкті щодо протидії дезінформації будуть запобіжники тиску на ЗМІ - заступник міністра

Про це в ефірі «Українського радіо» розповів перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук. 

«У законопроекті закладаються принципи, що будь-який механізм захисту (від дезінформації - ред.) має бути таким, щоб його неможливо було використати для тиску на неугодні медіа», - наголосив заступник міністра.

За його словами, визначення «дезінформація», яке є в європейських документах, непридатне для українських реалій.

«Зараз ключовий виклик для нас - дати таке визначення. Ми зараз над цим працюємо при розробці законопроєкту. Ми залучили європейських і локальних експертів, які борються з фейками. Багато громадських організацій, наприклад StopFake, сьогодні дійсно працюють над цими кейсами й розбирають їх. Власне, ми зараз напрацьовуємо це визначення дезінформації, бо воно є одним із надважливих», - сказав Анатолій Максимчук.

Він також озвучив визначення дезінформації, яке використовують у ЄС: «Дезінформація — очевидно неправдива або така, що вводить в оману інформація, і яка в сукупності: створена, представлена й поширена з метою економічної вигоди або навмисного введення в оману громадськості; може заподіяти шкоду суспільству через загрозу демократичним політичним процесам, процесам розробки політики, а також таким суспільним благам як захист здоров’я громадян, довкілля та безпека».

Водночас поняття дезінформації не охоплює недостовірну рекламу, помилки у звітності, сатиру й пародію, а також критичні судження журналістів.

«Ми усвідомлюємо відповідальність за те, що ми маємо створити таке визначення, яке точно буде з набору певних критеріїв, які в сукупності будуть складати оце поняття дезінформації», - зазначив заступник міністра.

При цьому, за його словами, громадянам мають бути забезпечені умови для отримання достовірної, всебічної й об’єктивної інформації.

«Інструменти захисту від дезінформації - це більш комплексне питання. Зокрема це заборона фінансування або володіння медіа громадянами та особами з РФ. Це дуже важливий аспект. Зараз усі компанії є приватними, при цьому вони є глибоко збитковими, тобто вони не є бізнесом, вони є рупором», - сказав Максимчук. 

За його словами, протидією дезінформації є правдива інформація, яку розповсюджують журналісти, які діють за стандартами. Він додав, що в Україні має бути така організація, яка розробить для журналістів рекомендації щодо професійних стандартів та етики і слідкуватиме за їх дотриманням, а також захищатиме працівників ЗМІ.

«Ми передбачимо цей механізм на рівні закону. Засновником цього об’єднання на етапі створення може стати Суспільний мовник, який, власне, й об’єднує журналістів. Суспільний мовник говорить від імені суспільства», — розповів Анатолій Максимчук.

Нагадаємо, 6 листопада міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський сказав, що вважає, що потрібно на законодавчому рівні захищати інформаційне поле від маніпуляцій, а журналістів – від тиску. За його словами, має бути посилена відповідальність для журналістів за розповсюдження маніпулятивної та неправдивої інформації. Це буде зроблено шляхом введення в законодавство поняття та критеріїв маніпулювання суспільною думкою. Він додав, що за замовлення та здійснення такого маніпулювання має бути введена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. При цьому він зауважив, що потрібно зберігати баланс між захистом інформаційного простору і захистом свободи слова.

13 листопада голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник голови Микита Потураєв публічно презентували концепцію майбутнього закону про медіа, над яким наразі працюють члени комітету. У новому законі має з’явитися розділ про гарантії та захист прав журналістів. Пропонується ввести за рахунок медіа страхування життя і здоров’я журналістів від ризиків, пов’язаних з професійною діяльністю.

15 листопада в «Укрінформі» міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський і перший заступник міністра Анатолій Максимчук провели публічну дискусію «Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації (маніпуляції і фейків)». Запрошеним медійникам представили концепцію захисту інформаційного простору від дезінформації, розроблену міністерством. За словами Володимира Бородянського, скоріше за все, питання захисту інформаційного простору будуть винесені в окремий законопроєкт, з приблизною назвою «Про боротьбу з дезінформацією». Детальніше про ініцативи міністерства читайте тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1706
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду