Олександр Ткаченко підтримує правки до законодавства щодо фінансової прозорості «Зеонбуду»

Олександр Ткаченко підтримує правки до законодавства щодо фінансової прозорості «Зеонбуду»

20 Серпня 2019
1955
20 Серпня 2019
18:15

Олександр Ткаченко підтримує правки до законодавства щодо фінансової прозорості «Зеонбуду»

1955
Новообраний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Ткаченко повідомив, що підтримує правки до законодавства щодо фінансової прозорості цифрового оператора «Зеонбуд».
Олександр Ткаченко підтримує правки до законодавства щодо фінансової прозорості «Зеонбуду»
Олександр Ткаченко підтримує правки до законодавства щодо фінансової прозорості «Зеонбуду»

Про це він сказав в інтерв’ю «Детектору медіа».

«Безперечно, є деякі правки до законів, які не терплять зволікань в ухваленні рішень – наприклад, стосовно прозорості власності "Зеонбуду". Це окреме питання», – зазначив Олександр Ткаченко.

Він уточнив: «Прозорість власності фактичного монополіста – це питання, яке навряд чи в когось, окрім самого монополіста, викликає подив. Якщо ж для медіа потрібна прозорість фінансової звітності, то тоді її варто застосовувати для всього суспільства. Не можна виокремлювати одну індустрію, яка повинна звітувати за принципами відкритого ринку, а іншим індустріям не висувати тих самих вимог».

Новообраний депутат виступив проти досудового відкликання ліцензій у телерадіоорганізацій та досудового блокування інтернет-сайтів. Водночас він підтримав санкційне блокування окремих російських ресурсів.

Олександр Ткаченко також вважає, що варто переглянути деякі положення закону про мову: «У ньому є багато положень, які я би переглянув – це не базові, але дискусійні моменти. Мені в принципі здається, що таке ухвалення закону, без широкої дискусії в суспільстві, здатне породжувати набагато більше запитань і сфер, де виникатиме напруга, ніж якби були запропоновані відповіді і намальована нормальна дорожня карта на багато років наперед. Але я б не наближався зараз до цього закону без широкої дискусії».

Натомість пан Ткаченко виступив за створення україноцентричного російськомовного телеканалу для російськомовних мешканців.

На питання щодо закону про роботу ЗМІ під час війни він відповів: «Це навіть ще сенситивніше питання, ніж мова, тому що воно торкається проблематики свободи слова і можливостей впливу цього глосарію і правил на те, що можуть чи не можуть повідомляти ЗМІ. І нам потрібно визначитися, чи знаходимося ми в стані війни або агресії з боку Російської Федерації, перш ніж переходити до такого регулювання. Тому що, наприклад, в Ізраїлі все зрозуміло: чи є війна і з ким вона. А оскільки в нас мова йде про гібридну війну, то треба бути обережними».

Крім того, на думку Олександра Ткаченка, «має бути чітка дефініція, хто потрапляє в «чорні списки» (перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, – ДМ) і яким чином вони потім кореспондуються з забороною на показ конкретного художнього продукту».

«На мій погляд, якщо проти певних акторів, режисерів, діячів культури в Україні порушені кримінальні справи, це має впливати на їхню присутність у медійній площині. Якщо ж кримінальних проваджень немає, то це питання їхнього нев’їзду в Україну. Це різні речі, їх потрібно розділити, щоб це не було предметом маніпуляцій з точки зору навіть дуже хороших намірів державних діячів», – резюмував він.

«Зеонбуд» є фактичним монополістом з надання послуг цифрового ефірного телебачення. Компанія вказує своїми кінцевими бенефіціарними власниками трьох громадян Кіпру та одного громадянина Великої Британії.

Нагадаємо, 20 червня заступник глави ОПУ Кирило Тимошенко повідомив, що команда Офіса президента Володимира Зеленського розробляє пакет законопроектів щодо медіаіндустрії. Радник команди президента з політичних питань Микита Потураєв уточнив, що пакет законопроєктів щодо медіаіндустрії матиме три ключових механізми: незалежність редакційної інформаційної політики, прозорість фінансування та економічна спроможність медіа.

Новообраний народний депутат від партії «Слуга народу», радник команди президента України Володимира Зеленського з політичних питань Микита Потураєв запропонував захистити український медіаринок від впливу Росії через механізми прозорості фінансування ЗМІ, а також розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1955
Читайте також
10.04.2019 12:30
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 627
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду