Олігархи так олігархи. Медіапідсумки 1–7 квітня 2019 року

Олігархи так олігархи. Медіапідсумки 1–7 квітня 2019 року

8 Квітня 2019
2995
8 Квітня 2019
11:00

Олігархи так олігархи. Медіапідсумки 1–7 квітня 2019 року

2995
Є великим спрощенням вважати, що в разі перемоги Володимир Зеленський співпрацюватиме тільки з Ігорем Коломойським. Радше за все, якась частина інших великих гравців теж спробує домовлятися, впливати й отримувати вигоду від нової конфігурації влади у країні.
Олігархи так олігархи. Медіапідсумки 1–7 квітня 2019 року
Олігархи так олігархи. Медіапідсумки 1–7 квітня 2019 року

Бувають фотографії, які доносять інформацію промовистіше за будь-які слова. Скриншот, використаний як ілюстрація до цієї колонки, належить саме до таких зображень. На ньому ми бачимо Андерса Фог Расмуссена, який уособлює колективний Захід; Віктора Пінчука, який уособлює Віктора Пінчука; потилицю Володимира Зеленського, який хоче уособлювати Володимира Зеленського, але поки що уособлює Ігоря Коломойського; і плече Олександра Данилюка, який уособлює ефективний лобізм. І все це нам показує телеканал Рината Ахметова. Новинний сюжет під назвою «Європейська оцінка» вийшов у недільній програмі «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» та розповідає про зустріч із Зеленським членів спостережної ради Ялтинської європейської стратегії. Можливо, мої колеги, які моніторять новинні випуски на предмет дотримання журналістських стандартів, помітять у цьому сюжеті ознаки замовності. Але якщо читати між рядків, то він настільки красномовний, що я би сама доплатила, аби його побачити.

«Невдовзі ви або ваш опонент зустрінетеся зі світовими лідерами, адже наприкінці травня має відбутися саміт між країнами ЄС та державами Східного партнерства, а на початок липня заплановано саміт ЄС — Україна. Гадаю, найважливіше — встановити хороші контакти з лідерами європейських держав. І ми будемо допомагати вам у цьому, якщо ви переможете на виборах», — процитували автори сюжету колишнього генерального секретаря НАТО.

«Усі ці люди, що сидять поруч зі мною, — експерти нашої команди. У нас є ще багато осіб на прикметі, більше фахівців. Чимало пропозицій від людей-професіоналів і від так званої старої системи. Але ми думаємо над цим, тому що не хочемо бачити старі обличчя. Ми хочемо іти вперед з новими кадрами», — навели у відповідь журналісти «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» слова фаворита президентських перегонів в Україні.

Але це не єдине, чим нас порадував цей підсумковий новинний випуск на «Україні». Одразу після сюжету про зустріч зі спостережною радою Ялтинської європейської стратегії в ньому показали інтерв’ю в записі із Зеленським про його враження від розмови із західними політиками.

«Говорили о том, что курс евроинтеграции и курс в Европу Украина давным-давно выбрала и никто не собирается менять этот курс, естественно. Говорили о НАТО, достаточно долго. Я лично сказал, что как гражданин Украины я за НАТО. Но для того, чтобы вступить в НАТО, — это записано и в нашей программе, — мы должны людям объяснить, что это. Что это не какой-то аллигатор, который хочет проглотить нас, Украину, а что это действительно безопасность страны. Нужно достучаться до каждого человека, который живет на востоке Украины. На западе все знают об этом, все за курс в НАТО. Но НАТО обязательно должен быть через референдум», — серед іншого, розповів у цьому інтерв’ю Зеленський. А також заявив про готовність до перемовин із Путіним, але неготовність жертвувати територією чи людьми в ході цих перемовин.

На адресу Петра Порошенка в інтерв’ю Зеленського пролунала одна акуратна шпилька: «Обсуждали наше видение по борьбе с коррупцией, перезапуск антикоррупционных органов, запуск антикоррупционного суда, в конце концов — два года прошло, обещания продолжаются. Но я думаю, что мы все это сможем сделать».

І цю шпильку не порівняти із сокирою, з якою у студію цього ж випуску «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» прийшов Порошенко: «Вважаю, що є надзвичайно великою загрозою, коли є підозра, що кандидатом або навіть президентом України, верховним головнокомандувачем може стати людина, яка не виключено, що має наркотичну залежність». Мабуть, агресивну стратегію порадив новий політтехнолог.

«Буде суттєво укріплена обороноздатність держави. Наголошую на тому, що буде різко прискорено й економічне зростання, і наш рух до Європейського Союзу, повернення України в європейську родину народів. І вже в грудні місяці буде запропоновано країнам-членам НАТО підписати План дій щодо членства в НАТО», — також сказав у своєму інтерв’ю нинішній президент.

Будь-яка система прагне рівноваги. Думаю, є великим спрощенням вважати, що в разі перемоги Володимир Зеленський співпрацюватиме тільки з Ігорем Коломойським. Радше за все, якась частина інших великих гравців теж спробує домовлятися, впливати й отримувати вигоду від нової конфігурації влади в країні. І якщо судити тільки за ефірами національних телеканалів, то скидається на те, що в Ахметова запрягають трохи довше, ніж у Пінчука. Хоча є й інша версія: що медіаактивам Рината Леонідовича в команді Зеленського довіряють трохи менше, ніж телеканалам Віктора Михайловича.

А ми, суспільство, з огляду на почуті в цій програмі різні підходи Порошенка й Зеленського до вирішення проблем нашої країни, як і раніше, прагнемо дебатів. Стадіон так стадіон. Аналізи так аналізи. Олігархи так олігархи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2995
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду