detector.media
31.07.2019 17:36
В Україні 34 інтернет-провайдери не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку – дослідження
В Україні 34 інтернет-провайдери не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку – дослідження
Громадська організація «Лабораторія цифрової безпеки» перевірила 62 провайдери та виявила, що 34 з них не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку Ради національної безпеки і оборони України.

Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань, проведених ГО «Лабораторія цифрової безпеки» у травні 2019 року на 62 інтернет-провайдерах у всіх регіонах України, передає пресслужба організації.

«В Україні збільшилась кількість інтернет-провайдерів, що не блокують навіть половини сайтів з санкційного списку. У травні таких зафіксовано 34, тоді як у березні було 20. Найменші обмеження в інтернеті зафіксовано у Рівному та Дніпрі», – йдеться в повідомленні.

Найбільше сайтів (понад 240 ) блокують «Київстар», «Воля», «Датагруп», житомирський «Фрінет», миколаївський WildPark та львівський «Поінтнет». Натомість найменше українські інтернет-провайдери блокують деякі сайти з Криму, ОРДЛО та Росії.

Зазначається, що сайт так званої «Державної Ради Республіки Крим» блокують п’ять провайдерів, а сайти так званих «Міністерства охорони здоров’я ДНР», «Ради Міністрів ЛРН» та новинний портал «ДРН live» – по 13 провайдерів.

Крім того, деякі українські провайдери не блокували також популярні російські платформи «Одноклассники», Mail.ru, Yandex.ru. Згідно із дослідженням, протягом травня сайт «Одноклассники» та Mail.ru були доступні в Одесі в одного провайдера. Mail.ru також не блокували по одному провайдеру в Ужгороді та Запоріжжі. Yandex.ru був доступний протягом двох тижнів березня в шести провайдерів у Дніпрі, Черкасах, Харкові, Полтаві, Одесі, Житомирі та Чернівцях. 

Голова ГО «Лабораторія цифрової безпеки» Ірина Чулівська зауважила, що ті провайдери, які не виконують блокувань, не можуть бути притягнуті до відповідальності.

«Укази президента Порошенка про санкції в частині блокування сайтів не відповідають українському та міжнародному законодавству. Інтернет-провайдери, які зовсім чи частково не блокують "санкційні" сайти, насправді нічого не порушують, на них не можуть бути накладені ніякі штрафи. Тому ті обмеження українського інтернету, які у нас є, – відбуваються з доброї волі провайдерів», – пояснила вона.

Лабораторія цифрової безпеки за підтримки Open Technology Fund перевірила доступність 264 сайтів, які внесені до санкційних списків РНБО, на 62-х інтернет-провайдерах у 24 містах України за допомогою програмного забезпечення OONI, призначеного для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком.

Повні дані і замірів інтернет-блокувань, зібрані Лабораторією цифрової безпеки у травні 2019 р., доступні тут.

Нагадаємо, у 2017 році із запровадженням санкцій РНБО та Президент зобов’язали інтернет-провайдерів блокувати доступ до російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Одноклассники», інтернет-порталу «Яндекс» і його сервісів, а також поштового сервісу Mail.ru, ресурсів виробників програмного забезпечення «Лабораторія Касперського», «Доктор Веб», 1С та інших. За підрахунками «Детектора медіа», нині під санкціями у списках юридичних і фізичних осіб опинилися 198 сайтів і веб-ресурсів із Росії та з окупованих територій України, а також три українські інтернет-ресурси.

4 липня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки підтримав законопроект №6688 про досудове блокування сайтів. Зокрема вважає, що слід ухвалити проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» в першому читанні. З тим, щоб до другого читання доопрацювати з врахуванням Конвенції про права людини і практики європейського суду з прав людини. 5 липня Верховна Рада України не включила до порядку денного сесії для прийняття рішення проект закону.

Фото: Miranet

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY