В Україні 34 інтернет-провайдери не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку – дослідження

В Україні 34 інтернет-провайдери не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку – дослідження

31 Липня 2019
5132
31 Липня 2019
17:36

В Україні 34 інтернет-провайдери не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку – дослідження

5132
Громадська організація «Лабораторія цифрової безпеки» перевірила 62 провайдери та виявила, що 34 з них не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку Ради національної безпеки і оборони України.
В Україні 34 інтернет-провайдери не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку – дослідження
В Україні 34 інтернет-провайдери не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку – дослідження

Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань, проведених ГО «Лабораторія цифрової безпеки» у травні 2019 року на 62 інтернет-провайдерах у всіх регіонах України, передає пресслужба організації.

«В Україні збільшилась кількість інтернет-провайдерів, що не блокують навіть половини сайтів з санкційного списку. У травні таких зафіксовано 34, тоді як у березні було 20. Найменші обмеження в інтернеті зафіксовано у Рівному та Дніпрі», – йдеться в повідомленні.

Найбільше сайтів (понад 240 ) блокують «Київстар», «Воля», «Датагруп», житомирський «Фрінет», миколаївський WildPark та львівський «Поінтнет». Натомість найменше українські інтернет-провайдери блокують деякі сайти з Криму, ОРДЛО та Росії.

Зазначається, що сайт так званої «Державної Ради Республіки Крим» блокують п’ять провайдерів, а сайти так званих «Міністерства охорони здоров’я ДНР», «Ради Міністрів ЛРН» та новинний портал «ДРН live» – по 13 провайдерів.

Крім того, деякі українські провайдери не блокували також популярні російські платформи «Одноклассники», Mail.ru, Yandex.ru. Згідно із дослідженням, протягом травня сайт «Одноклассники» та Mail.ru були доступні в Одесі в одного провайдера. Mail.ru також не блокували по одному провайдеру в Ужгороді та Запоріжжі. Yandex.ru був доступний протягом двох тижнів березня в шести провайдерів у Дніпрі, Черкасах, Харкові, Полтаві, Одесі, Житомирі та Чернівцях. 

Голова ГО «Лабораторія цифрової безпеки» Ірина Чулівська зауважила, що ті провайдери, які не виконують блокувань, не можуть бути притягнуті до відповідальності.

«Укази президента Порошенка про санкції в частині блокування сайтів не відповідають українському та міжнародному законодавству. Інтернет-провайдери, які зовсім чи частково не блокують "санкційні" сайти, насправді нічого не порушують, на них не можуть бути накладені ніякі штрафи. Тому ті обмеження українського інтернету, які у нас є, – відбуваються з доброї волі провайдерів», – пояснила вона.

Лабораторія цифрової безпеки за підтримки Open Technology Fund перевірила доступність 264 сайтів, які внесені до санкційних списків РНБО, на 62-х інтернет-провайдерах у 24 містах України за допомогою програмного забезпечення OONI, призначеного для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком.

Повні дані і замірів інтернет-блокувань, зібрані Лабораторією цифрової безпеки у травні 2019 р., доступні тут.

Нагадаємо, у 2017 році із запровадженням санкцій РНБО та Президент зобов’язали інтернет-провайдерів блокувати доступ до російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Одноклассники», інтернет-порталу «Яндекс» і його сервісів, а також поштового сервісу Mail.ru, ресурсів виробників програмного забезпечення «Лабораторія Касперського», «Доктор Веб», 1С та інших. За підрахунками «Детектора медіа», нині під санкціями у списках юридичних і фізичних осіб опинилися 198 сайтів і веб-ресурсів із Росії та з окупованих територій України, а також три українські інтернет-ресурси.

4 липня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки підтримав законопроект №6688 про досудове блокування сайтів. Зокрема вважає, що слід ухвалити проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» в першому читанні. З тим, щоб до другого читання доопрацювати з врахуванням Конвенції про права людини і практики європейського суду з прав людини. 5 липня Верховна Рада України не включила до порядку денного сесії для прийняття рішення проект закону.

Фото: Miranet

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5132
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду