Власники каналів забезпечують підтримку кандидатам в президенти – Сюмар

Власники каналів забезпечують підтримку кандидатам в президенти – Сюмар

7 Вересня 2018
2000
7 Вересня 2018
12:22

Власники каналів забезпечують підтримку кандидатам в президенти – Сюмар

2000
Народна депутатка України, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що із наближенням виборів створюються передумови для матеріалів замовного характеру в ЗМІ та акцентувала на необхідності внесення змін до виборчого кодексу в частині агітації
Власники каналів забезпечують підтримку кандидатам в президенти – Сюмар
Власники каналів забезпечують підтримку кандидатам в президенти – Сюмар

Про це вона сказала під час прес-конференції «Українські медіа перед виборами» в «Укрінформі».

Пані Сюмар зазначила, що українські телеканали вже почали транслювати політичну рекламу.

«У нас виборча програма в невиборчий період з невідомо яких джерел сьогодні йде просто масово. І це стартувало фактично за дев’ять місяців до виборчої кампанії, або за півроку до офіційного старту виборів. За які гроші та скільки грошей витрачено політиками? Звідки? Виборчі фонди не сформовані, реклама відверто політична. І саме завдяки ось цій прогалині відбувається сьогодні ріст певних кандидатів у президенти», – сказала пані Сюмар.

Вона назвала це маніпуляцією та сказала, що хоче внести зміни до виборчого кодексу в частині агітації, де б передбачила можливість обмеження політичної реклами, зокрема, «щоб в політичній рекламі були кандидати, які балотуються і представляють програму або звіти про свою роботу».

«Натомість ми маємо постановочні ролики, де з дівчатками, хлопчиками та бабусями розказуємо про світле майбутнє. Це відверта маніпуляційна технологія бити на емоцію замість того, щоб пропонувати реальні речі. Сьогодні все це використовується політиками, а медіа в цьому плані стають співучасниками. Очевидно, власники великих каналів зробили свою ставку на безпосередньо на кандидатів в президенти, розклали, так би мовити, яйця в різні кошики і забезпечують їм підтримку», – сказала вона.

Водночас пані Сюмар зауважила, що в Україні зберігається медіаплюралізм і ЗМІ «не мають право його втратити та ще більше працювати на незалежність редакційних колективів, на посилення їхнього впливу на політику ЗМІ».

Нагадаємо, упродовж квітня-червня 2018 року парламентські політичні партії сукупно витратили 150,2 млн. грн. Третину всієї суми було спрямовано на оплату рекламних матеріалів – 46,3 млн. Найбільше витратили на рекламу ВО «Батьківщина», «Самопоміч» та Радикальна партія Олега Ляшка.

У квітні-червні 2018 року Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційний блок», ВО «Батьківщина» та «Самопоміч» сумарно витратили 12,2 млн грн на рекламу на телебаченні.

На фото - Вікторія Сюмар

Фото: скріншот відео прес-конференції

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2000
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду