detector.media
Володимир Малинка
«Детектор медіа»
07.11.2018 14:00
Порошенко: Соціальні мережі дали доступ до колективної свідомості та підсвідомості цілих націй
Порошенко: Соціальні мережі дали доступ до колективної свідомості та підсвідомості цілих націй
7 листопада Президент України Петро Порошенко виступив на конференції «Уроки гібридного десятиліття». Серед елементів гібридної війни, яку Росія веде проти України, він назвав соціальні межі та російські медіа.

7—8 листопада  в Києві проходить міжнародна конференція «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для руху вперед». Подія відбувається в рамках платформи Україна — НАТО.

Зі вступним словом перед учасниками виступив Президент України Петро Порошенко. Він, зокрема, зазначив, що частиною гібридної війни є спроби дестабілізувати ситуацію всередині інших країн. Крім того, елементами такої агресії є економічна блокада, розпалювання соціальних, етнічних конфліктів, вплив через релігійні організації тощо.

Одним з головних фронтів війни президент назвав інформаційний.

«Віруси, які намагалися атакувати систему урядування, енергетичну систему, ядерну систему мають московське походження. Для Москви вже рутинною практикою стало втручання у виборчий процес — використання демократичних механізмів в демократичних країнах для досягнення своїх агресорсьских цілей. Надзвичайно важливі висновки американських аналітичних центрів напередодні вчорашніх виборів у Конгрес США, які вже вкотре підтвердили: методи впливу Росії, яка вміло прикривається демократичними принципами і цінностями, стають все більш витонченими. Вона вчиться, як обходити нашу систему захисту», — наголосив президент.

Він нагадав, що невдовзі Україна також входитиме у виборчий процес. Наступного року мають пройти президентські та парламентські вибори. Петро Порошенко вважає, що одним з елементів впливу на волевиявлення стане втручання через соціальні мережі.

«Соціальні мережі дали доступ до колективної свідомості та підсвідомості цілих націй. І ніхто не скористався цим так вправно, як путінська Росія. Знаєш алгоритми, вмієш накручувати лайки і репости, вмієш накручувати рейтинги у соціальних мережах — ось YouTube лежить біля твоїх ніг. Вмієш плодити армію ботів? Незалежно від того, через які сервери вони працюють, знаходяться вони не території Росії — Twitter та Facebook теж твої. Пам'ятаєте, скільки галасу було, коли РНБО застосувала санкції проти соціальних мереж "Однокласскники" і "ВКонтакте"? І одразу через декілька місяців надійшли докази прямого впливу ФСБ на ці дві соціальні мережі. Більше року живемо без них і вже ніхто їх і не згадує, А для безпеки через те, що ці підривні канали були обмежені, був величезний позитивний вплив», — зазначає Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що російські пропагандистський канал «Russia Today» привів антиамериканізм всередину американських домівок, а у європейські домівки приніс євроскепсис.

«Так Росія б'є в спину, б'є з тилу і здається, що трагедія і терористична атака на МН 17 мала стати достатнім холодним душем для того, щоб остаточно позбавитися ілюзій: Росія не збирається грати в ігри. Заради своїх маніакальних ідей вона готова застосовувати найцинічніші і найжорсткіші методи. Чому? Мета цієї гібридної війни — підірвати устої не України, а всього демократичного світу», — сказав Петро Порошенко.

Нагадаємо, в травні 2017 року із запровадженням санкцій РНБО та президент зобов’язали інтернет-провайдерів блокувати доступ до російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Одноклассники», інтернет-порталу «Яндекс» і його сервісів, а також поштового сервісу Mail.ru, ресурсів виробників програмного забезпечення «Лабораторія Касперського», «Доктор Веб», 1С та інших. За підрахунками «Детектора медіа», під санкціями у списках юридичних і фізичних осіб опинилися 198 сайтів і веб-ресурсів з Росії та з окупованих територій України, а також три українські інтернет-ресурси.

У червні 2018 року секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що для захисту держави необхідно прийняти пакет законів, що значно розширять можливості державних органів у питаннях інформаційної та кібербезпеки.

У вересні 2018 року голова Верховної Ради України Андрій Парубій заговорив про важливість інформаційної безпеки України в період гібридної війни та повідомив про підготовку перших законопроектів щодо цього.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY