Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проект щодо обмеження обсягів платної реклами у ЗМІ

Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проект щодо обмеження обсягів платної реклами у ЗМІ

8 Листопада 2018
1379
8 Листопада 2018
11:02

Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проект щодо обмеження обсягів платної реклами у ЗМІ

1379
Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики вважають, що такий закон неможливо буде виконати.
Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проект щодо обмеження обсягів платної реклами у ЗМІ
Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проект щодо обмеження обсягів платної реклами у ЗМІ

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 7 листопада 2018 року розглянув  проект Закону № 9029 «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про рекламу» щодо обмеження обсягів платної реклами у засобах масової інформації, внесений народним депутатом України Бориславом Березою. За результатами розгляду Комітет одноголосно вирішив направити цей документ автору на доопрацювання.

За словами члена Комітету Григорія Шверка, в законодавстві є проблема щодо врегулювання питання політичної реклами. «Політична реклама відповідно до законодавства у нас має існувати тільки у виборчий період, а у інший час такого поняття не існує. Але вона існує. Тому нам треба це регламентувати», - сказав він.

Голова Комітету свободи слова Вікторія Сюмар погодилася з ним, але зауважила, що «на жаль, нам зараз цим ніхто не дасть зайнятися. Це наша прогалина, це треба буде зробити відразу після виборів».

Члени Комітету зазначили, що жоден телерадіоефір не зможе вмістити усіх кандидатів, якщо їм надати 2,5 хв. для виступів, як пропонується законопроектом №9029.

Нагадаємо, Борислав Береза пропонує доповнити ст.13 Закону України «Про рекламу» (доповнення виділено – Ред.):

«Стаття 13. Реклама на телебаченні і радіо
1. На  телебаченні  час  мовлення,  відведений  на рекламу і телепродаж,  не  може  перевищувати  15  відсотків протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення.

Телеорганізація має право продати кожному кандидату та політичній партії протягом строку ведення передвиборної агітації не більше 60 хвилин ефірного часу сукупно, а протягом однієї астрономічної доби – не більше і не менше 2,5 хвилин, які надаються одним відрізком. Забороняється надавати ефірний час кандидатам, що включені до виборчого списку політичних партій та кандидатам від політичних партій в одномандатних округах.

2. На  радіо  час  мовлення,  відведений на рекламу, не може перевищувати  20  відсотків  протягом  кожної астрономічної години фактичного мовлення.

Радіоорганізація має право продати кожному кандидату та політичній партії протягом строку ведення передвиборної агітації не більше 60 хвилин ефірного часу сукупно, а протягом однієї астрономічної доби – не більше і не менше 2,5 хвилин, які надаються одним відрізком. Забороняється надавати ефірний час кандидатам, що включені до виборчого списку політичних партій та кандидатам від політичних партій в одномандатних округах».

У жовтні 2018 року Комітет виборців України заявив, що у закон про вибори необхідно внести зміни щодо політичної реклами.

Нагадаємо, упродовж квітня-червня 2018 року парламентські політичні партії сукупно витратили 150,2 млн. грн. Третину всієї суми було спрямовано на оплату рекламних матеріалів – 46,3 млн. Найбільше витратили на рекламу ВО «Батьківщина», «Самопоміч» та Радикальна партія Олега Ляшка.

У квітні-червні 2018 року Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційний блок», ВО «Батьківщина» та «Самопоміч» сумарно витратили 12,2 млн грн на рекламу на телебаченні.

За повідомленням КВУ, у порівнянні із І кварталом загальні витрати партій в ІІ кварталі 2018 року збільшилися майже вдвічі (100,1 млн проти 177,1 млн).

7 вересня народна депутатка України, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що із наближенням виборів створюються передумови для матеріалів замовного характеру в ЗМІ та акцентувала на необхідності внесення змін до виборчого кодексу в частині агітації.Вона також зазначила, що власники каналів забезпечують підтримку кандидатам в президенти.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1379
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду