Суд скасував розшук і заочний арешт Анатолія Шарія (ДОПОВНЕНО)

Суд скасував розшук і заочний арешт Анатолія Шарія (ДОПОВНЕНО)

16 Квітня 2019
3264

Суд скасував розшук і заочний арешт Анатолія Шарія (ДОПОВНЕНО)

3264
Шевченківський районний суд Києва скасував розшук і заочний арешт блогера Анатолія Шарія.
Суд скасував розшук і заочний арешт Анатолія Шарія (ДОПОВНЕНО)
Суд скасував розшук і заочний арешт Анатолія Шарія (ДОПОВНЕНО)

Про це йдеться в матеріалах суду, передають «Українські новини».

Головуюча суддя Олена Мєлєшак також повідомила, що суд не знайшов підстав для арешту Анатолія Шарія та відмовився ініціювати його екстрадицію.

«Не підлягає задоволенню усне клопотання прокурора про здійснення запиту для екстрадиції обвинуваченого з огляду на те, що така дія прямо заборонена ст.32,33 Женевської конвенції, про що було поінформовано Генеральну прокуратуру України Міністерством безпеки і юстиції Нідерландів від 22.07.2013 року», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в судовому засіданні захисник обвинуваченого заявив клопотання про повернення справи на додаткове розслідування з мотивів неповноти досудового слідства. Прокурор, своєю чергою,  заперечував проти задоволення клопотання адвоката, вважаючи, що досудове розслідування проведено повно і об'єктивно, без істотних порушень норм кримінального процесуального законодавства. Попри це, суд повернув справу прокуратурі на додаткове розслідування.

Відповдіна постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом семи діб з дня її винесення.

Анатолій Шарій відреагував на рішення суду, зазначивши, що всі строки для розслідування цієї справи вже завершилися.

«Ми дуже хотіли встигнути до "зміни влади", щоб потім ніхто не сказав: "дивись, це нова влада тобі це зробила, тепер ти зобов'язаний новій владі"», –  заявив він.  

Нагадаємо, йдеться про справу, відкриту проти Анатолія Шарія за фактом застосування ним вогнепальної зброї в ході конфлікту з відвідувачем в ресторані MacDonalds у Києві в травні 2011 року. Йому пред'явили звинувачення в грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та винятковим цинізмом із застосуванням вогнепальної зброї (ч.4 ст.296 Кримінального кодексу). Справа надійшла до суду 13 липня 2011 року, але в лютому 2012 року була зупинена в зв'язку з оголошенням в розшук Шарія.

Також у 2012 році суд заочно застосував до нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Анатолій Шарій попросив притулок у Литві. За його словами, кілька місяців тому він виїхав до Росії, потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою, голландська влада відправила його до Литви. 8 червня 2012 року стало відомо, що журналіст Анатолій Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання у Європейському союзі. 

Міністерство безпеки і юстиції Нідерландів у липні 2013 року поінформувало Україну, що Шарій отримав статус біженця і не може бути виданий українським правоохоронцям відповідно до Женевської конвенції 1951 року, і Директиви Європейського Союзу.

Крім того, з 27 лютого 2014 року Інтерпол припинив міжнародний розшук обвинуваченого.

У серпні 2018 року суд на прохання адвоката Шарія відновив розгляд справи, зупиненої в 2012 році.

Фото: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3264
Читайте також
23.04.2020 15:48
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
3 437
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду