«Журналісти не є частиною конфліктів між країнами» – представник ОБСЄ Арлем Дезір

«Журналісти не є частиною конфліктів між країнами» – представник ОБСЄ Арлем Дезір

21 Березня 2018
2116
21 Березня 2018
13:44

«Журналісти не є частиною конфліктів між країнами» – представник ОБСЄ Арлем Дезір

2116
А також представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ наголосив на важливій ініціативі ОБСЄ – діалогу Національної спілки журналістів України і Національного союзу журналістів Росії.
«Журналісти не є частиною конфліктів між країнами» – представник ОБСЄ Арлем Дезір
«Журналісти не є частиною конфліктів між країнами» – представник ОБСЄ Арлем Дезір

Про це Арлем Дезір сказав 20 березня 2018 року під час зустрічі в НСЖУ.

«Ми розуміємо, що відносини між деякими країнами під час конфліктів складні, як це зараз між Україною і Росією. Але ми наполягали й наполягаємо, що журналісти не є і не можуть бути сторонами конфлікту», - зазначив він.

За його словами, в багатьох професійних журналістів є страх, і такий клімат страху не можна недооцінювати.

«Безпосередньо наш обов’язок перейматися питаннями безпеки журналістів, щоб жоден випадок не залишався безкарним, щоб будь-які вбивства, залякування, їх замовники і виконавці були покарані. У зв’язку з цим я дуже підтримую співпрацю з неурядовими організаціями, Національною спілкою України, яка займається підтримкою журналістів, що виконують свої обов’язки. І я чекатиму на продовження співпраці у сфері свободи слова, незважаючи на те, що зараз складний час для вашої країни, яка перебуває в конфлікті, і це стосується в тому числі і питань безпеки. Я також хотів би наголосити на дуже важливій ініціативі, де ми співпрацюємо з Національною спілкою журналістів України і Національною спілкою журналістів Росії», – сказав представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

Пан Дезір подякував усім, хто під час зустрічі поділився інформацією і зробив заяви, зокрема секретарям НСЖУ Валерію Макеєву, Ліні Кущ, Олені Юрченко, - вони розповідали про ситуацію, в якій опинилися журналісти в Криму та на окупованому Донбасі, - а також Олександру Дубінському (канал «1+1»), Світлані Крюковій (сайт «Страна.ua»), які розповіли про тиск влади.

Арлем Дезір наголосив, що діалог між Росією та Україною і спільні заяви щодо звільнення полонених - це, безумовно, важливо, але всі очікують, коли відбудеться звільнення полонених журналістів.

Представник ОБСЄ зазначив, що 1975 року країни-учасниці Організації підписали Гельсінську декларацію, яка зобов'язує підтримувати діяльність журналістів, у тому числі міжнародників. Він зазначив, що кореспондент «Укрінформу» Роман Сущенко, якого, за його словами, пан Дезір знав, коли пан Сущенко працював кореспондентом «Укрінформу» в Парижі, має бути звільнений з ув'язнення у Росії. Пан Дезір зауважив, що ОБСЄ також вимагає звільнення журналіста Миколи Семени та блогера Станіслава Асєєва. Генеральний директор «Укрінформу» Олександр Харченко нагадав, що Роман Сущенко, незаконно затриманий у Росії, вже півтора року перебуває у в'язниці РФ за надуманими звинуваченнями.

«Коли я торік перебував з офіційним візитом у Москві, звернувся до владних структур із проханням сприяти і звільнити їх якомога швидше. Ця ситуація неприйнятна, – зазначив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ. – Звинувачення Романа не пов'язані з його професійною роботою журналістом. Ми бачимо в багатьох країнах таку ганебну практику, коли журналістів звинувачують у чому завгодно: в тероризмі, шпигунстві... Країни ОБСЄ підписували зобов'язання допомагати роботі журналістів».

Він нагадав, що в офісу ОБСЄ є статистика щодо 57 країн, яку вони збирають протягом останніх 25 років. І ця інформація включає 399 випадків вбивств журналістів в цих країнах.

«Ми постійно перевіряємо інформацію, які рішення виносяться, як відбуваються судові засідання, і ми це робимо з відповідними органами у всіх державах, які є членами ОБСЄ. Із 399 випадків вбивств журналістів 85% кейсів безкарні. І це зобов’язання держави, владних структур, розслідувати ці справи. Бо така безкарність – відкритий заклик продовжувати це», – розповів пан Дезір, додавши, що вітає рішення Верховного Суду України щодо Ігоря Єфімова.

«Олександр Дубінський говорив про питання тиску на медіа, інші колеги також на них вказували. Це тиск на плюралізм, і я не хочу розглядати кожен випадок окремо, але це дуже важливо розглядати право журналістів на альтернативну думку, тому що це створює медіаплюралізм для суспільства. І бачу таку тенденцію в різних країнах, тренд, коли політичні сили чи лідери дестабілізують ті ЗМІ, які не відображають думку, яку хоче влада. Але ж це і є свобода слова, що навіть меншини мають право на свою думку, навіть, якщо вона не співпадає з думкою влади», – сказав Арлем Дезір.

Представник ОБСЄ зазначив, що їх офіс також турбує питання мови ворожнечі. «Коли ми говоримо про мову ворожнечі, ми дуже підтримуємо розробку законодавства, певних регуляцій, які будуть запобігати їй. Але все має бути збалансовано, ми хочемо, щоб не було мови расизму, пропаганди тероризму, а з іншого боку хочемо, щоб не були спекуляції, що через таке законодавство взагалі обмежується свобода слова. У нас відбувається діалог з урядом України щодо мови ворожнечі, щодо створення законодавства, і як зробити таке законодавство, щоб воно відповідало всім міжнародним нормам і не утискало свободу слова в цілому», – додав він.

Присутні подарували Арлему Дезіру футболку з портретом Романа Сущенка та книгу Миколи Семени як нагадування, що боротьба за звільнення журналістів триває.

«Я розумію, що в Україні ситуація дуже відрізняється, через конфлікт, через ситуацію в Криму, через те, що відбувається на Донбасі, але події, які відбулися на Майдані, свідчать, що українське суспільство продемонструвало готовність, волю і бажання будувати демократію. А демократія передбачає створення таких інституцій, які будуть захищати свободу слова і вільне висловлювання», – зауважив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

На запитання «Детектора медіа», чому на таку важливу зустріч ЗМІ були запрошені вибірково, наприклад, телеканали «Інтер» і Newsone, голова НСЖУ Сергій Томіленко відповів, що формат заходу був погоджений з ОБСЄ. «Ми домовилися, що це буде зустріч з активом НСЖУ, журналістами і медіа, які зверталися до нас зі скаргами», – сказав він.

Фото: Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2116
Читайте також
22.03.2018 15:15
Оксана Романюк
для «Детектора медіа»
7 302
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду