Кабмін скасував часові обмеження для демонстрації в кінотеатрах фільмів «18+»

Кабмін скасував часові обмеження для демонстрації в кінотеатрах фільмів «18+»

4 Жовтня 2018
2893
4 Жовтня 2018
19:35

Кабмін скасував часові обмеження для демонстрації в кінотеатрах фільмів «18+»

2893
Рішення уряду розроблене Міністерством культури України, Державним агентством України з питань кіно відповідно до пропозиції громадської спілки «Союз кінотеатрів України» щодо удосконалення законодавства в галузі кінопрокату України.
Кабмін скасував часові обмеження для демонстрації в кінотеатрах фільмів «18+»
Кабмін скасував часові обмеження для демонстрації в кінотеатрах фільмів «18+»

Про це йдеться в повідомленні на сайті Міністерства культури України.

«3 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення щодо скасування часових обмежень демонстрування фільмів з індексом "18", що, в свою чергу, сприятиме урізноманітненню вечірніх сеансів у кінотеатрах та запровадженню прогресивного зарубіжного кінодемонстраційного досвіду в Україні», - повідомляє Мінкульт.

Ухвалене Урядом рішення вносить відповідні зміни до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, згідно з яким демонстрування фільмів з індексом «18» у кінотеатрах можливе з 18 до 6 години і забороняється особам віком до 18 років.

«Існуюче подвійне регулювання одного і того ж аспекту кінодемонстрування призводило до надмірного обмеження доступу глядача до фільмів (в тому числі українського виробництва) з означеним вище індексом. Недопущення осіб віком до 18 років на перегляд фільмів з індексом "18" має контролюватися суб’єктами підприємницької діяльності – кінодемонстраторами, а не обмеженням часу показу фільмів», - вважають у міністерстві.

У Мінкульті, що внесені зміни матимуть «позитивний вплив на ринкове середовище» та нададуть можливість глядачам переглядати фільми «18+» у будь-який час доби, що «призведе до формування сталої тенденції урізноманітнення кінотеатрального дозвілля поціновувачів національного та іноземного кінопродукту».

Нагадаємо, що до цього остання редакція Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів була ухвалена в грудні 2015 року та набула чинності 15 січня 2016 року. Цей документ запровадив нові п’ять індексів глядацької аудиторії для фільмів і серіалів: «ДА» (дитяча аудиторія), «ЗА» (загальна аудиторія), «12», «16» та «18». Також було скасовано всі часові обмеження на показ фільмів і серіалів на телебаченні, крім обмежень для фільмів і серіалів з індексом «18». Відтоді телеканали можуть показувати фільми з індексами «ДА», «ЗА», «12» і «16» у будь-який час, а «18» — з 22:00 до 6:00.

У кінотеатрах фільми з індексом «16» можна показувати в будь-який час, але заборонено показувати дітям віком до 16 років, а фільми з індексом «18» можна показувати з 18:00 до 6:00 і заборонено показувати особам віком до 18 років.

Індекс «18» встановлюється для фільмів, перегляд яких забороняється особам віком до 18 років у зв'язку з тим, що такі фільми можуть містити сцени насильства, жорстокості, зображення катастроф, жахів, відвертої оголеності, імітації інтимних стосунків. Їх наявність повинна бути виправдана логікою сюжету та втілена на екрані з максимальним ступенем умовності.

Індекс «16» встановлюється для фільмів, перегляд яких забороняється особам віком до 16 років у зв'язку з тим, що такі фільми можуть містити такі сцени з обмеженим ступенем насильства та жорстокості, як бійки, застосування зброї без надмірного кровопролиття, обмежене зображення нещасного випадку або катастрофи, а також сцени, що включають короткі та епізодичні зображення оголеності, епізодичне використання ненормативної лексики, що присутні в оригіналі за задумом режисера і необхідні для розвитку сюжету. Такі сцени повинні бути короткими за хронометражем (до трьох хвилин) та їх необхідність повинна бути виправдана логікою сюжету. Встановлення зазначеного індексу допускається для фільмів, які мають художню цінність, створені з урахуванням сучасних напрямів кіно або молодіжної субкультури.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2893
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду