Мін'юст допоможе нереформованим ЗМІ – Наливайко

Мін'юст допоможе нереформованим ЗМІ – Наливайко

21 Грудня 2018
1962
21 Грудня 2018
17:25

Мін'юст допоможе нереформованим ЗМІ – Наливайко

1962
20 грудня Центр демократії та верховенства права провів експертне обговорення трьох років роздержавлення. Експерти профільних медійних організацій розповіли про наявні результати роздержавлення, а також найближче майбутнє реформи.
Мін'юст допоможе нереформованим ЗМІ – Наливайко
Мін'юст допоможе нереформованим ЗМІ – Наливайко

Про це йдеться на сайті Центру.

Медіаюристка Центру демократії та верховенства права Катерина Кулина зауважила, що до завершення роздержавлення залишилося 10 днів і більше половини друкованих ЗМІ, що мали бути реформовані, вже є формально незалежними від публічних органів.

Голова Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення Олег Наливайко зауважив, що загалом оцінити реформу стане можливо лише за рік.

«Із 607 комунальних видань реформувалися 323, а це 52%. За нашими внутрішніми прогнозами, цифра реформованих видань може сягнути 400», – сказав він.

Окрім того, за словами пана Наливайка, Міністерство юстиції готове йти на поступки, серед яких і тримісячне продовження періоду на доопрацювання пакету документів, якщо до 31 грудня були подані не всі матеріали; і лояльно ставитимуться до випадків, коли перереєстрація не була здійснена з вини держустанови – у такому випадку готові зареєструвати нове видання із попередньою назвою.

Заступниця шеф-редактора «Детектора медіа» Світлана Остапа зауважила, що не всі нероздержавлені видання зникнуть – натомість деякі з них продовжать виходити в іншому форматі.

«Ці двісті видань – майже всі, хто не хотів роздержавлюватися. Вони все ж реформуються, але у свій особливий спосіб, за домовленістю з органами місцевої влади», – сказала вона.

Представниця ГО «Фонд розвитку ЗМІ» Євгенія Олійник розповіла про слабкі сторони роздержавлених видань на основі звіту «Незалежні регіональні медіа: крихке існування».

«Бюджет як документ є лише в 30% опитаних медіа – це дуже слабка ситуація, особливо напередодні виборів; у половини опитаних проблеми із комерційним відділом», – сказала вона.

Іншою великою проблемою, окрім фінансових та управлінських викликів, пані Олійник назвала нерозуміння медіа своєї аудиторії.

Керівниця Агенції розвитку локальних медіа «Або» Лера Лауда, відзначила, що на місце зниклих видань прийдуть інші, які будуть працювати для власної аудиторії. Вона вказала, що багато редакцій досі сприймають себе як «обслуговуючий персонал» влади.

Нагадаємо, у грудні спливає термін, в який усі державні та комунальні газети повинні реформуватись. Це означає, що ці ЗМІ мають вивести із числа засновників державні і комунальні підприємства та здійснити перереєстрацію. На втілення цієї реформи було відведено три роки. Усього має роздержавитись 752 видання.

Як відомо, 1 березня 2018 року Верховна Рада відхилила законопроект № 6560 про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації, внесений членами Комітету з питань свободи слова та рекомендований Комітетом до ухвалення за основу.

6 червня 2018 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №8441про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», ініціаторами якого стали дев’ять членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Також у парламенті зареєстровано кілька законопроектів №№ 65607291 і 7395, які пропонують зміни до закону про реформування державної та комунальної друкованої преси.

Медійні громадські організації закликали Верховну Раду якнайшвидше розглянути і ухвалити саме законопроект № 8441.

2 жовтня Верховна Рада не змогла ухвалити жодного з двох законопроектів «Про внесення змін до Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації"». У результаті голосування обидва законопроекти відхилені.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1962
Читайте також
03.09.2018 13:31
Катерина Кулина
для «Детектора медіа»
3 852
28.07.2018 10:00
Віра Черемних
для «Детектора медіа»
3 427
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду