detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
21.07.2018 13:16
Український культурний фонд пропонує Держкіно та Мінкульту скоординувати фінансування кінопроектів
Український культурний фонд пропонує Держкіно та Мінкульту скоординувати фінансування кінопроектів
Український культурний фонд запропонував залучити Державне агентство з питань кіно та Міністерство культури до обговорення стратегії своєї діяльності на 2019-2021 роки задля уникнення дублювання програм фінансування.

Про це 20 липня під час панельної дискусії «Нові фінансові можливості в Україні» в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю заявила виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів.

«Зараз ми активно працюємо над розробкою стратегії діяльності Українського культурного фонду у 2019-2021 роках для всіх секторів, проекти в яких ми підтримуємо. 6 серпня о 16:00 запрошую всіх взяти участь, зокрема, пана Іллєнка і пана Павла (представника Мінкульту, який брав участь у дискусії. – ДМ), щоб ми зрозуміли потребу вашого сектору і доповнювали вже існуючі програми Держкіно і Міністерства культури, аби не дублювати ваші функції. Оскільки Український культурний фонд має досить широке охоплення, не тільки кіно, то ми можемо запровадити програми, яких не існує у вас», – сказала Юлія Федів.

Також вона розповіла, що з об’єктивних причин цього року фонд зосереджений на підтримці проектів на етапі девелопменту та передпродакшену, але в наступні роки планує відійти від такої спеціалізації.

«Цього року ми підтримуємо тільки 3-місячні проекти, які мають розпочатися в вересні і вже в грудні мусять бути завершеними. Конкурс на 2019 рік ми плануємо оголосити уже в листопаді, дати конкурсантам на підготовку близько 2-2,5 місяців, щоб за січень-лютий експерти розглянули заявки і з березня переможці могли реалізовувати проекти – не 3-місячні проекти, а річні. І сподіваємося, що фінансова система України нарешті перейде на 3-річний бюджет, щоб у майбутньому ми могли підтримувати як мінімум 3-річні проекти», – пояснила виконавча директорка фонду.

Що до очікуваного на наступні роки фінансування для своєї інституції, то Юлія Федів сказала, що «чи буде воно залишатися на тому ж рівні, чи буде збільшене – все це буде відомо вже восени, на етапі формування бюджету».

Голова Держкіно Пилип Іллєнко погодився з актуальністю проблеми непрогнозованості бюджетного фінансування на кожен наступний рік, не кажучи вже про довшу перспективу.

«На жаль, кожного року ця цифра для нас непередбачувана до останнього. Кіновиробництво – це процес, який триває більше одного року, а в деяких випадках у наших реаліях – і кілька років. Це буде величезним здобутком для нас усіх – якщо ми будемо бачити чіткі плани на наступні мінімум три роки.

Я спеціально вивчав чинне законодавство із цього приводу і не знайшов жодної заборони об’єднувати кошти з усіх джерел в одному проекті. Це буде доволі складно зробити з менеджерської точки зору, тому що різні правила, дати проведення конкурсів, умови, але це все можливо об’єднати в одному проекті. Давайте думати, як зробити ефективною цю систему взаємодоповнення», – сказав очільник Держкіно.

Нагадаємо, до 9 серпня триває розгляд культурно-мистецьких проектів, поданих на конкурс Українського культурного фонду. Загалом на конкурс надійшло 716 проектних заявок (у тому числі 146 – у сфері аудіовізуального мистецтва), з них технічний відбір подолали 522 проекти (у тому числі у сфері аудіовізуального мистецтва – 112 заявок). Загалом у 2018 році фонд планує підтримати 165-170 проектів у всіх секторах. Загальна сума виділеного фінансування – трохи більше 156 млн грн., мінімальна сума гранту – 50 тис. грн., максимальна – 2 млн грн.

У розпорядженні Міністерства культури на 2018 рік є 500 млн грн., виділених на нову бюджетну програму – «виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування». На конкурс було прийнято 202 заявки, до участі в пітчингу допущено 99 проектів фільмів і серіалів. Пітчинг відбудеться з 24 по 28 липня.

Держкіно на фінансування фільмів у 2018 році отримало 507,8 млн грн. Пітчингів цього року відомство не оголошувало: кошти підуть на фінансування переможців попередніх конкурсів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY