Президент пропонує обмеження конституційних прав і свобод указом про воєнний стан

Президент пропонує обмеження конституційних прав і свобод указом про воєнний стан

26 Листопада 2018
2141
26 Листопада 2018
16:15

Президент пропонує обмеження конституційних прав і свобод указом про воєнний стан

2141
Поданий на розгляд Верховної Ради указ президента «Про введення воєнного стану в Україні» передбачає можливість обмеження конституційних прав і свобод громадян, зокрема – права на свободу слова.
Президент пропонує обмеження конституційних прав і свобод указом про воєнний стан
Президент пропонує обмеження конституційних прав і свобод указом про воєнний стан

Текст указу оприлюднено в базі законопроектів на порталі Верховної Ради в супровідних документах до законопроекту № 9338 «Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні"».

Указ передбачає введення в Україні воєнного стану з 14:00 26 листопада 2018 року строком на 60 діб до 14:00 25 січня 2019 року.

Пункт 3 президентського указу передбачає можливість обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачених статтями 30-34, 38,39, 41-44, 54 Конституції України:

  • Стаття 30. Кожному гарантується недоторканність житла.
  • Стаття 31. Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції.
  • Стаття 32. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.
  • Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.
  • Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.
  • Стаття 38. Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
  • Стаття 39. Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.
  • Стаття 41. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.
  • Стаття 42. Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.
  • Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.
  • Стаття 44. Ті, хто працює, мають право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів.
  • Стаття 53. Кожен має право на освіту.

Нагадаємо, Рада національної безпеки й оборони на засіданні опівночі 26 листопада підтримала пропозицію Президента України Петра Порошенка про звернення до Верховної Ради України щодо запровадження в країні воєнного стану на 60 діб. Верховна Рада має розглянути пропозицію на екстреному засіданні 26 листопада, яке заплановано на 16:00.

Міністр інформаційної політики, член РНБО Юрій Стець на засіданні РНБО повідомив, що воєнний стан не передбачатиме жодних обмежень свободи слова. Він також закликав журналістів користуватися офіційними джерелами інформації.

26 листопада Президент України своїм указом увів у дію рішення РНБО щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні. Рішення РНБО передбачає заходи в інформаційній сфері та кібербезпеці.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2141
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду