Богуцький і Приходько вважають державу неефективним інвестором у медіасфері

Богуцький і Приходько вважають державу неефективним інвестором у медіасфері

20 Вересня 2018
1528
20 Вересня 2018
18:20

Богуцький і Приходько вважають державу неефективним інвестором у медіасфері

1528
Держава неефективно витрачає кошти з бюджету на теле- і кіновиробництво, а також на інформаційну політику – вважають Олександр Богуцький і Віктор Приходько.
Богуцький і Приходько вважають державу неефективним інвестором у медіасфері
Богуцький і Приходько вважають державу неефективним інвестором у медіасфері

Таку думку висловили директор-президент каналу ICTV Олександр Богуцький і директор продакшн-студії Pro TV Віктор Приходько сьогодні, 20 серпня, під час конференції «Телебачення як бізнес», яка відбулася в рамках щорічного форуму Kyiv Media Week.

Під час дискусії про успіхи та виклики виробництва контенту в Україні Віктор Приходько зазначив, що держава неефективно інвестує гроші в кіноіндустрію, а саме виділяє великі суми і роздає їх через пітчинги Держкіно «всім підряд». 

Через це, наприклад, виникає проблема з професійними кадрами, адже в Україні починають знімати більше кінофільмів, а значить з’являється більше робочих місць, на які приходять недосвідчені люди: «Держкіно через пітчинги роздає шалені гроші на проекти, які взагалі не можна запускати, бо 44 із 45 фільмів не мають нормального сценарію. Ці кошти отримують всі підряд і працюють над тими проектами хто попало. Сьогодні людина може буде водієм, а завтра продюсером на якомусь проекті».

Він також розкритикував роботу Міністерства інформаційної політики, назвавши її діяльність, зокрема щодо протидії російській пропаганді, неефективною: «Питання в рівні талановитості і в тому, як це робиться. В 30-х роках Радянський Союз переконав увесь світ, що це єдина країна, яке росте і множиться. Це була дуже ефективна пропаганда, це треба визнати і прийняти».

«Я завжди був категорично проти, щоб держава якимось чином втручалася в медіа. Ви дивились канал "УТ-1" або канал "Культура", які фінансуються з держабюджету? Виходить, держава витрачає мільярди на те, щоб зробити всім гірше», - додав Віктор Приходько.

До критики приєднався й Олександр Богуцький, який назвав неефективним державне фінансування Суспільного мовлення, «адже канал “UA:Перший” не входить навіть до топ-20 українських каналів за рейтингами», назвавши при цьому державу інвестором в медіа №1.

«Ви ж розумієте, що то ваші гроші, вкладені в канал, якого немає тут (у рейтингу), і особисто мене як менеджера це трохи напружує. В бюджеті на наступний рік на Суспільне закладено 1,7 млрд грн. Чи є це розумною інвестицією?», – запитав в аудиторії він.

Олександр Богуцький згадав і про кіновиробництво, наголосивши на тому, що Держкіно має більш зважено виділяти кошти. Наприклад, не надавати державні кошти тим кінематографістам, які вже отримали їх в минулому і ніяк себе не проявили (тобто не заробили бокс-офіс, не змогли продати свій фільм жодному каналу тощо). На його думку, варто фінансувати лише ті стрічки, які мають хоч якийсь успіх або ж соціальний посил. Він навів у приклад стрічку «Червоний» Зази Буадзе, яка не була успішною в прокаті, але яку подивились в телевізійному ефірі 10% українців.

На противагу Вікторові Приходьку та Олександру Богуцькому ще одна учасниця дискусії, керівниця кінокомпанії Star Media Ольга Пантелеймонова зазначила, що об’єднання і співпраця із державою є важливим кроком до розвитку креативних індустрій в Україні.

«Увесь цей рік і минулий для нашої компанії пройшов під знаком об’єднання – з індустрією і державою. Минулого року було проведено достатньо важку роботу, якої не проводилося раніше в жодній індустрії, щоб кожен із нас зрозумів, що ми партнери, і радів успіху одне одного», – прокоментувала вона, ймовірно, маючи на увазі прийнятий минулого року закон про підтримку кінематографії

Ольга Пантелеймонова зазначила, що підтримувати виробництво важливо, особливо телевізійне, адже аудиторія там набагато більша. «Держава, звісно, має інвестувати в той контент, який подивиться багато людей, і він має бути якісним. Таким чином ми зможемо в тому числі протистояти російській пропаганді» - підсумувала вона.

Фото: Лілія Зінченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1528
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду