Казахстан з політичних причин переходить з кирилиці на латиницю

Казахстан з політичних причин переходить з кирилиці на латиницю

27 Жовтня 2017
2475
27 Жовтня 2017
19:01

Казахстан з політичних причин переходить з кирилиці на латиницю

2475
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав указ про переведення алфавіту казахської мови на латиницю. Країна відмовиться від кирилиці до 2025 року.
Казахстан з політичних причин переходить з кирилиці на латиницю
Казахстан з політичних причин переходить з кирилиці на латиницю

Текст указу опубліковано на офіційному сайті президента, повідомляє «Укрінформ».

«З метою забезпечення переведення алфавіту казахської мови з кирилиці на латинську графіку УХВАЛЮЮ: 1. Затвердити алфавіт казахської мови, що додається, який базується на латинській графіці. 2. уряду Республіки Казахстан: утворити Національну комісію з переведення алфавіту казахської мови на латинську графіку; забезпечити поетапне переведення алфавіту казахської мови на латинську графіку до 2025 року», - йдеться в указі.

Новий варіант алфавіту складається з 32 букв. Кілька специфічних звуків казахської мови відображені буквами з апострофом. Наприклад, букву «ш» замінять на s'. В алфавіті, який використовується зараз, 42 букви.

Перехід на нову форму писемності буде проходити поступово. Але перші підручники латиницею випустять уже наступного року.

Про необхідність створення нового стандарту казахського алфавіту Нурсултан Назарбаєв заявив у квітні. За словами президента, це пов'язано з «політичними причинами».

Латиницю вже використовували в Казахстані з 1929 по 1940 рік. До 1929 року в країні застосовувалася арабська графіка.

Нагадаємо, 21 жовтня казахстанську журналістку Жанару Ахмет затримали в Києві через те, що вона начебто перебуває у розшуку по лінії Інтерпол.

25 жовтня Києво-Святошинський суд заарештував на 18 днів Жанару Ахмет, яку 21 жовтня затримали через те, що вона начебто перебуває у розшуку по лінії Інтерпол. Жінка оголосила голодування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2475
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду