У Криму 10 провайдерів повністю блокують 14 українських сайтів та дві соцмережі – дослідження

У Криму 10 провайдерів повністю блокують 14 українських сайтів та дві соцмережі – дослідження

5 Липня 2019
1743

У Криму 10 провайдерів повністю блокують 14 українських сайтів та дві соцмережі – дослідження

1743
У окупованому Криму 10 провайдерів повністю блокують 14 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі, а також – сайти Меджлісу кримськотатарського народу, Хізб ут-Тахрір і Свідків Єгови.
У Криму 10 провайдерів повністю блокують 14 українських сайтів та дві соцмережі – дослідження
У Криму 10 провайдерів повністю блокують 14 українських сайтів та дві соцмережі – дослідження

Про це йдеться в моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ), який був проведений в травні-червні 2019 року.

«Перевірку доступності сайтів монітори провели за допомогою мереж 10 різних провайдерів в 9 кримських населених пунктах БелНет (Білогірськ), SevStar (Севастополь), КСТ (Сімферополь), Мрія (Сімферополь), Боспортелеком (Керч), ЯлтаНет (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), Сиваш-ні (Красноперекопськ), Orange-net (Бахчисарай), Джанкой-онлайн (Джанкой)», – йдеться в повідомленні.

Станом на кінець червня 2019 року ці провайдери не дають доступ щонайменше до 19 сайтів, які вільно працюють на підконтрольній Україні території: Цензор.нет, След.нет, UAinfo, 5 канал, «Фокус», «Головне», «Депо», «Українська правда», РБК, «Укрінформ» , «Лівий берег», «Главком», «Дзеркало тижня», «Стрічка», а також – сайти соціальних мереж LinkedIn і Telegram, сайти Меджлісу кримськотатарського народу, Свідків Єгови і Хізб ут-Тахрір.

Крім того, у 9 з 10 провайдерів заблокований сайт 112 каналу, у трьох – недоступний сайт громадського об'єднання «Кримська Солідарність». Водночас у користувачів сімферопольського провайдера «Мрія» є проблеми з доступом ще до 18 українським інформаційних ресурсів, які доступні у всіх інших перевірених провайдерів.

Кримська правозахисна група повідомляє, що в порівнянні з попереднім моніторингом, який проводився в березні 2019 року, ситуація з доступом до сайтів істотно змінилася.

 «Два українських сайту, які були раніше заблоковані у всіх провайдерів, після зміни доменного імені стали доступні за новими адресами. Сайти "Лівий берег" і "Главное" раніше блокувала тільки частина провайдерів, тепер вони недоступні у всіх 10. Решта сайти, які раніше блокувалися частково, тепер доступні у всіх провайдерів, крім сімферопольської "Мрії". В результаті нового моніторингу були встановлені ще 5 сайтів, доступ до яких блокують всі 10 провайдерів. Це інформаційні українські сайти "Дзеркало тижня", "Стрічка", а також сайти Меджлісу кримськотатарського народу, Свідків Єгови і Хізб ут-Тахрір. Доступ до цих сайтів не досліджувалося в попередніх моніторингах», – йдеться в моніторингу.

У КПГ також наголосили, що провайдери блокують навіть ті сайти, які не внесені до реєстру заборонених в Росії. Зокрема, з сайтами не встановлюється з'єднання або на екрані з'являється напис «Помилка 403».

Нагадаємо, за даними моніторингу «Кримської правозахисної групи», який провели в березні-квітні 2019 року, у 20 населених пунктах на півночі анексованого Криму сигнал семи українських радіостанцій повністю або частково заглушується сигналом російських FM-станцій.

Фото: КПГ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1743
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дима
1728 дн. тому
На Украине уже несколько лет блокують российское ТВ и российские сайты. Или в Крыму за это должны целовать украинское .... между рог?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду