Топ-10 матеріалів «Детектора медіа»: що читали найбільше в 2018 році

Топ-10 матеріалів «Детектора медіа»: що читали найбільше в 2018 році

2 Січня 2019
3341

Топ-10 матеріалів «Детектора медіа»: що читали найбільше в 2018 році

3341
Які медійні теми та персони цікавили читачів «Детектор медіа» у 2018 році?
Топ-10 матеріалів «Детектора медіа»: що читали найбільше в 2018 році
Топ-10 матеріалів «Детектора медіа»: що читали найбільше в 2018 році

«Детектор медіа» продовжує підводити підсумки 2018 року. Зокрема, розповідаємо про те, що найбільше цікавило наших читачів у минулому році. Ми вже опублікували добірки найпопулярніших новин та матеріалів сайтів Mediasapiens і «Суспільне. Детектор медіа», а також  топ-20 новин сайту «Детектор медіа». Сьогодні пропонуємо до уваги читачів топ-десятку матеріалів (інтерв’ю, критичні огляди, аналітичні статті тощо) «Детектора медіа» за 2018 рік.

До топ-10 увійшли, наприклад, спогади про тележурналіста Олеся Терещенка, що пішов з життя у березні 2018-го; розповідь авторки новини про кульові блискавки Альони Романюк про те, як легко українські ЗМІ підхоплюють фейковий контент; роз’яснювальна стаття про вимкнення в Україні аналового телебачення; інтерв’ю з Мирославою Гонгадзе в рамках проекту «Журналістика незалежної України: перші 25 років»; інтерв’ю з топ-медіаменеджерами Володимиром Бородянським (уже колишнім) та Олександром Ткаченком, лікбез про постать політика Віктора Медведчука, пов’язаний із його поверненням в українських медіапростір та інші.

Отже, рейтинг матеріалів «Детектора медіа» 2018 року за кількістю переглядів має такий вигляд:

После увольнения с ZIKa Роксана Руно рассказала, что отказалась делать программу с Медведчуком

На початку 2018 року з каналу ZIK звільнилася керівниця інформаційного департаменту й телеведуча Роксана Руно. Вона розповіла у Фейсбуці – причиною такого рішення стало прохання керівництва каналу запросити в ефір Віктора Медведчука, аби підкреслити його вклад в процес обміну заручниками між Росією та Україною. «Детектору медіа» пані Руно розповіла, що це був не перший раз, коли канал так чи інакше просував інтереси політика. Екс-продюсер ZIK Гайгизис Гелдієв також був обурений позицією керівництва та запустив у соцмережі хештег #вимагайправду, аби прояснити роль Медведчука на каналі.

Стаття Гали Скляревської з коментарями Роксани Руно та Гайгизиса Гелдієва набрала майже 74,5 тисячі переглядів, посівши перше місце в рейтингу найпопулярніших матеріалів.

Його звали Олесь

На другому місті – щемлива колонка постійного автора «Детектора медіа» Федора Сидорука. Це спогад про тележурналіста Олеся Терещенка, який пішов із життя 12 березня 2018 року через онкологічне захворювання на 44-му році життя.

Автор розповів свою історію знайомства і дружби з журналістом, її прочитали понад 47,5 тисяч разів.

Як сотні медіа в гонитві за кульовими блискавками запустили фейк

Редакторка проекту «По той бік новин» Альона Романюк перевіряла, як швидко українські медіа підхоплюють фейковий контент. Вона придумала новину про нашестя небезпечних кульових блискавок, розіслала прес-реліз, написаний із використанням кількох маніпулятивних технік, українським ЗМІ та була шокована результатом: десятки новин, у тому числі на загальнонаціональних телеканалах, та тисячі репостів у соцмережах. І все це – без спроб перевіряти інформацію.

Викриття пані Романюк у деталях прочитали понад 42 тисячі разів.

Мирослава Гонгадзе: «Мені хочеться плакати, коли я вмикаю українські канали»

Минулого року до рейтингу найчитаніших матеріалів «Детектора медіа» увійшли одразу два інтерв’ю нашої авторки Олени Холоденко. Тоді це були розмови з Юлією Мостовою (в рамках проекту «Журналістика незалежної України: перші 25 років») та Алесею Бацман. Цього року призове місце посіло ще одне відверте інтерв’ю циклу про журналістику незалежної України – з Мирославою Гонгадзе.

Очільниця української редакції «Голосу Америки» розповіла про свої перші кроки в професії, загиблого чоловіка, переїзд до Америки, своє ставлення до нинішньої української журналістики та багато іншого. Інтерв’ю з пані Гонгадзе прочитали майже 34,5 тисяч разів.

Юлия Мостовая: «“Гарри Поттер” — это про долг, про крест на плечах. Одни его несут, другие по нему через гать переходят»

Але й цього року в топ-10 не обійшлося без Юлії Мостової. Інтерв’ю Олени Холоденко на честь ювілею пані Мостової прочитали понад 27 тисяч разів.

Ким стала би Юлія Мостова, якби не пішла в журналістику, та до чого тут Гаррі Поттер – читайте за посиланням вище.

Ніч імені Олега Винника та російськомовного ефіру

До переліку найпопулярніших матеріалів «Детектора медіа» за 2018 рік увійшла критична колонка нашої авторки Інни Долженкової про новорічні ефіри українських телеканалів, героєм яких одноосібно став співак Олег Винник.

Авторка проаналізувала минулорічний святковий контент «1+1», «Інтера», «України», ICTV та СТБ. Її враження від перегляду прочитали майже 19 тисяч разів.

Я не хочу бачити «танців» на кістках

Сьоме місце в рейтингу посідає блог колишньої генеральної продюсерки каналу Ukraine Today, журналістки Тетяни Пушнової про один із гучних медіаскандалів 2018 року – канал «1+1» запросив у популярний проект «Танці з зірками» телеведучу Оксану Марченко. Появу її в цьому шоу пов’язували з поверненням в український медіапростір її чоловіка, політика та кума Володимира Путіна Віктора Медведчука.

Нагадаємо, що навіть журналісти каналу «1+1» (ТСН) були проти такого рішення, але пані Марченко все ж таки взяла участь у програмі.

Порівняння танців Оксани Марченко з «танцями на кістках вбитих цією війною людей» прочитали на «Детекторі медіа» майже 18,5 тисяч разів.  

Коли і як Нацрада пропонує вимикати аналогове телебачення

Роз’яснювальні статті головної редакторки сайту «Детектор медіа» Мар’яни Закусило теж із року в рік входить до топ-10. Минулого разу це був матеріал, присвячений трьом законопроектам про мову. Цього року – детальний лікбез із вимкнення аналового телебачення в Україні.

Розібратися в темі на сторінках нашого видання спробували понад 16 тисяч разів.

Владимир Бородянский и Александр Ткаченко: Деньги закончились, будем конкурировать интеллектом

Наступну сходинку посідає інтерв’ю директорки ГО «Детектор медіа» Галини Петренко з головами холдингів StarLightMedia та «1+1 медіа» Володимиром Бородянським (який пішов з посади в грудні) та Олександром Ткаченком про конкуренцію на медіаринку та про те, як вони разом збираються розвивати індустрію.

Це було перше спільне інтерв’ю українських телевізійних топ-менеджерів. Його прочитали майже 15,5 тисяч разів.

Медведчук і медіа: коротка історія взаємин

Топ-10 матеріалів минулого року відкривається і закривається статтею про Віктора Медведчука.

Понад 14 тисяч переглядів зібрала публікація керівника центру моніторингу та аналітики ГО «Детектор медіа» Отара Довженка про Медведчука як одного з творців тотальної цензури в Україні. Автор у своєму тексті нагадує, як політик проявляв себе в медіа протягом своєї кар’єри.

Фото: healthcareitleaders, скріншоти з сайту «Детектор медіа»

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3341
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду