Олексій Данілов підтримує відмову від кирилиці та перехід на латинку, — «Радіо Свобода»

Олексій Данілов підтримує відмову від кирилиці та перехід на латинку, — «Радіо Свобода»

12 Вересня 2021
6651
12 Вересня 2021
18:42

Олексій Данілов підтримує відмову від кирилиці та перехід на латинку, — «Радіо Свобода»

6651
Він сказав, що це одна з фундаментальних речей, оскільки вважає, що в Україні мають бути обов'язковими українська й англійська мови.
Олексій Данілов підтримує відмову від кирилиці та перехід на латинку, — «Радіо Свобода»
Олексій Данілов підтримує відмову від кирилиці та перехід на латинку, — «Радіо Свобода»

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов в інтерв’ю «Радіо Свобода» сказав, що на його думку, «нам треба позбавитися кирилиці і перейти на латиницю».

«Щодо мови ви знаєте мою позицію. Я за дві мови в нашій країні. Англійська мова має бути обов’язкова. Тому що якщо ми кажемо про цивілізований світ, то англійська мова — це мова цивілізованого спілкування. Ми маємо розуміти, що англійську мову мають знати всі», — сказав Олексій Данілов. Він також зауважив, що одна справа, коли вивчити англійську важко літнім людям, однак, за його словами, «починаючи з дитячого садочка, у школах це має бути».

Ідея перевести українську на латиницю з'явилася в XVII столітті, а 1834-го мовознавець Йосип Лозинський запропонував «абецадло» — латинські літери української мови на базі польського алфавіту. Азбука чеського славіста Йосипа Іречека, яку він запропонував 1859 року, спиралася на чеський правопис із декількома польськими буквами. Планувалося, що перехід на цей алфавіт дозволить українській мові стати сучаснішою й піти від церковнослов'янського і російського впливу. Схожу «правописну дискусію» щодо кирилиці та латинки задокументували і в 1927 році.

У 2010 році Кабмін, спеціально під видачу закордонних паспортів, ухвалив правила транслітерації українського алфавіту в латиницю.

У сучасній Україні дискусія триває. У 2018 році тодішній міністр закордонних прав України Павло Клімкін у фейсбуку ініціював дискусію щодо доцільності запровадження в Україні латиниці поряд із кирилицею. Медіаплатформа Na chasi опублікувала «Маніфест української латинки», у якому навела переваги такого рішення. Це, зокрема, згідно з «Маніфестом», зробить Україну зрозумілішою для сусідів-слов'ян і туристів, спростить вивчення англійської дітям, «прибере хаос» із вивісок і вуличних покажчиків тощо.

«Детектор медіа» писав, що в інтерв’ю «Радіо Свобода» Олексій Данілов також коментував, наскільки реальні факти висвітлені в опублікованому СNN розслідуванні щодо затриманих в Білорусі «вагнерівців» у 2020 році

Раніше Секретар РНБО Олексій Данілов говорив, що коли Україна починає говорити російською, то слід чекати на прихід Володимира Путіна.

Фото: скриншот із відео «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6651
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Serg
956 дн. тому
Коли до влади приходять клоуни (причому тупі!) - країна поступово перетворюється на цирк!
Leonid
956 дн. тому
А чому не китайську? Та на ієрогліфи.Це більш прозорливо.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду