Порошенко: Соціальні мережі дали доступ до колективної свідомості та підсвідомості цілих націй

Порошенко: Соціальні мережі дали доступ до колективної свідомості та підсвідомості цілих націй

7 Листопада 2018
1135
7 Листопада 2018
14:00

Порошенко: Соціальні мережі дали доступ до колективної свідомості та підсвідомості цілих націй

1135
7 листопада Президент України Петро Порошенко виступив на конференції «Уроки гібридного десятиліття». Серед елементів гібридної війни, яку Росія веде проти України, він назвав соціальні межі та російські медіа.
Порошенко: Соціальні мережі дали доступ до колективної свідомості та підсвідомості цілих націй
Порошенко: Соціальні мережі дали доступ до колективної свідомості та підсвідомості цілих націй

7—8 листопада  в Києві проходить міжнародна конференція «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для руху вперед». Подія відбувається в рамках платформи Україна — НАТО.

Зі вступним словом перед учасниками виступив Президент України Петро Порошенко. Він, зокрема, зазначив, що частиною гібридної війни є спроби дестабілізувати ситуацію всередині інших країн. Крім того, елементами такої агресії є економічна блокада, розпалювання соціальних, етнічних конфліктів, вплив через релігійні організації тощо.

Одним з головних фронтів війни президент назвав інформаційний.

«Віруси, які намагалися атакувати систему урядування, енергетичну систему, ядерну систему мають московське походження. Для Москви вже рутинною практикою стало втручання у виборчий процес — використання демократичних механізмів в демократичних країнах для досягнення своїх агресорсьских цілей. Надзвичайно важливі висновки американських аналітичних центрів напередодні вчорашніх виборів у Конгрес США, які вже вкотре підтвердили: методи впливу Росії, яка вміло прикривається демократичними принципами і цінностями, стають все більш витонченими. Вона вчиться, як обходити нашу систему захисту», — наголосив президент.

Він нагадав, що невдовзі Україна також входитиме у виборчий процес. Наступного року мають пройти президентські та парламентські вибори. Петро Порошенко вважає, що одним з елементів впливу на волевиявлення стане втручання через соціальні мережі.

«Соціальні мережі дали доступ до колективної свідомості та підсвідомості цілих націй. І ніхто не скористався цим так вправно, як путінська Росія. Знаєш алгоритми, вмієш накручувати лайки і репости, вмієш накручувати рейтинги у соціальних мережах — ось YouTube лежить біля твоїх ніг. Вмієш плодити армію ботів? Незалежно від того, через які сервери вони працюють, знаходяться вони не території Росії — Twitter та Facebook теж твої. Пам'ятаєте, скільки галасу було, коли РНБО застосувала санкції проти соціальних мереж "Однокласскники" і "ВКонтакте"? І одразу через декілька місяців надійшли докази прямого впливу ФСБ на ці дві соціальні мережі. Більше року живемо без них і вже ніхто їх і не згадує, А для безпеки через те, що ці підривні канали були обмежені, був величезний позитивний вплив», — зазначає Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що російські пропагандистський канал «Russia Today» привів антиамериканізм всередину американських домівок, а у європейські домівки приніс євроскепсис.

«Так Росія б'є в спину, б'є з тилу і здається, що трагедія і терористична атака на МН 17 мала стати достатнім холодним душем для того, щоб остаточно позбавитися ілюзій: Росія не збирається грати в ігри. Заради своїх маніакальних ідей вона готова застосовувати найцинічніші і найжорсткіші методи. Чому? Мета цієї гібридної війни — підірвати устої не України, а всього демократичного світу», — сказав Петро Порошенко.

Нагадаємо, в травні 2017 року із запровадженням санкцій РНБО та президент зобов’язали інтернет-провайдерів блокувати доступ до російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Одноклассники», інтернет-порталу «Яндекс» і його сервісів, а також поштового сервісу Mail.ru, ресурсів виробників програмного забезпечення «Лабораторія Касперського», «Доктор Веб», 1С та інших. За підрахунками «Детектора медіа», під санкціями у списках юридичних і фізичних осіб опинилися 198 сайтів і веб-ресурсів з Росії та з окупованих територій України, а також три українські інтернет-ресурси.

У червні 2018 року секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що для захисту держави необхідно прийняти пакет законів, що значно розширять можливості державних органів у питаннях інформаційної та кібербезпеки.

У вересні 2018 року голова Верховної Ради України Андрій Парубій заговорив про важливість інформаційної безпеки України в період гібридної війни та повідомив про підготовку перших законопроектів щодо цього.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1135
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду