Українською вдома спілкуються 46% українців, російською - 28% - дослідження

Українською вдома спілкуються 46% українців, російською - 28% - дослідження

9 Листопада 2019
3298
9 Листопада 2019
10:35

Українською вдома спілкуються 46% українців, російською - 28% - дослідження

3298
Водночас 66% громадян України вважають, що українська має бути єдиною державною мовою, а число прихильників ухваленого закону про мову (59%) більш ніж удвічі перевищує кількість його противників (27%).
Українською вдома спілкуються 46% українців, російською - 28% - дослідження
Українською вдома спілкуються 46% українців, російською - 28% - дослідження

Про це свідчать дані аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2019 році» руху «Простір свободи».

Зазначається, що огляд базується на даних державної статистики, соціології та моніторингових досліджень.

Більшість українців, згідно огляду, підтримує зростання частки української мови на телебаченні, однак на практиці, вважають автори дослідження, відбувається зворотній процес.

За даними дослідження, цьогоріч громадський моніторинг зафіксував «процес русифікації провідних телеканалів» у порівнянні з 2018 роком. Водночас українська мова зміцнила позиції в освіті, на радіо та в книговиданні. Традиційно україномовним залишається кінопрокат.

Частка української мови у прайм-тайм провідних телеканалів за рік зменшилася з 64% до 40%, а російської – зросла з 7 до 27%. Решту часу займають двомовні російсько-українські програми. Такий регрес, вважають експерти, можливий «через компромісні формулювання в законі "Про телебачення і радіомовлення", які створюють лазівки для русифікації телеефіру».

На загальнонаціональних радіостанціях 56% всіх пісень лунають українською мовою, 90% часу радіопрограми ведуться українською мовою. Обидва показники зросли за рік і перевищують встановлені законом квоти (35% для пісень і 60% для мови ведення).

З 374 фільмів, що вийшли цього року в кінопрокат, 47 зняті в оригіналі українською мовою, 194 дубльовані, а 152 – озвучені з іноземної мови на українську, 78 фільмів мають українські субтитри. У 89% випадків фільми в кінотеатрах демонструються українською як мовою оригіналу чи дубляжу, в решті випадків – озвучені або субтитровані українською.

Частка газет, що видаються українською мовою, - 33% від сумарного тиражу. Водночас число книг українською мовою зростає як в абсолютному, так і у відносному вимірах, і становить 85% від сукупного тиражу виданих в Україні книг.

Повний текст огляду можна подивитись тут.

Раніше повідомлялось, що російськими ЗМІ користуються 13% українців. Також 41,9% українців уважають, що створення телевізійного російськомовного каналу сприятиме інтеграції непідконтрольних територій. При цьому більшість українців не знають власників загальнонаціональних ЗМІ.

Нацрада у першому півріччі зафіксувала 100% української мови в ефірі дев’яти загальнонаціональних телеканалів: «UA: Перший», «UA: Культура», ZIK, «Ескулап», ТЕТ, Zoom, «Піксель», М1, ХSport.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3298
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду