Порошенко й Тимошенко лідирують за кількістю згадок у теленовинах і матеріалів з ознаками замовності – результати моніторингу

Порошенко й Тимошенко лідирують за кількістю згадок у теленовинах і матеріалів з ознаками замовності – результати моніторингу

27 Березня 2019
3355
27 Березня 2019
19:26

Порошенко й Тимошенко лідирують за кількістю згадок у теленовинах і матеріалів з ознаками замовності – результати моніторингу

3355
Петро Порошенко і Юлія Тимошенко лідирують за кількістю згадок у новинах загальнонаціональних телеканалів, а також за кількістю матеріалів з ознаками замовності. Про це свідчать результати моніторингу ГО «Детектор медіа» новин телеканалів «Україна», «Інтер», «1+1», ICTV, СТБ, 5 канал, «UA: Перший» і «112 Україна» за 1 лютого - 15 березня, які було презентовано 27 березня.
Порошенко й Тимошенко лідирують за кількістю згадок у теленовинах і матеріалів з ознаками замовності – результати моніторингу
Порошенко й Тимошенко лідирують за кількістю згадок у теленовинах і матеріалів з ознаками замовності – результати моніторингу

За кількістю згадок у новинах абсолютний лідер із-поміж кандидатів — Петро Порошенко. Загалом це 295 згадок, із них 166 позитивних. Найбільше позитивних згадок про нинішнього президента (61) було на каналі «Україна». Вдвічі менше (29 і 28) на каналах «Інтер» та ICTV, 23 на СТБ. 5 канал позитивно згадав свого власника Петра Порошенка 15 разів. Матеріалів, у яких Порошенка згадали негативно, за цей період зафіксовано 15, із них 14 на «1+1» і один на ICTV.

Юлію Тимошенко згадували в аналізованих випусках новин 182 рази, з них 109 разів позитивно й лише один раз негативно (на 5-му каналі). Чемпіоном із кількості позитиву про Тимошенко також є канал «Україна» (35 згадок), трохи відстає ICTV (30); на «Інтері» та СТБ менше позитивних згадок — 21 і 20. Тим часом на «1+1» за півтора місяця було лише три позитивні згадки про Тимошенко, а на 5-му каналі, «UA: Першому» та «112» жодної. Причину такого дисбалансу експерти ГО «Детектор медіа» вбачають насамперед у тому, що на перших чотирьох каналах Тимошенко фігурувала переважно в піар-дайджестах — блоках прихованої політичної реклами та піару в новинах. Поза тим «Україна» та ICTV позитивно згадували Тимошенко зрідка (5 і 4 рази відповідно), натомість на «Інтері» кількість нейтральних і позитивних згадок однакова.

Ще більш разючою є різниця між позитивними та нейтральними згадками про Олександра Вілкула, який посідає третє місце зі 113 появами в новинах, із них 93 позитивні. Нейтральні стосувалися переважно зняття Євгенія Мураєва з виборів на користь Вілкула. Найчастіше Вілкула, який раніше працював менеджером підприємства Ріната Ахемтова, піарить канал «Україна»: 46 позитивних згадок і три нейтральні. Друге місце в каналу СТБ: 27 позитивних згадок і дві нейтральні. ICTV — 19 позитивних і одна нейтральна. Інші канали не згадували Вілкула позитивно, а на «Інтері» було два випадки чорного піару — матеріали про те, що Вілкул не є справжньою опозицією, не має підтримки виборців, працює на владу та повинен зняти свою кандидатуру на користь Юрія Бойка.

Із 86 згадок про Олега Ляшка 64 були позитивними. Більшість (49) із них припали також на «Україну», решта 15 згадок на «Інтер». Інші канали позитивно Ляшка не показували.

Анатолій Гриценко з’являвся в новинах 67 разів, із них 37 — у позитивному світлі. Майже всі позитивні матеріали про кандидата вийшли на каналах ICTV й СТБ (18 і 14). П’ять разів Гриценка показали в позитивному світлі на «Україні». Інші канали в новинах Гриценка не піарили, хоча порівняно багато нейтральних згадок зафіксовано на «1+1» (11).

Юрій Бойко, за даними моніторингу, фактично є кандидатом одного телеканалу. Із 61 згадки про нього 44 позитивні, і всі на каналі «Інтер», який належить Дмитру Фірташу та однопартійцю Бойка Сергію Льовочкіну. Водночас Бойко на другому місці (5 випадків) за кількістю негативних матеріалів. Усі вони вийшли на «Україні» та намагалися переконати глядачів, що Бойко не є справжньою опозицією, втрачає підтримку виборців і працює на владу. ICTV, СТБ та 5 канал за півтора місяця не згадали в головних випусках новин про Бойка жодного разу.

Із 49 згадок про Володимира Зеленського 28 — позитивні. Очікувано більшість із них (21) — на телеканалі «1+1». По три позитивні матеріали про кандидата показали СТБ та ICTV, один — «Україна». Проти Зеленського вийшов один негативний матеріал на «Інтері», де кандидата-шоумена критикував Віктор Медведчук. Більшість телеканалів уникає не тільки згадок про Зеленського, а й оприлюднення результатів соціологічних опитувань, де він посідає перше місце в рейтингу підтримки кандидатів. Винятком є «Інтер», де 12 згадок про Зеленського — переважно матеріали про соцопитування. СТБ, 5 канал, «112» і «UA: Перший» за півтора місяці не згадали про Зеленського в головних випусках новин жодного разу.

Андрія Садового до моменту, коли він зняв свою кандидатуру, згадали в новинах 26 разів. Із них п'ять позитивно — один раз на «Україні», по два рази на ICTV та «1+1». Значна частина нейтральних згадок стосувалася рішення Садового зняти кандидатуру на користь Гриценка.

У третьому ешелоні кандидатів є низка прикладів того, як окремі телеканали навмисно просувають і розкручують політиків, яких ігнорують усі інші. Унікальна ситуація в кандидата Сергія Капліна: із 20 згадок про нього 19 — позитивні. 18 із них у новинах каналу «Інтер», одна на «Україні». Ще одна нейтральна згадка на СТБ; решта каналів не згадували про нього жодного разу. Валентина Наливайченка згадували тільки позитивно — 17 згадок, із них 15 на «Україні» і дві на «Інтері». Із 13 згадок про Сергія Таруту 11 позитивних: п'ять на «Україні» й шість на ICTV.

Із 15 згадок про Євгенія Мураєва чотири позитивні, всі вони стосуються рішення зняти кандидатуру на користь Олександра Вілкула — три на «Україні», одна на ICTV. Натомість «Інтер» присвятив Мураєву два негативні матеріали.

11 нейтральних згадок про Дмитра Гнапа були присвячені його рішенню знятися з виборів на користь Анатолія Гриценка, а про Юрія Тимошенка — спробі його підкупити та розслідуванню джерел фінансування його кампанії.

Серед кандидатів, які мають менш ніж 10 згадок за півтора місяця, вирізняються Олександр Шевченко (шість згадок, із них три позитивні на «1+1», який належить колишньому працедавцю Шевченка Ігорю Коломойському), й Ольга Богомолець (із п'яти згадок дві позитивні на «Інтері»).

За кількістю матеріалів із ознаками замовності практично однаковий результат (109 і 108) мають Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. Разом на них припадає більш ніж половина зафіксованих сумнівних матеріалів. Найбільше таких матеріалів на користь Порошенка на «Україні» (48), «Інтері» (20) і ICTV (19), менше на СТБ (14) і 5-му каналі (7), один на «112». На «1+1» зафіксовано чотири матеріали з ознаками замовності проти Порошенка. На користь Тимошенко найбільше матеріалів теж на «Україні» (35), далі ICTV (30), СТБ (20) й «Інтер» (19), менше на «1+1» (4).

89 сумнівних матеріалів на користь Олександра Вілкула вийшли на трьох телеканалах: «Україні» (45), СТБ (26) та ICTV (18).

На четвертому місці Олег Ляшко із 61 матеріалом, що вийшли на двох каналах: «Україні» (47) та «Інтері» (14). Усі сорок матеріалів із ознаками замовності на користь Юрія Бойка вийшли на «Інтері».

Анатолій Гриценко фігурував у 35 матеріалах із ознаками замовності, 17 із них на ICTV, 13 на СТБ і п'ять на «Україні». Сам Гриценко на початку лютого заявив, що центральні телеканали «почали відкривати для нього доступ».

За загальною кількістю матеріалів із ознаками замовності на першому місці канал «Україна» (197 із 592 зафіксованих матеріалів), однак лише 110 із них — на користь кандидатів у президенти. Решта присвячені Рінату Ахметову, бізнесу Ріната Ахметова, соратникові Ріната Ахметова Борису Колеснікову та лідеру «Народного фронту» Арсенію Яценюку. На другому місці «Інтер» (169 матеріалів, із них 121 із кандидатами, що робить «Інтер» лідером із кількості передвиборного піару). Далі ICTV (114, із них 95 із кандидатами), СТБ (69 і 67), «1+1» (32 і 29). Найменше таких сюжетів і повідомлень зафіксовано в новинах 5-го каналу (сім матеріалів в інтересах кандидатів) та «112» (п'ять, із них в інтересах кандидата один), жодного підозрілого матеріалу не було на «UA: Першому».

Детальніший звіт «Детектора медіа» читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3355
Читайте також
27.03.2019 15:20
ГО «Детектор медіа»
2 493
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду