У Криму провайдери блокують щонайменше 20 українських сайтів – «Лабораторія цифрової безпеки»

У Криму провайдери блокують щонайменше 20 українських сайтів – «Лабораторія цифрової безпеки»

20 Травня 2019
1546
20 Травня 2019
12:59

У Криму провайдери блокують щонайменше 20 українських сайтів – «Лабораторія цифрової безпеки»

1546
У окупованому Криму українські сайти найбільше блокують інтернет-провайдери Bospor-Telekom і CrimeaCom. Вони блокують щонайменше 20 українських сайтів, серед яких шість не внесені в офіційні списки Роскомнадзора.
У Криму провайдери блокують щонайменше 20 українських сайтів – «Лабораторія цифрової безпеки»
У Криму провайдери блокують щонайменше 20 українських сайтів – «Лабораторія цифрової безпеки»

Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних, проведених у березні 2019 року «Лабораторією цифрової безпеки».

Найбільше блокують українські сайти провайдери Джанкоя та Керчі.

Згідно з яким, для користувачів керченського інтернет-провайдера Bospor-Telekom недоступні щонайменше 14 українських сайтів («Цензор.нет», «Громадське радіо», Lb.ua, Gazeta.ua, «Главком», «Главное», «След.net.ua», Linkedin, Uainfo, «Обозреватель», РБК, «Українська правда», «Сегодня», «Дзеркало тижня»).

Водночас у Джанкої провайдером CrimeaCom блокуються дев’ять українських сайтів («Информационное сопротивление», «События», QHA, «След.net.ua», «Меридиан», «Гордон», сайт кримськотатарського телеканалу ATR, «UA:Перший» благодійної організації «КримSOS»). У Сімферополі користувачі CrimeaCom не мають доступу до сайтів «След.net.ua», «Меридиан», «События» та сайту каналу ATR.

«При цьому в інших провайдерів у Севастополі, Сімферополі, Джанкої та Керчі кількість заблокованих українських сайтів суттєво нижча. "Ланком" (Севастополь), Crelcom-Online, Djankoionline (Джанкой),  KrymInfostroy (Сімферополь), Apex Crimea (Керч) блокують лише один український сайт – "След.net.ua". Є ще ряд сайтів, які недоступні у різних провайдерів, але поки що ми не можемо стверджувати, що це саме блокування. Слід відмітити, що «След.net.ua» блокується всіма перевіреними кримськими провайдерами», – йдеться в повідомленні.

Крім того, «Лабораторія цифрової безпеки» зафіксувала, що кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше шість сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнадзору. Зокрема, це сайт телеканалу «UA:Перший» (1tv.com.ua), української правозахисної організації «Крим SOS» (krymsos.com), новинний український сайт «Гордон» (gordonua.com), кримські новинні сайти QHA (qha.com.ua) і «Меридиан» (meridian.in.ua) та сайт кримськотатарського телеканалу ATR. Усі ресурси блокуються провайдером CrimeaCom South у Джанкої.

Також користувачам цього провайдера недоступні сайти телеканалу СТБ, Нового каналу та ICTV, але Лабораторія цифрової безпеки не має певності в тому, що це блокування. Ці сайти можуть бути недоступні також з інших причин.

«Лабораторія цифрової безпеки» у березні 2019 року провела тестування в Сімферополі, Севастополі, Джанкої та Керчі у різних місцях, інтернет доступ до яких забезпечується провайдерами «Ланком», Apex Crimea, KrymInfostroy, Djankoionline, Crimea Com South LLC, Bospor-Telekom. Загалом у рамках дослідження протестовано 90 сайтів, серед яких в основному українські та кримські новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій.

Нагадаємо, за даними моніторингу «Кримської правозахисної групи», у 20 населених пунктах на півночі анексованого Криму сигнал семи українських радіостанцій повністю або частково заглушується сигналом російських FM-станцій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1546
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
валерий крым
1802 дн. тому
ну я же читаю и даже комент отправляю что за брехня
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду