Нацрада пообіцяла моніторити показ фільму Олівера Стоуна на «112 Україна» й жорстко реагувати

Нацрада пообіцяла моніторити показ фільму Олівера Стоуна на «112 Україна» й жорстко реагувати

12 Липня 2019
2935
12 Липня 2019
12:05

Нацрада пообіцяла моніторити показ фільму Олівера Стоуна на «112 Україна» й жорстко реагувати

2935
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планує моніторити показ фільму Олівера Стоуна «Нерозказана історія України» за участю Віктора Медведчука та Володимира Путіна в етері телеканалу «112 Україна» та інших каналів, призначати позапланову перевірку і жорстко реагувати. Про це йшлося на засіданні Нацради 12 липня.
Нацрада пообіцяла моніторити показ фільму Олівера Стоуна на «112 Україна» й жорстко реагувати
Нацрада пообіцяла моніторити показ фільму Олівера Стоуна на «112 Україна» й жорстко реагувати

Член Нацради Юрій Зіневич запитав у колег, як реагувати на анонси показу фільму за участю Віктора Медведчука та Володимира Путіна в етері українських каналів.

Сергій Костинський запропонував оприлюднити реакцію Нацради на анонс цього фільму та висловити позицію регулятора. «Якщо цей фільм потрапить в ефір – його зафіксувати і призначити позапланову перевірку через поширення фейкової інформації», – запропонував він.

Олег Черниш запропонував попередити канал «112 Україна», що в разі порушення законодавства Нацрада реагуватиме, а також звернутися до Міністерства культури щодо наявності прокатного посвідчення на цей фільм.

Сергій Костинський нагадав про заяву Держкіно України, що воно не видавало прокатного посвідчення, але, на їхню думку, вони не зобов’язані видавати прокатні посвідчення на документальні фільми.

«Ми маємо зробити оголошення на своєму сайті для всіх телеканалів і попередити, що будемо моніторити і що передбачаємо за наявним контентом, що у фільмі міститься інформація, яка порушує закони про телебачення і радіомовлення та про інформацію, що будемо оперативно призначати перевірку і жорстко реагувати», – додав пан Костинський.

Валентин Коваль звернув увагу на те, що «112 Україна» кілька разів повідомляв новину про те, що нібито фільм «Нерозказана історія України» отримав гран-прі на фестивалі в Таорміні, але це неправда – гран-прі фестивалю отримав інший фільм, тобто «112 Україна» поширив фейк. «Щоправда, він отримав приз гран-прі документарі від якоїсь невеличкої компанії – у виправдання на каналі можуть сказати, що не дочули», – зауважив пан Коваль.

Нагадаємо, канал «112 Україна» планує 16 липня показати документальний фільм «Нерозказана історія України» Олівера Стоуна за участі Віктора Медведчука і Володимира Путіна. Державне агентство України з питань кіно не видавало прокатного посвідчення на цей фільм і не отримувало від каналу документів на його видачу. Перший заступник голови Держкіно Сергій Неретін припустив, що юристи каналу «112 Україна» можуть розцінювати фільм «Нерозказана історія України» як телепрограму – телевізійну документалістику, для якої не потрібні прокатні посвідчення.

У стрічці Олівер Стоун розповідає нібито історію України з 2003 року, називаючи війну з Росією громадянською війною, а Медведчука – «лідером опозиції». Росія в цьому фільмі не зображена як країна-агресор, режисер підтримує російську версію про події в Україні 2014 року. Фільм базується на розповіді Віктора Медведчука та його дружини, телеведучої Оксани Марченко й доповнюється міркуваннями президента РФ Володимира Путіна. Співрежисером стрічки є українець Ігор Лопатьонок.

Прем'єра стрічки відбулася 4 липня на італійському кінофестивалі в Таорміні, де були присутні Медведчук із дружиною. Канал «112 Україна» присвятив цій події окремі новинні сюжети 30 червня та 3 липня.

Нагадаємо, 2016 році Олівер Стоун презентував антимайданівський фільм «Україна у вогні», в якому стверджувалося, що Майдан організувало Центральне розвідувальне управління США. У 2017 році Олівер Стоун випустив серіал під назвою «Путін».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2935
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду