Рекордний пресмарафон Зеленського. Як це було

Рекордний пресмарафон Зеленського. Як це було

11 Жовтня 2019
13390
11 Жовтня 2019
00:00

Рекордний пресмарафон Зеленського. Як це було

13390
Онлайнмарафон про пресмарафон президента Зеленського на київському ринку їжі. З коментарями «Детектора медіа» та реакцією медійників у Фейсбуці.
Рекордний пресмарафон Зеленського. Як це було
Рекордний пресмарафон Зеленського. Як це було

Сьогодні, 10 жовтня, о 10:00 на  Kyiv Food Market стартував пресмарафон Володимира Зеленського. Про подію було оголошено вчора. На журналістів чекає не лише незвичне для подібних випадків місце, але й новий формат спілкування президента зі ЗМІ – групами по 7-10 осіб протягом усього дня.

Кореспондент і фотограф «Детектора медіа» також перебувають на фудмаркеті (час зустрічі із президентом о 15:30), тож читайте репортаж із місця події незабаром.

Речниця президента Юлія Мендель на своїй фейсбук-сторінці зазначила, що на пресмарафон акредитовано понад 300 журналістів.

Водночас деякі журналісти заявили, що не отримали акредитацію на подію. Про це повідомили, зокрема, журналіст «Тижня» Стас Козлюк («через таймінг»), журналіст «НикВести» Олег Деренуга (якому прийшло підтвердження акредитації, а потім скасування, про нього він дізнався в поїзді, пізніше знову прийшло погодження акредитації), Євгеній Кузьменко з «Цензор.net» (відмовили, а потім погодили), Данило Мокрик з Bigus.info,  шефредактор «Букв» Данило Романчук та інші. 

10:00 - Прес-конференція почалася. Президент пояснив, що не хотів офіційних заходів та підготовлених запитань (що?), і похвалився, що бігає зранку.

10:05 - Олексій Мацука («Новини Донбасу») запитав про те, як забезпечити реінтеграцію окупованих територій на рівні суспільства. Президент Зеленський розповів про себе в третій особі: «Ви обрали Зеленського, який припинить війну, і я таким залишусь». Після цього лідер держави розповів про помилки минулої влади щодо переселенців та наголосив, що українці на окупованих територіях повинні знати, що ми їх не залишаємо й обов’язково повернемо разом із територіями.

Щодо медійної політики на окупованих територіях Зеленський порадив користуватися методом «Светлакова» з «Нашої Раші» - говорити телевізору: «Шо ти брешиш, я тобі не вірю, скоро українці тут наша влада з’явиться».

Від «Детектора медіа»: За перші десять хвилин президент уже двічі звертався до комедійного минулого.

Тимчасом у Facebook: медійники жартують про пресмарафон на своїх сторінках у соцмережах: 

10:15 - У президента запитали про той самий дзвінок Трампу. У відповідь на російськомовне запитання Зеленський перейшов на російську, а потім знову повернувся до української. Будь-який шантаж президент заперечив, а українська та американська розшифровки розмов, за його словами, збігаються повністю.

10:25 - Наступне питання стосується виконання обіцянок, зокрема, «посадок». Зеленський наголосив, що всі концептуальні закони треба прийняти за «перші два роки», і краще приймати закони в першому читанні, а потім редагувати помилки, ніж нічого не робити. Також президент вважає, що деякі нардепи «Слуги народу» за два роки вже не захотіли б знімати з себе недоторканність. Щодо посадок, то Зеленський вважав, що буде «саджати всіх корупціонерів на другий день», але виявилося, що президент не має права впливати на правоохоронців і має підбирати слова.

Від ДМ: Це ж треба! Чи є бандитом Сергій Пашинський, Зеленський пропонує запитати у ста людей на вулиці. Здається, тепер у нас соціологічне правосуддя? Можливо, варто так і про Богдана запитати чи Коломойського. 

10:40 - У Зеленського англійською запитують, чи знав він про заморожену допомогу США на момент тієї самої розмови з Трампом. Президент України англійською  (здебільшого) відповідає, що такої інформації на той момент не мав. На запитання про те, що Україна робила для розблукування допомоги США, Зеленський відповів уже українською: у нас є багато дипломатичних зв’язків і ми застосовуємо усі свої можливості. Третє запитання Зеленський попросив перекласти й… отримав неправильний переклад. Замість питання про те, чи був дзвінок Трампа «божевільним», як про те розповідав інформатор, перекладач поцікавився, чи відповідає зміст розмови розшифровкам.

10:45 - Зеленський розповідає, що у Порошенка є «фізична проблема» з тим, що він уже не президент. І визнає, що нинішня команда голови держави програла комунікацію в темі формули Штайнмайєра. Майдану президент не боїться і готовий піти в будь-який момент, але тоді люди не отримають припинення війни, а наступного лідера держави їм доведеться обирати з «продажного політичного ринку». А от Зеленський «не з меню, не товар, не з політики прийшов».

Від ДМ: Про комплекс месії журналісти не жартують. 

10:55 - Відбулася перша зміна журналістів та кави для президента.

10:56 - Зеленський розповідає, що ще жодного разу не дзвонив суддям і обіцяє захищати інтереси України в питанні «Приватбанку».

10:58 - Президент «перевернув стіл» і запитав у журналіста «Нового времени», звідки в них фінансування. А потім натякнув на зв’язок з активами Януковича та заявив, що «ЗМІ повинні бути незалежними та українськими (у сенсі кінцевих бенефіціарів)».

Від ДМ: Вибачте «Радіо свобода», BBC, «Німецька хвиля». Також виникає запитання, чи можуть тоді володіти медіа люди з двома громадянствами, наприклад, українським та ізраїльським? Далі Зеленський порівняв власність у медіа з власністю на землю, мовляв, чому в першому випадку ми не проти закордонних власників, а в другому - проти. Можливо, тому що в першому випадку це забезпечує редакційну незалежність, а в другому - певну державну залежність?

11:05 - Де інформаційна війна та економічний паспорт українця? Усі плани щодо інформаційної війни президент викласти не може, але головна людина в ній - це Кирило Тимошенко, а її мета - забезпечити українцям на окупованих територіях можливість отримувати реальну інформацію з українських ЗМІ. Економічним паспортом займається партія “Слуга народу”, адже в Міністерстві економіки зараз “Авгієві стайні”. Також президент похвалився тим, що Україна сьогодні приймає закони найшвидше у світі.

11:13 - У Зеленського запитали про кадрову політику та непотизм у владі. Президент наголосив, що його знайомі отримали свої посади за професійні якості. А щодо Олександра Завітневича, голови Комітету  з питань оборони, який пропускав засідання у парламенті, президент пояснив, що в нардепа стався інфаркт.

Від ДМ: Варто наголосити, що неможливість перебити питання журналіста, трохи роздратувала керівника держави.

12:02 - У питанні щодо кадрової політики у Кабміні Зеленський розповідає про “випробувальний термін Авакова” та пропонує журналісту самому стати міністром фінансів, або запропонувати когось кращого.

Від ДМ: Журналістів у владі не буває забагато:) Крім цього, президент обіцяв “звільнити всіх” міністрів та правоохоронців, якщо до кінця року не буде реальних справ.

Тимчасом у Facebook: не перестають жартувати, цього разу щодо цитати речниці президента Юлії Мендель під час пресмарафону:

Тимчасом під стінами фудмаркету: 

Фото з фейсбуку Мар'яни П'єцух

11:18 - Закордонні журналісти вкотре цікавляться в Зеленського історією з Трампом: що робитиме Україна? У відповідь на повторене перекладачем запитання президент наголосив, що переклад треба не йому, а глядачам. Але сам відповідати англійською цього разу не став і продовжив українською;) Зеленський пожартував, що не хотів, аби ця історія з дзвінком стала настільки обговорюваною, хоча мріяв про всесвітню відомість у “минулому житті актора”. І попросив американців самих обирати собі президента. 

11:20 - Зеленський підтвердив, що наступного року влада планує будувати аеропорти в Дніпрі та інших містах.

11:25 - Зеленський заявив, що його прямі перемовини з Путіним виявилися ефективним форматом для повернення полонених, і він готовий знову до них вдатися. 

11:40 - Третій раунд.

11:41 - Зеленського розповідає, що раніше росіяни змалювали українців фашистами, але ця політика більше не працює через нього. “Вони знали мене не як політика, а знали мене як відому людину. Ви знаєте, які у мене ліберальні погляди”, - заявив президент.

Від ДМ: По-перше, це неправда й росіяни не стали менше говорити про фашистів. По-друге, навряд це добре, адже з усіх українців не демонізують російські ЗМІ хіба що Медведчука.

11:48 - Що робити з ветеранами, які не хочуть покидати Золоте? Президент обіцяв із ними говорити, а не виганяти силою, і пояснив, що не може озвучувати всі військові плани: інакше це в гра в покер із відкритими картами. Також Зеленський наголосив, що ветеранам потрібне житло.

11:58 - Зеленський пояснює, що розведення відбувається лише там, де сім днів немає обстрілів. Також президент наголошує, що глибоко розуміється на цьому питанні. І сперечається з журналісткою ICTV щодо військової ситуації в Петрівському, хоча, як сам зізнається, не має про це говорити, аби не дізналася інша сторона.

Від ДМ: І знову Зеленського підводить характер. Роздратована фраза “Я боюся, це розуміють усі, крім вас зараз” - це, очевидно, не те, як треба спілкуватися з журналістами.

12:02 - У питанні щодо кадрової політики у Кабміні Зеленський розповідає про “випробувальний термін Авакова” та пропонує журналісту самому стати міністром фінансів, або запропонувати когось кращого.

Від ДМ: Журналістів у владі не буває забагато:) Крім цього, президент обіцяв “звільнити всіх” міністрів та правоохоронців, якщо до кінця року не буде реальних справ.

12:06 - Журналіст “112” запитує, чому влада хоче закрити їх канал. Зеленський валить усе на попередню владу та її склад Нацради. Від ДМ: А як же “гучна історія з поганим закінченням?” Далі президент вирішив, що ситуація з ліцензією “112” була спричинена шантажем Медведчука з боку попередньої влади.

Від ДМ: Хоча це неправда й уся справа була в очевидних схемах із ліцензією.  Крім того, журналіст “112” мило заперечував, що його власник - Медведчук. Вплив Олександра Ткаченка на “1+1” Зеленський заперечив. Від ДМ: З постійними сюжетами про Кличка - це, мабуть, збіг.

12:20 - Зеленський заявляє, що акції проти капітуляції покликані послабити його суспільну підтримку. Але це не означає, що мітинги проплачені, хтось може просто заплутався. Щодо звернень облрад проти формули Штайнмайєра, то президент просить нагадати, які партії входять до тих облрад: “Свобода” та БПП? Невже вони проти припинення війни? Далі президенту нагадують, що справа в умовах миру. 

12:22 - Якщо Зеленський “як людина відчує”, що на Нормандському форматі немає діалогу, він буде шукати інші варіанти реінтеграції.

12:25 - Президент сказав, що призначив одеського губернатора, бо по “реальній статистиці”, він “сама чиста людина”.

Від ДМ: А як щодо професійних якостей та інших критеріїв?

12:27 - Зеленський заявив, що Сергій Андрушко поводить себе некоректно: пригає й нападає. Президент навіть просить охоронців відійти, аби журналіст “Схем”, “здоровый мужик”, їх не “зашиб”. Також Зеленський переживає, що охоронці можуть надто активно (але по закону) його захистити від медійника. Щодо Юлії Мендель, то вона не мала права так реагувати, але була емоційно виснажена постійними порушеннями етики з боку Андрушка. Президент заявив, що захищає свою прес-секретарку.

Від ДМ: Інколи краще просто попросити пробачення, ніж намагатися пояснити власну правоту, ще більше маніпулюючи та ображаючи журналістів. 

Тимчасом у Facebook: нова порція мемів.

Та інші реакції медійникі на пресмарафон:

Тимчасом у кулуарах: у зоні, де перебувають не журналісти, а «пересічні громадяни» стався скандал: жінка кричить, що журналісти не захищають її права, гучний крик триває близько п'яти хвилин. 

12:44 - Четвертий раунд.

12:45 - Чому б не назвати війну війною? Президент заявляє, що за нього голосували як президента миру, а не війни. 

12:50 - Президент заявив, що не використовує досвід “рєшал” у своїй команді у 90% випадків. Також Зеленський, як людина з досвідом у медіа, розуміє, за які кошти робляться фотожаби про нього у Facebook, але Україна більша за соцмережі. Від ДМ: Дивно чути про проплаченість політичного гумору від колишнього коміка... 

12:57 - Зеленський повідомив, що Олександр Данилюк хотів бути прем’єр-міністром.

12:58 - Зеленський повідомив, що не говорив з Коломойським про “Приватбанк”. І наголосив, що відповідальність за теоретичну програну справу “Привату” будуть нести ті, хто був залучений у ці справи.

13:05 - американський журналіст запитує у Зеленського про справу Байдена та просить відповідати англійською для американських глядачів. Зеленський щиро намагається, інколи уточнюючи деякі слова у присутніх. Для початку президент пояснює, що мав на увазі під “100% моїм прокурором”: молоду, чесну, відкриту людину з моєї команди, а не якоїсь старої влади. На питання, чи взялися за справу Burisma через прохання Трампа, Зеленський відповів: “Ні, я сказав, що готовий розглядати цю історію, якщо це.. Будь ласка, запрошуйте вашого генпрокурора, з'єднуватися з нашим, але, згідно законодавства, згідно міжнародним відносинам. Будь ласка, я не проти, ми не хочемо ховати будь-які справи”.

Від ДМ: Ох, це зовсім не звучить як тверде “ні”.

13:09 - Американський журналіст не відступає й уточнює, чи є корупцією просити в іншої країни розслідувати справи проти своїх конкурентів на виборах. Через цілих 25 секунд після питання Зеленський нарешті сформулював відповідь: у нашому випадку це був лише дзвінок. Від ДМ: Журналіст просить говорити Зеленського англійською, той очевидно хвилюється й допускає все більше мовних помилок.  У решті, президент попросив допомогти перекладача. Зеленський стверджує, що не може оцінювати корумпованість Трампа, адже вона визначається американськими законами. Далі президент України заявляє журналісту, що не дасть можливості перекручувати свою думку.

Від ДМ: Поки що це найбільш нервова й невпевнена відповідь Зеленського за весь день. Відчуваємо, що політичні опоненти “Слуги народу” не скоро про неї забудуть.

13:20 - Зеленський не піднімав з Меркель тему телефонного дзвінка Трампу та образ на адресу канцлерки, які там прозвучали.

13:24 - Президент боїться, що якщо Штайнмайєр приїде в Україну, це буде політичним тиском на попередню владу.

Від ДМ: Зеленський заперечив Ейнштейна й відкрив нову силу, яка може рухатися крізь час у минуле: політичний тиск.

13:30 - Зеленський заявив, що “Слуги народу” перемогли завдяки його прізвищу, але також “багато з них щось значать”.

Від ДМ: Отже, дехто з народних депутатів нічого не значить?

13:40 - Олександра Дубінського та його заяви про “слуг МВФ” Зеленський прокоментував так: це питання не депутатів, а Уряду. Вплив Сороса та інших компаній президент заперечив.

Тимчасом у Facebook: жарти від медійників не закінчуються 

13:50 - П’ятий раунд. Цього разу журналістам накрили столи. Чекаємо на десерт?

13:55 - Зеленський стверджує, що нікого, навіть Пашинського, не переслідують сьогодні з політичних мотивів. І вимагає в журналіста назвати хоча б одне прізвище людини, яку переслідують політично, та пояснити, як Богдан та Портнов упливають на суди. Ставити питання самому журналісту президент, фактично, не дає.

14:00 - Зеленський каже, що не буде обговорювати чутки про різноманітні політичні впливи, адже він “не на ринку, не на базарі”. Від ДМ: ВІН ЗАРАЗ БУКВАЛЬНО НА РИНКУ

Від ДМ: У відповідь на гострі запитання Зеленський усе частіше переходить в атаку й розповідає про “недоторканність журналістів” у діалозі. А також нагадує медійникам, що вони не “прокурори”. Невже президент запросив журналістів, аби ставити запитання їм?

14:06 - Зеленський обіцяв, що наступного року фінансування Офісу президента не збільшать. А також знову попросив журналістів не ґрунтуватися на емоціях та чутках. І запитав у Сергія Щербини, що його цікавить: “Відповідь чи ефірний час, де вас показують більше?”

Від ДМ: Перед усіма присутніми стоять величезні бургери, які ніхто не їсть. І це не дивно, адже всім журналістам колись снився такий кошмар: ви на півгодини приходите до лідера держави, настає ваша черга ставити запитання… а у вас у роті величезний бургер.

14:10 - У президента України запитали “Чи втручалася Україна в американські вибори 2016 року?” і попросили відповісти “так чи ні”. Зеленський відповів, що не може однозначно відповісти, адже про певні докази втручання він чув. “Підстави для цього, напевно, є” й “Україна повинна це розслідувати”, - заявив лідер держави.

Від ДМ: Господи Боже! Це було найлегше запитання дня, на яке сам журналіст дозволив відповісти просто “ні”. А тепер американці не поїдуть додому без сенсацій.

14:15 - На уточнююче запитання про розслідування втручання в американські вибори 2016 року, Зеленський заявив, що Україна не така й не втручається у вибори. А якщо попередня влада таки втручалася у волевиявлення, США повинна надати деталі для розслідування. Жодних деталей поки що не надали.

Від ДМ:  Це частково суперечить попереднім словам президента. Крім того, справа не у конкретній владі, якаі втручалася у вибори. Справа в іміджі держави загалом.

Тимчасом у кулуарах: Питання Зеленському починають ставити не журналісти, а люди, що прийшли на фудмаркет. Вони вигукують запитання з першого поверху (президент із журналістами знаходяться на другому), він відповідає, що всі питання будуть вирішені. 

Тимчасом у Facebook: 

14:45 - Від ДМ: Склад журналістів вкотре змінився. Поки що не було жодної масштабної перерви. І до важливого: бургери зі столів зникли так само неочікувано, як з’явилися.

14:55 - Зеленський розповів, що просив Труханова не переслідувати активістів, але той відповів, що доказів такого переслідування ні в кого немає.

Від ДМ: Ех, якби ж Труханов заслужив, аби його публічно називали “розбійником”, чи хоча б був мером Києва. Тоді підхід, можливо, був би ефективнішим.

15:00 - Пішла п’ята година пресмарафону.

15:02 - Зеленський ображається, що йому не нагадують про повернення полонених, зате нагадують про мера Сміли. І розповідає про свої рішення та досягнення, а не популізм.

15:04 - Тепер Зеленський закликає журналістку помінятися з ним місцями (стати президентом) і розповідає про своє важке життя: наприклад, ранкові дзвінки щодо війни. Також президент запросив журналістку на Банкову. 

Від ДМ: Думаємо, час офіційно визнати, що пресконференції українських президентів прокляті й кожен лідер держави рано чи пізно “запрошує журналістів” подивитися на своє життя.

15:14 - Президент пожалівся, що не має часу жити й потрапити до перукаря.

15:16 - Зеленський обіцяв розібратися зі справами проти місцевих медіа. Попросив надати документи Андрію Смирнову.

15:18 - Президент пожалівся, що губернаторів обирати дуже важко, адже ніхто не хоче ними бути. На кожну область є всього пару людей і на кожного знаходиться бруд через війну кланів.

15:20 - Зеленський розповідає, що певні опозиційні депутати постійно емоційно впливають і тиснуть на “Слуг народу”. Надсилають СМС, на кшталт, “завтра вашу тещу посадят”, чи розповідають, що після певних голосувань їх просто розірвуть на окрузі.

Тимчасом у Facebook: 

15:50 - Поки що найдовша пауза в марафоні закінчилася й розмова продовжуються. Незважаючи на вади організації, деякі відповіді президента та рівень запитань окремих медійників, варто віддати Володимиру Зеленському належне: так довго на запитання журналістів у прямому ефірі не відповідав ще, здається, жоден український президент.

15:57 - Питання води для Криму російська сторона поки що не піднімала. Вода в Крим не піде.

16:05 - Зеленський повідомив, що його помічник Андрій Єрмак та адвокат Трампа Руді Джуліані зустрілися в Мадриді, бо “це красиве місто”. Мета зустрічі - запевнити США, що Україна готова вести перемовини, але лише на офіційному рівні “президент із президентом”.

16:10 - Ніхто не пропонував Зеленському здати Крим в обмін на мир на Донбасі. Президент України обов’язково поставить питання Криму в Нормандському форматі.

16:15 - Зеленський заявив, що, фактично, ситуація на Донбасі сьогодні ж така сама, як у Придністров’ї. Хіба що ще постріли лунають.

16:18 - У президента запитали, чи загрожує інтересам України денаціоналізація “Приватбанку” або грошова компенсація Коломойському. Зеленський сказав, що “захищає інтереси України” й жодна копійка з бюджету не має бути виплачена колишнім власникам банку.

16:22 - Поки що найбільше розчарування Зеленського: це політики та їхні підкилимні ігри. Він вважає, що краще брати людей без досвіду, бо їхні помилки можна виправити, а політиків уже не виправиш. Вони наче інший народ.

Від ДМ: Сподіваємося, хтось тепер запитає в Зеленського, як йому поведінка Богдана, Дубінського, Бужанського та інших “людей без досвіду”?

16:27 - Президенту передали запитання від Шарія про сайт “Миротворець”.

Від ДМ: Так, це все не сон. Щодо питання, то Зеленський сказав, що не може впливати на сайти й анонсував окрему зустріч про свободу слова. “Всі свободні, але всі повинні чесними та захищати українські інтереси”, - наголосив глава держави.

16:35 - У відповідь на запитання про миколаївського губернатора Зеленський записав у блокнот нагадування “Миколаїв, міст, Криклій, Стадник” та пообіцяв розібратися з ситуацією.

Від ДМ: Чекаємо на ваші жарти про “чорний блокнот” губернаторів та інші особливості керування державою.

Тимчасом у Facebook: жарти

та суб'єктивні враження медійників від пресмарафону:

16:57 - Пресмарафон продовжується. Якщо вірити Юлії Мендель, це початок другої половини акредитованих журналістів.

17:03 - Зеленський заявив, що йому не соромно за жодне слово під час телефонної розмови з Трампом і він уже знайшов порозуміння з Ангелою Меркель. Мовляв, усі розуміють, чим були спровоковані його слова.

17:05 - Хто основний партнер України в ЄС? Яке місце Польщі? Зеленський: з сусідами повинні бути найкращі відносини, нам варто лишити проблеми в минулому. Нам треба спільний бізнес з Польщею. Виділити основного партнера неможливо у ЄС, адже тоді інші образяться:)

Від ДМ: На сьомій годині видно, що президент уже трохи втомився. Є ймовірність, що за сьогодні Володимир Зеленський провів із журналістами в прямому ефірі більше часу, ніж за всю каденцію та президентську кампанію.

17:12 - Щодо історичних суперечок із Польщею, Зеленський хоче рухатися до їх вирішення. Але цей рух має бути спільним і трошки відкладеним у часі, адже зараз є багато інших викликів.

17:15 - Чи існує дорожня карта, аби унеможливити діяльність з території Білорусі проти України? Зеленський: Лукашенко обіцяв, що російські війська з Білорусі не зайдуть. Щодо депортації українців у Росію через Білорусь, то Лукашенко буцімто обіцяв “поважати та спілкуватися” з цього приводу. Інше президент України публічно розповісти не може.

Від ДМ: Сподіваємося, обіцянки Лукашенка Зеленському сильніші за обіцянки Путіну. 

17:20 - Як вивести з Донбасу українські війська, якщо вони туди офіційно не заходили? Зеленський: все закріплено в Мінську. Також президент ще раз наголосив, що вибори неможливі під дулами автоматів, і заявив, що Україна буде продовжувати боротися проти формули “вибори, а потім кордон”.

17:35 - Президент заявив, що в тому, що чиновники “вислужуються” перед виборами є свої плюси для міст.

Від ДМ: Навряд із цим погодяться різноманітні активісти та урбаністи, які бачать, що міські гроші витрачаються на дитячі майданчики та локальні ремонти доріг, а не стратегічні проекти.

17:38 - У Зеленського запитали, чому він не їздить на російські програми та не представляє там позицію України.

Від ДМ: Які журналісти, такі й запитання.

17:40 - Зеленський обіцяв звільнити голову СБУ Івана Баканова, якщо побачить докази того, що його консультує Анатолій Матіос.

17:45 - Президент розповів, що американці вже пропонують знімати про нього фільм, але він поки не готовий до такого й хоче інакше ввійти в історію. Раніше журналіст запропонував Зеленському зіграти самого себе в біографічній стрічці. 

Від ДМ: Цей марафон час закінчувати, а то він починає серйозно конкурувати з пресконференцією Сенцова та Кольченка.

Тимчасом у Facebook: 

18:05 - Журналістка запитала в Зеленського, чому в його команді немає кримських татар, він що їх не любить? Президент образився на питання й сказав, що не ділить людей на національності. Також він запросив журналістку в міністерство культури, молоді та спорту України.

Від ДМ: Лайфхак: якщо хочете потрапити у владу, просто поставте президенту гостре запитання.

18:08 - Зеленський заявив, що раніше їздив по містам та просто критикував політиків, а тепер, як президент, ще й може їх звільняти. Порівняння з Лукашенком, як й іншими політиками, йому не подобаються. Зеленський узагалі вважає, що людям варто говорити хіба що про їх схожість на батьків.

18:10 - Президент сказав, що сьогодні легалізація канабісу не на часі.

18:25 - Щойно Юлія Мендель анонсувала світовий рекорд найдовшої у світі пресконференції. Представник “Національного реєстру рекордів” (а де ж світовий?) приїхав і в прямому ефірі вручив президенту грамоту. Зеленський цього, очевидно, не очікував і, судячи з виразу обличчя, розумів, як подібне дійство виглядає збоку.

Від ДМ: Сильніше дискредитувати пресконференцію президента треба постаратися. Мабуть, далі у прямому ефірі почнуть приймати пологи. Під дахом шапіто стає тісно.

18:30 - Чи будете підтримувати бандеризації України? На думку Зеленського, Бандера та Шевченко були б в шоці від кількості вулиць, названих на їх честь. Президент не розуміє, чому ми не називаємо топоніми на честь сучасних героїв: Андрія Шевченка, братів Кличків і так далі.

Від ДМ: Наприклад, тому, що називати топоніми на честь живих людей - це моветон.

18:39 - Зеленський заявив, що міжнародна втома від України була повністю сформована командою Порошенка. Також шостий президент вважає, що його попередник досі не може змиритися з тим, що він уже не лідер держави.

18:45 - Президент України запитує в журналістки, чи заблокувала б вона воду для самопроголошених “ДНР” та “ЛНР, враховуючи, що це заблокує воду і для Маріуполя. Далі Зеленський запитав, що робити з опалювальним сезоном, коли не вистачає палива. Так він намагався показати, що інколи треба приймати непопулярні рішення та брати відповідальність.

Від ДМ: Ще трошки таких порад і Богдан почне ревнувати Зеленського до журналістів.

18:50 - У Зеленського запитали, що ще має статися, аби він звільнив Богдана. Президент відповів, що не може заборонити керівнику Офісу відпочивати, як йому хочеться. Хоча це і впливає на імідж. Також Зеленський заявив, що на Богдана є сильний тиск, бо його бруднять зв’язками з Коломойським без жодних доказів. 

Від ДМ: Ох, далеко не лише в цьому справа

Від ДМ: Володимир Зеленський почав здавати, заговорюватися й відверто жалітися на те, що Україну роздирають, йому потрібні перемоги, у команді немає ідеальних людей. За дев’ять годин президента вимотали й зараз ідеальний час, аби “розколити” його справді гострими, неочікуваними запитаннями.

Від ДМ: Юлія Мендель інформує, що лишилося ще 97 журналістів. Себто, 33% від усіх акредитованих. Якщо вони займуть таку ж кількість часу, як і їх колеги, це означає ще чотири з половиною години пресконференції.

19:13 - Президент повернувся. Він їсть сам та роздає піцу журналістам. Медійників закликають ставити запитання, поки лідер держави жує і відносить тарілки.

Від ДМ: Рівень поваги до медіа - “Юлія Мендель”.

19:22 - Президент Зеленський підтвердив, що зустрічався з олігархом Валерієм Хорошковським, але поки що не може розповісти чому. Це буцімто не пов’язано з посадами чи міжнародною діяльністю і з часом усі дізнаються, навіщо президент із ним говорив.

19:27 - Зеленський пожалівся, що останнім часом усі закордонні політики тільки й запитують у нього про “Бурізму” та розмову з Трампом. 

19:31 - Президент стверджує, що він не хоче піднімати ідеологічні, розколюючі теми, а Донбас почався з мовного питання. Від ДМ: Але ж це російська маніпуляція, прикриття для агресії! Один із аргументів пропагандистів на користь громадянської війни.

19:48 - Президент відповідає на запитання “Детектор медіа” про те, як виглядатиме деолігархізація медіа. Зеленський заявив, що повинна відбутися зустріч з олігархами та бути прийнятий закон, який заборонить власникам впливати на редакційну політику. Лідер держави впевнений, що зможе “домовитися” з олігархами, якщо його “не будуть штовхати з усіх сторон ті, раді кого я про це збираюся домовитися. А якщо воно буде, от, наприклад, у вас “Детектор медіа” вийде, я тоді вам скажу: “Ну, тоді ладно. Як воно було з цим медіа, хай воно так і буде”.  

Від ДМ: Якщо хтось зрозумів, що мав на увазі президент, будь ласка, терміново повідомте нам! Також, якщо можете, повідомте Зеленському, що олігархи ніколи самі не відмовляться від впливу на телеканали. Адже це єдина мета існування збиткових ЗМІ.

19:56 - Зеленський розповів, що щоночі  по дві години цікавиться всіма ЗМІ й знає, хто що про нього пише і які фотографії обирає. Він знає журналістів поіменно і  наперед знає, що про нього напишуть. Також президент пожалівся, що дуже погано спить.

Від ДМ: Сподіваємося, що деякими ЗМІ президент держави лише цікавиться. І, навпаки, всі його особливі наголоси на “Новом времени” не означають проблем для цього видання. 

20:05 - Володимир Зеленський детально розповів, де та які продукти він купує. А на закид щодо “простих українців” сказав, що вони точно витрачають більше часу на своїх дітей, ніж президент. 

20:10 - Гламурні запитання продовжуються: в Зеленського запитують, як живеться його дружині в новому статусі. І де “Зе-кубики”? Від ДМ: Усі ми знали, що рано чи пізно, якісь “журналісти” витратять своє питання до президента на щось подібне. На щастя, це сталося лише на десятій годині.

20:20 - Президент анонсував, що справу Шеремета повинні розслідувати до певної дати, інакше він змінить керівництво МВС. Проте жодних деталей, навіть дату, Зеленський повідомити не може: все секретно. 

Від ДМ: Чи не забагато анонсованих секретів для одного дня?

Тимчасом у Facebook: 

20:35 - Зеленський повідомив, що нова влада досі обговорює формат масової люстрації.

20:40 - На Фудмаркеті почали скандувати “Державна афера. Доступне житло. Допоможіть” й заважати проведенню інтерв’ю.

20:45 - Зеленський розмовляє з активістами. Підтягнулися міські божевільні.

Від ДМ: Якщо у вас є проблеми, ви знаєте, куди їхати.

20:50 - Президенту презентували дані групи “Рейтинг” щодо ставлення українців до майбутнього Донбасу. Зеленський заявив, що цю соціологію варто перевірити й він не вірить, що 34% українців може бажати автономії Донбасу. Адже автономія, на його, думку, це, фактично, відділення. Деякі українці обрали варіант “важко відповісти”, адже, як пояснив президент, це важке питання.

Від ДМ: Дивно, що президент не бачив цієї соціології.

21:06 - Зеленський анонсував, що наступного тижня буде відома дата зустрічі в Нормандському форматі. Можливо, вона відбудеться в листопаді.

21:07 - Президенту передали запитання від недопущеного журналіста: президент він чи гарний сім’янин (це відсилка до закінчення виступу головнокомандувача щодо формули Штайнмайєра)? Зеленський обрав “гарний президент”, але наголосив, що ніколи не перестане бути батьком, адже “діти - це головна функція людства”. Також президент  акцентував увагу на тому, що на пресмарафон запросили величезну кількість ЗМІ.

21:17 - Як, на думку Зеленського, військові ставляться до відведення військ? Президент уважає, що вони все розуміють, і нагадує, що це вимоги Мінську. Чи покладе Зеленський край справі Гонгадзе? Він не може нічого обіцяти, але обіцяє звернути на це увагу.

Тимчасом у Facebook: 

21:38 - До Зеленського знову звертається голос першого поверху. Президент знову говорить з народом.  У хід пішов чай. А в Зеленського хтось забрав записник. 

21:42 - Журналіст подарував президенту книгу.

Від ДМ: Тепер це офіційно Поле чудес!

21:53 - Володимир Зеленський сказав журналісту японської компанії “Ви схожі на нашу людину”.

21:58 - Президент заявив, що його не влаштовує регламент Верховної Ради: він не розуміє, навіщо так довго все обговорювати за сучасних технологій. Більше того, Зеленський не розуміє, навіщо нардепам фізично відвідувати парламент, якщо можна голосувати дистанційно й працювати на округах.

22:00 - Пресмарафон триває рівно півдоби. За цей час президент-бігун міг би пробігти  три справжніх марафони.

22:02 - Французька журналістка запитує, що саме Зеленський мав на увазі, коли говорив Трампу про недостатню допомогу з боку Франції. Президент відповів, що хотів би, аби за нормандським столом Франція частіше підтримувала Україну й менше думала про російський бізнес. Разом із тим, Зеленський подякував французам за допомогу.

22:06 - Черговий журналіст каналів Медведчука черговий раз питає про санкції проти цих ЗМІ.

Від ДМ: Так от звідки набралося 300 журналістів… Цього разу Зеленський заявляє, що питання “112” не політичне - справа просто в умовах ліцензії.

Від ДМ: Президент прозрів просто на очах, протягом одного пресмарафону! Десять годин тому він ще розповідав про політичні переслідування.

22:20 - Зеленський заявив, що США не вимагали від нього жодних документів.

22:22 - Чи переживає Зеленський, що Трамп може укласти з Росією угоду, невигідну Україні? Зеленський: я хотів би вірити, що будь-які “діли” між Росією та США не стосуються України. А Трамп на нашому боці, як він мені й казав.

22:25 - У Зеленського запитують про кнопкодавство однієї з кандидаток у ЦВК й він просить надати відповідні документи. Запитують про забудовників й він записує дані та обіцяє розібратися. Запитують про справу Гандзюк і Зеленський каже, що новий прокурор вивчає це питання. Щодо кнопкодавів у “Слузі народу”, президент заявив, що один раз їх можна пробачити, а закон готується.

Від ДМ: От через таких журналістів із трьома різними темами люди й сидять уже 12 годин.

22:30 - Журналістка “з танку” у тисячний раз за вечір запитує про розслідування щодо “Бурізми”. Від ДМ: Колись кейс із цим запитанням вивчатимуть у журналістських вишах, а Міжнародне бюро мір і вагів візьме його за ідеальний приклад “банальності”.

22:50 - Починається черговий тур виживання. У Зеленського знову забрали блокнот.

22:51 - Чи вибачиться Зеленський за слова Богдана про продажні мітинги з приводу формули Штайнмаєра? Чи звільнять Богдана за шкоду іміджу президента? Президент заявив, що зібрав журналістів не для обговорення голови свого Офісу. А дії Богдана лідер держави пояснив тим, що на акціях ображали Зеленського. За його словами, усі, хто називають президента “х*йлом”, мають казати це 73% українців. Узагалі, лідер держави хоче почути вибачення від тих, хто його так називав.

22:57 - На пресмарафоні почали ротацію журналістів. Тепер медійники, які отримали відповідь на своє запитання, виходять, а на їх місце одразу сідає інший журналіст.

Від ДМ: Якщо вам раніше здавалося, що в Офісі президента ставляться до журналістів утилітарно…

23:05 - Щоб ви не заснули, Зеленському почали ставити запитання про пошту.

23:10 - Зеленський попросив не докопуватися до кожного його кроку, інакше доведеться все уточнювати. І порівняв себе з “рідною дитиною”, якій прощають дрібні проступки.

Від ДМ: Як варіант, можна все уточнювати до втілення в життя.

23:16 - Президент України вважає дивним, що поїзди їздять у Росію, а літаки не літають.

Від ДМ: Це натяк на закриття залізниці, правда?

23:20 - Зеленський заявив, що власники “великої української авіакомпанії” хотіли б, аби її націоналізували й не треба було платити борги. Але такої радості вони не отримають.

Від ДМ: От вам і спекуляції про новий “Приватбанк”.

23:38 - У Зеленського запитали, чи перетворяться його слова до Порошенка “я ваш вирок” на конкретні дії. Президент натякнув, що завжди тримає слово, але не буде займатися політичними переслідуваннями. 

23:40 - Журналіст подякував Зеленському за івент і висловив сподівання, що такі заходи ще повторяться. Від ДМ: Цур його! 

23:45 - На початку заходу журналіст зліва був начисто вибритим :)

23:58 - Зеленський повідомив, що вже обрав посла в США і призначить його найближчим часом.

24:00 - Турецький журналіст запитує, що Зеленський думає про військову операцію в Сирії.

Від ДМ: А ви б чекали 14 годин у черзі заради такого запитання? Президент, до речі, так і не відповів.

24:02 - Зеленський розповідає, за що українці любили Крим: не за цивілізацію чи інфраструктуру, а тому що він рідний. І їздили туди, навіть коли в Туреччині було дешевше. Зеленський розповідає, що бував з сім’єю в Італії та Франції, але щороку принаймні тиждень проводив у Криму. Любив його за гори та чебуреки. Купив там квартиру у 2013 році й навіть завіз кафель, який колись клав з батьком.

Від ДМ: Складно оцінити після 14 годин, але це, мабуть, був найбільш людяний та щирий момент пресмарафону. 

24:06 - Кого та коли Зеленський призначить представником з питань Криму? Президент відповів, що не знає. 

24:08 - Останнім запитанням стала доля Віталія Марківа. Зеленський повідомив, що працює над цим питанням. Журналісти не відпускають вже охриплого президента. 

24:06 - МАРАФОН ЗАКІНЧИВСЯ. Його тривалість склала 14 годин та 10 хвилин. Світовий рекорд був побитий за 6 годин та 30 хвилин до закінчення заходу. Усі журналісти так і не встигли поставити свої запитання. 

Вітаємо та співчуваємо всім, хто був з нами останніх півдоби.

Фото: фейсбук-сторінка Юлії Мендель

Над текстом також працювали: Лілія Апостолова, Марія Ряпулова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13390
Читайте також
16.10.2019 13:30
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
2 459
13.10.2019 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 174
12.10.2019 14:00
Леонид Канфер
для «Детектора медіа»
3 521
11.10.2019 10:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
2 993
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Renata
1652 дн. тому
18:39 - Зеленський заявив, що міжнародна втома від України була повністю сформована командою Порошенка. Піонтковський пише, що саме риторика зеленої команди в унісон з кремлівськими та медведчуківськими гаслами про «партію війни» послабила міжнародну підтримку України. Так цинічно брехати можна тільки з конкретним наміром. А «журналісти» розчулюються від «щирості» цього поганого актора
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду