Видання «theБабель» розповіло про зустріч Богдана з журналістами в форматі off the record

Видання «theБабель» розповіло про зустріч Богдана з журналістами в форматі off the record

18 Листопада 2019
2624
18 Листопада 2019
11:47

Видання «theБабель» розповіло про зустріч Богдана з журналістами в форматі off the record

2624
Видання «theБабель» опублікувало матеріал про зустріч голови Офісу президента Андрія Богдана, його заступників Кирила Тимошенка і Юрія Костюка з близько 20 іноземними й українськими журналістами в форматі off the record.
Видання «theБабель» розповіло про зустріч Богдана з журналістами в форматі off the record
Видання «theБабель» розповіло про зустріч Богдана з журналістами в форматі off the record

Про це видання пише 18 листопада, посилаючись на кілька джерел.

Кореспондентів «theБабеля» на зустрічі не було. «Після того як ми викрили Тимошенка на брехні, опублікувавши повідомлення чиновника з фото заяви про відставку Богдана, ОП вніс видання в неформальний "чорний список" (про це відкрито заявив [колишній] радник міністра охорони здоров’я Дмитро Раімов, і за умови анонімності "theБабелю" підтвердили ще три незалежні одне від одного джерела)», – пояснили у виданні.

Зазначимо, формат off the record передбачає, що отриману під час зустрічі інформацію присутні (зокрема, журналісти) не можуть оприлюднювати та розповсюджувати.

За даними «theБабеля», у ході зустрічі 15 листопада Андрій Богдан пояснював свою позицію щодо ключових політичних тем: роботи парламенту і Кабінету Міністрів, переговорів з Росією, розведення військ. «Богдан був емоційним, матюкався, і під час останньої зустрічі його навіть попросили добирати слова. <…> Він незадоволений роботою Ради і Кабміну та не знає, як переконати Захід, що влада й олігарх Ігор Коломойський — це не одне і те саме», – йдеться в повідомленні.

За словами Андрія Богдана, влада не поспішає з призначенням голови Київської міської державної адміністрації, бо «не впевнена в персоналіях». На питання, чим не влаштовує кандидатура народного депутата від «Слуги народу» Олександра Ткаченка і коли буде призначення, по суті чиновник не відповів.

Крім того, голова ОПУ говорив про Міжнародний валютний фонд, про ситуацію із главою правління «Райффайзен Банка Аваль» Олексієм Писаруком, про розбіжності з головою Служби безпеки України Іваном Бакановим, про зустрічі із бізнесменом Рінатом Ахметовим і народним депутатом фракції «Опозиційна платформа — За життя» Сергієм Льовочкіним, про фракцію «Слуга народу» та дострокові парламентські вибори.

Нагадаємо, 1 серпня агентство «Інтерфакс-Україна» повідомило, що глава Офісу президента України (ОПУ) Андрій Богдан нібито написав заяву про звільнення з посади за власним бажанням. При цьому в розпорядженні журналістки «НВ» Крістіни Бердинських з’явилася начебто заява Андрія Богдана. Водночас телеканал «Наш.Максі-ТВ» повідомив, що замглави Офісу президента Руслан Рябошапка спростував інформацію про відставку Богдана.

Наступного дня, 2 серпня, коли з'ясувалося, що насправді ніякої відставки не буде й це був просто «жарт» посадових осіб ОПУ, журналістка «НВ» Крістіна Бердинських повідомила, що фотографію нібито заяви Богдана про відставку отримала від офіційної особи в ОПУ. Вона також сказала: «Із ситуацією з Богданом, його відставкою або не відставкою, очевидно, що немає нічого хорошого. Це прикол і стьоб над традиційними медіа, а також введення в оману виборців. Демонстрація їм, що не вірте нікому, тільки нашому телеграму та інстаграму. Постправда в чистому її прояві».

Видання «Дзеркало тижня. Україна» написало, що інформацію про відставку Андрія Богдана «як інсайд поширив заступник голови ОП Кирило Тимошенко». Останній заперечив «Детектору медіа», що він був джерелом інформації про нібито відставку Андрія Богдана. Головна редакторка тижневика «Дзеркало тижня. Україна» Юлія Мостова розповіла, що її видання назвало ім’я джерела інформації, оскільки вважає його «джерелом маніпуляції, а не джерелом інформації».

Проте 9 серпня шефредакторка видання theБабель Катерина Коберник повідомила, що Кирило Тимошенко був першоджерелом фотокопії заяви про нібито відставку глави ОПУ Андрія Богдана. Своєю чергою, Кирило Тимошенко сказав, що інформація про нібито відставку почала з'являтися ще після обіду 1 серпня. За його словами, повідомлення побачили на NewsOne під час моніторингу. Пан Тимошенко зазначив, що після низки дзвінків від журналістів з проханням прокоментувати ці дані, він скачав з сайта 24 каналу фото заяви глави ОПУ та відправляв його представникам медіа, які до нього зверталися. Заступник голови ОПУ пояснив, що 1 серпня ніхто не коментував цю інформацію, бо було прийняте рішення, що її 2 серпня прокоментує Володимир Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський 2 серпня повідомив, що Андрій Богдан дійсно написав заяву про звільнення. Він пояснив, що з командою про це «домовилися з самого початку». Це свідчить про те, що такі заяви були написані без дати від усіх членів команди Зеленського ще на початку створення Офісу президента України. На думку журналістів, яких використали для поширення заяви Богдана, вкидання у ЗМІ працівником ОПУ інформації про нібито заяву про відставку Богдана саме 1 серпня було свідомою провокацією та дезінформацією. 

3 серпня журналісти спитали у Зеленського, чи вважає він, що вкид про відставку Богдана підриває довіру до ЗМІ. Президент відповів, що він «нічого не підривав». Андрій Богдан про свою «відставку» заявив, що це його «крок по відношенню до президента та суспільства, а не до журналістів». За його словами, «виборча кампанія довела: ми спілкуємося із суспільством без посередників, без журналістів».

5 серпня медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» застеріг команду президента Володимира Зеленського від провокацій, спрямованих проти засобів масової інформації. Медіарух назвав неприпустимою ситуацію, коли державні службовці та політики свідомо поширюють неправдиву інформацію, підриваючи довіру суспільства до ЗМІ. Особливе занепокоєння в медіаруху викликала реакція глави держави Володимира Зеленського, який не визнав некоректності дій своїх підлеглих.

Фото: УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2624
Читайте також
05.11.2019 16:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 907
23.09.2019 11:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 713
08.08.2019 16:00
Юрій Залізняк
для «Детектора медіа»
3 208
05.08.2019 11:33
Валерий Калныш, НВ
779
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду