13% українців користуються російськими медіа – дослідження

13% українців користуються російськими медіа – дослідження

22 Жовтня 2019
2591
22 Жовтня 2019
17:47

13% українців користуються російськими медіа – дослідження

2591
Але рівень довіри до них падає
13% українців користуються російськими медіа – дослідження
13% українців користуються російськими медіа – дослідження

Російськими ЗМІ користуються 13% українців. Про це йдеться в результатах щорічного опитування USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2019 р.», які були представлені 22 жовтня.

При цьому в оточенні кожного третього респондента є ті, хто використовує російські медіа у якості джерела новин. Основною причиною такого споживання аудиторія називає можливість отримати альтернативну точку зору. Частіше споживачами російських ЗМІ є літні люди, а також ті, хто не задоволені державною політикою. Однак при цьому рівень довіри до російських медіа падає.

Основними джерелами доступу до російських медіа є супутникове телебачення і YouTube канали. Українці найчастіше віддають перевагу телебаченню (телеканали Росія 1, Росія 24 та НТВ) та інтернет-виданням (Gazeta.ru та Lenta.ru).  

Серед мотивів перегляду російських ЗМІ опитані респонденти виділяють:

- Більш якісна подача новин, цікавіша («дивишся і важко відірватися»)

- Альтернативна точка зору («як вони говорять, що там у «хохлов», так і ми, а що у них»)

- Для респондентів з Півдня і Сходу – отримання новин російською мовою через звичку, актуальних проблем у сприйнятті україномовних новин не спостерігається

-  Аудиторія з Києва – незаангажована точка зору про події в Росії (говорячи про такі ЗМІ як meduza, «Дождь», тощо).

Дослідження було виконано соціологічною компанією InMind на замовлення міжнародної неприбуткової організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження – вивчити звички українців, що стосуються споживання медіа, а також їхню довіру до медіа, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. У червні-липні цього року представники InMind опитали 4056 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,5%.

Нагадаємо, у 2019 році згідно з опитуванням USAID-Internews довіра українців до всіх традиційних ЗМІ впала в середньому на 11%, у порівнянні з 2018 роком.

Ілюстрація: imi.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2591
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду