Режисер пропагандистських фільмів з Олівером Стоуном про Медведчука та Путіна намагався продати свої послуги Лукашенку та Ердогану, — OCCRP

Режисер пропагандистських фільмів з Олівером Стоуном про Медведчука та Путіна намагався продати свої послуги Лукашенку та Ердогану, — OCCRP

5 Березня 2024
951
5 Березня 2024
19:55

Режисер пропагандистських фільмів з Олівером Стоуном про Медведчука та Путіна намагався продати свої послуги Лукашенку та Ердогану, — OCCRP

951
Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) і казахстанське медіа «Влада» отримали низку документів, які свідчать про те, що колишній український режисер Ігор Лопатьонок планував створити фільми, які мали би «відбілити репутацію» диктаторів.
Режисер пропагандистських фільмів з Олівером Стоуном про Медведчука та Путіна намагався продати свої послуги Лукашенку та Ердогану, — OCCRP
Режисер пропагандистських фільмів з Олівером Стоуном про Медведчука та Путіна намагався продати свої послуги Лукашенку та Ердогану, — OCCRP

Прокремлівський американський режисер українського походження Ігор Лопатьонок планував створити серію фільмів за участю американського продюсера та режисера, володаря «Оскарів» Олівера Стоуна, які мали би «відбілити репутацію» білоруського авторитарного лідера Олександра Лукашенка, президента Азербайджану Ільгама Алієва і президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана.

Про це йдеться в розслідуванні Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) і казахстанського медіа «Влада», які отримали в розпорядження низку документів, електронних листів, сценаріїв та презентацій.  

Автори розслідування припускають, що метою цих картин було покращення репутації диктаторів на світовій арені. І використовували для цього Олівера Стоуна, який би мав відбілити імена диктаторів. 

У листуванні команди Лопатьонка, яке отримали журналісти, йшлося про те, що американський режисер Олівер Стоун «погодився взяти участь» у фільмі про Лукашенка. Однак «його плани змінилися» після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Згідно з презентацією до фільму, автори планували «показати широкій аудиторії драматичну історію сучасної Білорусі та її лідера» у момент, коли «увага всього світу була зосереджена» на країні. Розслідувачі припускають, що йдеться про протести у 2020 році.

Також журналісти отримали документи, які свідчать про те, що принаймні один фільм про диктатора — Назарбаєва — профінансував фонд самого Назарбаєва. Також документи свідчать, що фільм про Віктора Медведчука також міг бути профінансований самим Медведчуком. Бюджет фільму про Назарбаєва склав 5 млн доларів,  даних про бюджет фільму «Нерозказана історія України» з Медведчуком у головній ролі  журналісти не отримали. 

Крім цього, Лопатьонок планував зняти серіал про «роль Росії» у Другій світовій війні під назвою «Війна».

«Режисер пропонував розповісти про російський героїзм на Східному фронті під час Другої світової війни — цю тему обожнює Путін… Судячи з презентації, мета фільму полягала у передачі "правди" про роль Росії у війні світовому глядачеві, уникаючи при цьому появи будь-яких офіційних зв’язків із країною», — зазначили в розслідуванні.

Оповідачем нібито мав виступити голлівудський актор Х'ю Грант, а продюсером — творець кіноепопеї «Володар перснів» Пітер Джексон.

Грант не прокоментував цю інформацію. Водночас Джексон передав через агента, що ніколи не чув про проєкт, а його ім'я використали без дозволу: «Мене не влаштовує, що моє ім'я та репутацію крадуть таким чином, цим займеться мій адвокат».

Розслідувачі зазначили, що жоден із проєктів так і не був реалізований. Сам режисер «відмовився відповідати на запитання щодо фінансування попередніх фільмів або картин, що зірвалися, за участю Стоуна».

Нагадаємо, Ігор Лопатьонок у 2008 році емігрував до США, де займався кіновиробництвом. У своїх соціальних мережах режисер відкрито висловлює прокремлівські погляди. Автори розслідування вказали, що він також часто з’являється в російському державному медіа Sputnik.

У 2019 році Ігор Лопатьонок презентував стрічку за продюсерства Олівера Стоуна «Нерозказана історія України». У ній Стоун бере інтерв’ю в підозрюваного в державній зраді українського політика Віктора Медведчука про історію України після революції 2014 року. Українська прем’єра планувалася на забороненому сьогодні в Україні каналі «112 Україна». Показ був скасований через протести.

Лопатьонок також був причетний до проєктів з проросійськими наративами «Бойня на Майдане», «Україна у вогні» та «Інтерв'ю з Путіним».  У всіх трьох проєктах як продюсер та інтерв’юер також брав участь Олівер Стоун. Виконавчим продюсером та консультантом пропагандистських фільмів  про Україну був колишній креативний продюсер каналу «112 Україна» Віктор Зубрицький.

У листопаді 2021 року на каналі RT оприлюднили фільм «Україна — вічне сьогодення», який з нагоди 30-річчя Незалежності знімав продакшн Лопатьонка Global 3 Pictures. Героями пропагандистської стрічки стала низка українських політиків, зокрема третій президент Віктор Ющенко, колишні керівники уряду Юрій Єхануров і Валерій Пустовойтенко, нардеп забороненої нині «ОПЗЖ», колишній заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, проросійський блогер Анатолій Шарій та інші. 

За даними медіа, поява Віктора Ющенка в цьому фільмі стала можливою тому, що автори фільму ввели в оману експрезидента і його помічників. Оточення третього президента стверджувало, що організатори зйомок не повідомили про те, хто насправді причетний до створення фільму і де він буде демонструватися.

Колаж: OCCRP та «Влада»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
951
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду