Український культурний фонд пропонує Держкіно та Мінкульту скоординувати фінансування кінопроектів

Український культурний фонд пропонує Держкіно та Мінкульту скоординувати фінансування кінопроектів

21 Липня 2018
4895
21 Липня 2018
13:16

Український культурний фонд пропонує Держкіно та Мінкульту скоординувати фінансування кінопроектів

4895
Український культурний фонд запропонував залучити Державне агентство з питань кіно та Міністерство культури до обговорення стратегії своєї діяльності на 2019-2021 роки задля уникнення дублювання програм фінансування.
Український культурний фонд пропонує Держкіно та Мінкульту скоординувати фінансування кінопроектів
Український культурний фонд пропонує Держкіно та Мінкульту скоординувати фінансування кінопроектів

Про це 20 липня під час панельної дискусії «Нові фінансові можливості в Україні» в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю заявила виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів.

«Зараз ми активно працюємо над розробкою стратегії діяльності Українського культурного фонду у 2019-2021 роках для всіх секторів, проекти в яких ми підтримуємо. 6 серпня о 16:00 запрошую всіх взяти участь, зокрема, пана Іллєнка і пана Павла (представника Мінкульту, який брав участь у дискусії. – ДМ), щоб ми зрозуміли потребу вашого сектору і доповнювали вже існуючі програми Держкіно і Міністерства культури, аби не дублювати ваші функції. Оскільки Український культурний фонд має досить широке охоплення, не тільки кіно, то ми можемо запровадити програми, яких не існує у вас», – сказала Юлія Федів.

Також вона розповіла, що з об’єктивних причин цього року фонд зосереджений на підтримці проектів на етапі девелопменту та передпродакшену, але в наступні роки планує відійти від такої спеціалізації.

«Цього року ми підтримуємо тільки 3-місячні проекти, які мають розпочатися в вересні і вже в грудні мусять бути завершеними. Конкурс на 2019 рік ми плануємо оголосити уже в листопаді, дати конкурсантам на підготовку близько 2-2,5 місяців, щоб за січень-лютий експерти розглянули заявки і з березня переможці могли реалізовувати проекти – не 3-місячні проекти, а річні. І сподіваємося, що фінансова система України нарешті перейде на 3-річний бюджет, щоб у майбутньому ми могли підтримувати як мінімум 3-річні проекти», – пояснила виконавча директорка фонду.

Що до очікуваного на наступні роки фінансування для своєї інституції, то Юлія Федів сказала, що «чи буде воно залишатися на тому ж рівні, чи буде збільшене – все це буде відомо вже восени, на етапі формування бюджету».

Голова Держкіно Пилип Іллєнко погодився з актуальністю проблеми непрогнозованості бюджетного фінансування на кожен наступний рік, не кажучи вже про довшу перспективу.

«На жаль, кожного року ця цифра для нас непередбачувана до останнього. Кіновиробництво – це процес, який триває більше одного року, а в деяких випадках у наших реаліях – і кілька років. Це буде величезним здобутком для нас усіх – якщо ми будемо бачити чіткі плани на наступні мінімум три роки.

Я спеціально вивчав чинне законодавство із цього приводу і не знайшов жодної заборони об’єднувати кошти з усіх джерел в одному проекті. Це буде доволі складно зробити з менеджерської точки зору, тому що різні правила, дати проведення конкурсів, умови, але це все можливо об’єднати в одному проекті. Давайте думати, як зробити ефективною цю систему взаємодоповнення», – сказав очільник Держкіно.

Нагадаємо, до 9 серпня триває розгляд культурно-мистецьких проектів, поданих на конкурс Українського культурного фонду. Загалом на конкурс надійшло 716 проектних заявок (у тому числі 146 – у сфері аудіовізуального мистецтва), з них технічний відбір подолали 522 проекти (у тому числі у сфері аудіовізуального мистецтва – 112 заявок). Загалом у 2018 році фонд планує підтримати 165-170 проектів у всіх секторах. Загальна сума виділеного фінансування – трохи більше 156 млн грн., мінімальна сума гранту – 50 тис. грн., максимальна – 2 млн грн.

У розпорядженні Міністерства культури на 2018 рік є 500 млн грн., виділених на нову бюджетну програму – «виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування». На конкурс було прийнято 202 заявки, до участі в пітчингу допущено 99 проектів фільмів і серіалів. Пітчинг відбудеться з 24 по 28 липня.

Держкіно на фінансування фільмів у 2018 році отримало 507,8 млн грн. Пітчингів цього року відомство не оголошувало: кошти підуть на фінансування переможців попередніх конкурсів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4895
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду