ЦЕДЕМ закликає Раду «не саботувати реформування друкованої преси» та підтримати законопроект №8441

ЦЕДЕМ закликає Раду «не саботувати реформування друкованої преси» та підтримати законопроект №8441

1 Жовтня 2018
1463
1 Жовтня 2018
19:50

ЦЕДЕМ закликає Раду «не саботувати реформування друкованої преси» та підтримати законопроект №8441

1463
2 жовтня на порядку денному у Верховній Раді - два законопроекти, які стосуються реформування ЗМІ. Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) закликає депутатів підтримати законопроект №8441, який «дозволить розблокувати хід реформи та підвищити її ефективність».
ЦЕДЕМ закликає Раду «не саботувати реформування друкованої преси» та підтримати законопроект №8441
ЦЕДЕМ закликає Раду «не саботувати реформування друкованої преси» та підтримати законопроект №8441

Про це йдеться в розповсюдженій заяві ЦЕДЕМ.

В організації нагадують, що Україна зобов’язалася перед Радою Європи на міжнародному рівні втілити реформу державних і комунальних друкованих ЗМІ, покликану посилити незалежність медіа від публічних органів. З трьох років, відведених на реформу, залишилося рівно три місяці, проте процес перетворення завершило 241 видання із 752 (станом на початок вересня), тобто лише третина.

ЦЕДЕМ зазначає, що експерти медійних організацій у співпраці із Держкомтелерадіо та Комітетом свободи слова та інформаційної політики розробили законопроект №8441, який дозволить розблокувати хід реформи та підвищити її ефективність.

Проте парламент досі не розглянув і не ухвалив його, тим часом на розгляд Ради нардепи Олег Ляшко та Володимир Литвин внесли законопроект №6518, який дозволяє не реформувати газети «Голос України» та «Урядовий кур’єр».

«Цей документ суперечить суті реформи, залишаючи за Верховною Радою та Кабінетом Міністрів України контроль над двома друкованими ЗМІ та державними підприємствами-редакціями. Більше того, він зберігає ситуацію за якої функцію офіційного опублікування виконують одночасно чотири видання для актів парламенту і два – для актів уряду. При цьому, незважаючи на фінансування "Голосу України" та "Урядового кур’єра" за кошти платників податків та виконання ними функції з доведення до відома населення законів та інших нормативно-правових актів, доступ до їхніх архівів платний», - заявили в ЦЕДЕМ.

В організації зазначають, що саме роздержавлення сприяє забезпеченню належного офіційного опублікування нормативно-правових актів.

«Відповідно до перехідних положень Закону про реформування, з 2019 року на офіційні друковані видання будуть поширені жорсткі вимоги щодо змісту (100% офіційної інформації і жодної реклами), а також щодо організації їхнього випуску (без використання праці журналістів). До друкованих ЗМІ, якими є ці газети, у разі ухвалення законопроекту №6518, такі вимоги застосовуватись не будуть», - йдеться в заяві.

«Україні дійсно потрібне комплексне регулювання офіційного опублікування нормативно-правових актів, втім не через збереження за парламентом та урядом двох газет, а через створення єдиної відкритої бази законів та інших нормативно-правових актів, що відповідає вимогам часу і найкращим іноземним практикам», - додали у ЦЕДЕМ.

З огляду на це, Центр демократії та верховенства права закликає Верховну Раду відхилити законопроект №6518, який залишить на Верховною Радою, всупереч меті реформування преси, контроль над пресою; ухвалити законопроект №8441, який допоможе успішно завершити реформування сотням видань.

Нагадаємо, 1 березня 2018 року Верховна Рада відхилила законопроект № 6560 про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації, внесений членами Комітету з питань свободи слова та рекомендований Комітетом до ухвалення за основу.

6 червня 2018 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №8441 про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», ініціаторами якого стали дев’ять членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Медійні громадські організації закликали Верховну Раду якнайшвидше розглянути і ухвалити саме законопроект №8441.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1463
Читайте також
03.09.2018 13:31
Катерина Кулина
для «Детектора медіа»
3 874
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду