Верховну Раду закликали не скасовувати перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці

Верховну Раду закликали не скасовувати перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці

13 Січня 2020
4952

Верховну Раду закликали не скасовувати перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці

4952
Представники громадськості, серед яких – журналісти, кінорежисери, актори, ведучі, громадські діячі тощо, закликали Верховну Раду України та парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики не допустити скасування або обмеження переліку, які створюють загрозу національній безпеці.
Верховну Раду закликали не скасовувати перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці
Верховну Раду закликали не скасовувати перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці

Про це йдеться в зверненні, оприлюдненому 13 січня на сторінці Руху добровольців «Простір свободи» у Facebook.

«Усі норми українського законодавства щодо Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, мають бути збережені», – заявили представники громадськості.

Зокрема, у заяві йдеться, що низка норм законопроєкту «Про медіа» (реєстраційний № 2693) скасовують чинний Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та запроваджують натомість Перелік осіб, які створюють загрозу національному медіапростору України. Представники громадськості вказали, що чинний Перелік осіб стосується не лише сфери медіа, а й сфери кінематографії та сфери культурних заходів. 

«Законопроєкт "Про медіа" передбачає запровадження жорстких критеріїв, які значно ускладнять або взагалі унеможливлять наповнення нового Переліку. Так, у новий Перелік пропонується включати лише осіб, щодо яких а) відкрито кримінальне провадження щодо вчинення ними злочинів проти основ національної̈ безпеки, злочинів проти миру, людства та міжнародного правопорядку; б) застосовані персональні санкції̈; в) встановлені факти систематичного умисного поширення інформації̈, забороненої̈ до поширення деякими законами України», – йдеться в повідомленні.

Підписанти звернення, своєю чергою, сказали, що стосовно багатьох фігурантів чинного Переліку не порушено кримінальних проваджень і не запроваджено санкцій, а «довести систематичність, а головне умисність поширення ними незаконної інформації практично неможливо».

Крім того, вони висловилися проти того, що законопроєкт передбачає включення в Перелік лише на певний обмежений строк. «Чинний Перелік відіграє важливу роль в обмеженні гастролей його фігурантів в Україні. Але, скасовуючи цей Перелік, законопроєкт "Про медіа" не передбачає зміни назви Переліку в законі "Про гастрольні заходи в Україні". Якщо зазначений закон посилатиметься на Перелік, який втратить чинність, то не тільки фігуранти старого, а й фігуранти нового Переліку зможуть безперешкодно гастролювати в Україні», – зазначається в зверненні.

Повний текст звернення та перелік підписантів тут.

Нагадаємо, Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, складається Міністерством культури України на підставі даних Служби безпеки України. Станом на жовтень 2019 року до нього входять 150 осіб.

У лютому 2018 року українські медіагрупи розробили і передали главі уряду проект постанови про порядок складання Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

У серпні 2019 року голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко в інтерв’ю «Детектору медіа» висловив думку, що «має бути чітка дефініція, хто потрапляє в «чорні списки» і яким чином вони потім кореспондуються з забороною на показ конкретного художнього продукту».

Як писав ДМ, 27 грудня 2019 року група народних депутатів зареєструвала законопроєкт № 2693 «Про медіа». Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також членкиня Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба.

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

Центр демократії та верховенства права закликав профільний комітет Верховної Ради та парламент провести ефективне обговорення і розгляд поправок до законопроєкту про медіа з метою ухвалення якісного закону в першій половині 2020 року.

Парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики планує розглянути законопроєкт 13 січня 2020 року.

Фото: Рух добровольців «Простір свободи» / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4952
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду