Суд не задовольнив апеляцію прокуратури щодо скасування розшуку і заочного арешту Шарія

Суд не задовольнив апеляцію прокуратури щодо скасування розшуку і заочного арешту Шарія

11 Липня 2019
4659
11 Липня 2019
18:00

Суд не задовольнив апеляцію прокуратури щодо скасування розшуку і заочного арешту Шарія

4659
Київський апеляційний суд 24 червня не задовольнив апеляційну скаргу прокуратури Києва на рішення Шевченківського районного суду столиці, який скасував розшук, заочний арешт, відмовився ініціювати екстрадицію та направив на додаткове розслідування кримінальне провадження щодо блогера Анатолія Шарія.
Суд не задовольнив апеляцію прокуратури щодо скасування розшуку і заочного арешту Шарія
Суд не задовольнив апеляцію прокуратури щодо скасування розшуку і заочного арешту Шарія

Про це «Детектору медіа» повідомила прессекретарка прокуратури Києва Надія Максимець.

«Київський апеляційний суд відмовив нам в задоволенні апеляційної скарги на направлення на додаткове розслідування по справі Шарія», – сказала вона.

Вона також уточнила, що це рішення не підлягає касаційному оскарженню.

«На даний час матеріали кримінального провадження ще не повернулися з Апеляційного суду до суду першої інстанції. Відповідно ще вони не направлені в прокуратури. На мій погляд наша позиція правова була обґрунтована, але суд прийняв таке рішення», – додала пані Максимець.

Як повідомляв «Детектор медіа», Шевченківський районний суд Києва скасував розшук і заочний арешт блогера Анатолія Шарія. Також суд не знайшов підстав для арешту Анатолія Шарія, відмовився ініціювати його екстрадицію та повернув справу прокуратурі на додаткове розслідування.

Анатолій Шарій відреагував на рішення суду, зазначивши, що всі строки для розслідування цієї справи вже завершилися.

16 квітня прокуратура Києва повідомила, що подасть апеляційну скаргу на рішення Шевченківського районного суду столиці, який скасував розшук, заочний арешт, відмовився ініціювати екстрадицію та направив на додаткове розслідування кримінальне провадження щодо блогера Анатолія Шарія.

Нагадаємо, йдеться про справу, відкриту проти Анатолія Шарія за фактом застосування ним вогнепальної зброї в ході конфлікту з відвідувачем в ресторані MacDonalds у Києві в травні 2011 року. Йому пред'явили звинувачення в грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та винятковим цинізмом із застосуванням вогнепальної зброї (ч.4 ст.296 Кримінального кодексу). Справа надійшла до суду 13 липня 2011 року, але в лютому 2012 року була зупинена в зв'язку з оголошенням в розшук Шарія.

Також у 2012 році суд заочно застосував до нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Анатолій Шарій попросив притулок у Литві. За його словами, кілька місяців тому він виїхав до Росії, потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою, голландська влада відправила його до Литви. 8 червня 2012 року стало відомо, що журналіст Анатолій Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання у Європейському союзі. 

Міністерство безпеки і юстиції Нідерландів у липні 2013 року поінформувало Україну, що Шарій отримав статус біженця і не може бути виданий українським правоохоронцям відповідно до Женевської конвенції 1951 року, і Директиви Європейського Союзу.

Крім того, з 27 лютого 2014 року Інтерпол припинив міжнародний розшук обвинуваченого.

У серпні 2018 року суд на прохання адвоката Шарія відновив розгляд справи, зупиненої в 2012 році.

Фото: скірншот 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4659
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ярослав
1722 дн. тому
Ой пидарашарийку опустили вафлюгу кацапську.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду