Кінематографісти пікетували Мінкульт

Кінематографісти пікетували Мінкульт

31 Серпня 2018
2659
31 Серпня 2018
13:37

Кінематографісти пікетували Мінкульт

2659
Сьогодні, 31 серпня, близько 20 кінематографістів провели акцію перед Міністерством культури України на знак протесту проти утворення конкурсної комісії з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії.
Кінематографісти пікетували Мінкульт
Кінематографісти пікетували Мінкульт

Про це «Детектору медіа» повідомила очевидець акції, кіножурналістка Олеся Анастасьєва.

Учасники акції зустрілися з начальником управління сценічного і візуального мистецтва Мінкульту Павлом Білашем і зареєстрували лист-звернення до Мінкульту.

У листі вони просять негайної реакції міністерства на неправомірну, на їхню думку, процедуру утворення конкурсної комісії з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії.

Автори звернення виступають за:

  • прозору процедуру розподілу державних коштів при проведенні будь-яких конкурсів (від Мінкульту, Держкіно та інших інституцій);
  • прозорий та відкритий процес відбору селективних комісій та експертів (зокрема, в комісіях мають бути присутні люди зі світовим ім’ям (серед них обов’язково режисер та продюсер) і що мають пряме відношення саме до кіно процесу);
  • чітко виписану процедуру відбору проектів;
  • механізм апеляції щодо комісій або проектів, які не пройшли відбір та процедуру дискваліфікації (відкликання) експертів, які втратили довіру.

Звернення підписали Незалежна гільдія режисерів України та 26 діячів українського кінематографу.

Нагадаємо, 27 серпня міністр культури Євген Нищук підписав наказ про утворення конкурсної комісії з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії.

Загалом організації запропонували 41 кандидата до складу комісії. До конкурсної комісії не потрапили такі кінематографісти, як Марина Врода, Валентин Васянович, Денис Іванов, Сергій Степанський. Водночас, до неї увійшли люди, які раніше вже входили до складу різних кінокомісій, які затверджує Міністерство.

До складу конкурсної комісії, яка обиратиме членів Ради з державної підтримки кінематографії, увійшли голова Держкіно, троє юристів телевізійних медіагруп, представниця групи, що виробляє телесеріальний і кіноконтент, і четверо діячів кінематографу.

Рада з державної підтримки кінематографії за поданням Держкіно України прийматиме рішення про:

  • утворення експертних комісій (рішення яких мають рекомендаційний характер);
  • надання державної підтримки кінематографії;
  • погодження зміни істотних параметрів фільму, який отримав державну підтримку, у процесі його створення: творчої концепції, загального кошторису, кошторисної вартості, хронометражу, строків виробництва, а також особи режисера-постановника, автора сценарію.

Рада з державної підтримки кінематографії має складатися з дев’ятьох осіб, які призначаються терміном на два роки. Після закінчення дворічного строку повноваження члена ради припиняються автоматично. Одна й та сама особа не може бути включеною до складу ради більше як на один строк поспіль. За свою роботу члени Ради мають отримувати стипендію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2659
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Укр кіно
2036 дн. тому
Молодці, що прийшли у робочий день! Адже інакше міністерство культури України скоро перетвориться на годівничку для російських пропагандистів. Лише перерахунок голосів пітчингу дозволить отримати фінансування дійсно потрібним фільмам. Як от "ВОЛЯ".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду