Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ вимагає звільнення українських журналістів Сущенка, Семени і Асєєва

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ вимагає звільнення українських журналістів Сущенка, Семени і Асєєва

12 Вересня 2017
1550
12 Вересня 2017
19:43

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ вимагає звільнення українських журналістів Сущенка, Семени і Асєєва

1550
Офіс Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ стежить за справами незаконно затриманих і переслідуваних українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени і Станіслава Асєєва.
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ вимагає звільнення українських журналістів Сущенка, Семени і Асєєва
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ вимагає звільнення українських журналістів Сущенка, Семени і Асєєва

Про це в кулуарах конференції ОБСЄ з імплементації зобов'язань у галузі людського виміру у Варшаві (Польща) в коментарі «Укрінформу» заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.

«Звичайно, ми щодня стежимо за цими справами, працюємо з російською делегацією у Відні для того, аби добитися від Росії вирішення цих справ. Для нас це є пріоритетом», - заявив Дезір, відповідаючи на запитання про найближчі кроки ОБСЄ у справі звільнення українських журналістів, які незаконно утримуються в Росії та на окупованих територіях Криму і Донбасу.

Дезір підкреслив, що справа кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка стала для нього однією з перших, з якою він зіткнувся після обрання на посаду представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

«Я дуже добре знаю ситуацію з Романом Сущенком. Мій офіс поінформований про неї, ми дуже детально за цим cтежимо. Це було одним із перших питань, на яке я звернув увагу після призначення на посаду», - сказав Дезір.

Він зазначив, що отримав лист від глави МЗС України Павла Клімкіна щодо ситуації, яка склалася навколо справи Сущенка.

«Мій офіс закликав звільнити цього журналіста, адже він здійснював приватний візит до своєї родини і був там арештований. Я думаю, що зобов’язання членів ОБСЄ з цього питання є однозначним - журналісти з країн-членів ОБСЄ можуть вільно подорожувати простором ОБСЄ. Зрозуміло, що не може бути підстав для арешту Cущенка - журналіста іншої країни-члена ОБСЄ, навіть якщо між вашими державами є конфлікт», - підкреслив Дезір.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ також зазначив, що володіє інформацією щодо справи журналіста Миколи Семени, який був заарештований у Криму.

«Це факт, що він критикував анексію Криму. Однак це не є підставою для арешту журналіста. Ми закликали Росію й осіб, які мають владу на цій території (Криму), звільнити Семену», - наголосив Дезір.

Він також звернув увагу на справу Станіслава Асєєва, якого було викрадено три місяці тому, і який утримується сепаратистами на Донбасі.

«Немає підстав для цього, це неприпустимо. Ми вимагаємо звільнити Асєєва, адже зрозуміло, що журналіст має право писати у зоні конфлікту, висвітлювати там ситуацію. Журналіст там має бути захищений і нормально виконувати свою роботу, незважаючи на те, хто контролює територію», - підкреслив Арлем Дезір.

Він додав, що це передбачено базовими принципами ООН і міжнародними зобов'язаннями країн щодо забезпечення прав журналістів.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. Наразі тривають суди.

В квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд. Наразі тривають суди.

27-річний Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) припинив виходити на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» 2 червня. У редакції тоді припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали. 

Згодом бойовики підтвердили, що журналіст знаходиться у них. 31 липня перша віце-спікерка ВР, представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Асєєва.

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер повідомила, що бойовики ОРДО не дозволяють спілкуватися з родичами журналісту Станіславу Асєєву, якого утримують заручником в окупованому Донецьку з початку червня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1550
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду