РНБО змінила своє рішення щодо воєнного стану

РНБО змінила своє рішення щодо воєнного стану

27 Листопада 2018
3058
27 Листопада 2018
14:35

РНБО змінила своє рішення щодо воєнного стану

3058
У газеті «Урядовий кур’єр» опублікували указ із пропозицією РНБО ввести воєнний стан на 60 днів, а на сайті президента – нову пропозицію РНБО про 30 днів. А затверджений законом указ про воєнний стан ще досі «готується на підпис».
РНБО змінила своє рішення щодо воєнного стану
РНБО змінила своє рішення щодо воєнного стану

У газеті «Урядовий кур’єр» 27 листопада вийшов друком учорашній указ президента № 390/2018, у якому Рада національної безпеки й оборони пропонувала президенту запровадити воєнний стан строком на 60 діб.

Відповідно до законодавства, будь-який нормативно-правовий акт підлягає обов’язковій публікації в одному з офіційних друкованих видань (наприклад, у «Голосі України» чи «Урядовому кур’єрі»). Відтак, у газеті було опубліковано один з кількох ухвалених за 26 листопада документів щодо воєнного стану.

Тим часом сьогодні, 27 листопада, на сайті президента оприлюднено новий указ № 392/2018, датований 26 листопада, яким Президент України затвердив рішення РНБО про внесення змін до рішення РНБО щодо воєнного стану. Новим рішенням РНБО запропонувала президенту запровадити воєнний стан на 30 днів замість 60 днів. Однак на сайті РНБО цього рішення та президентського указу поки що немає.

Після затвердження рішення РНБО Президент України подав на затвердження до Верховної Ради ще один документ – указ «Про введення воєнного стану в Україні», який був зареєстрований у парламенті як законопроект № 9338 «Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні"». Спершу проект передбачав запровадження воєнного стану на 60 днів, а потім Президент вніс проект на заміну, у якому строк було скорочено до 30 днів.

26 листопада увечері Верховна Рада підтримала внесений Президентом України законопроект № 9338 «Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні"» із правками, озвученими Президентом під стенограму. Згідно із цим указом і законом, воєнний стан запроваджується на 30 діб на території 10 областей: Вінницька, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська.

Статус цього закону станом на 14:20 27 листопада: «готується на підпис». Тобто його ще мають підписати голова Верховної Ради і Президент України, після чого він має бути офіційно оприлюднений в офіційному друкованому виданні. А набуде він чинності – з дня опублікування.

У соцмережах виникла дискусія стосовно публікації в «Урядовому кур’єрі» не того документа.

Віце-прем’єр-міністр України Іванна Климпуш-Цинцадзе у Фейсбук-коментарі написала, що указ № 390/2018 надруковано помилково: «Помилково надруковано, відповідальні будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Оголошення про спростування буде надруковано. Даний указ взагалі скасовано. У завтрашньому випуску буде оприлюднено закон і відповідний Указ».

Народна депутатка, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар пояснила, що опубліковано один з документів: «У газеті “Урядовий Кур’єр” опублікований Указ Президента, який було ухвалено за результатами РНБО. Той документ про введення воєнного стану, який парламент ухвалив вчора (про 30 днів) зараз опрацьовується в юруправлінні і буде завтра надрукований в газеті “Голос України”».

«Детектор медіа» звернувся по коментар до прес-служби Адміністрації президента, але поки що не отримав відповіді щодо офіційного оприлюднення документів, пов’язаних з воєнним станом.

Фото: Валерій Калниш

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3058
Читайте також
28.11.2018 13:30
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
4 450
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду