Журналісти України та Росії закликали звільнити Станіслава Асєєва з полону «ДНР»

Журналісти України та Росії закликали звільнити Станіслава Асєєва з полону «ДНР»

22 Лютого 2018
1610

Журналісти України та Росії закликали звільнити Станіслава Асєєва з полону «ДНР»

1610
Представники Національної спілки журналістів України та Союзу журналістів Росії (СЖР) спільно висловили солідарність із українським журналістом Станіславом Асєєвим, якого з червня 2017-го року бойовики так званої «ДНР» утримують в ув‘язненні у Донецьку, та закликають звільнити колегу.
Журналісти України та Росії закликали звільнити Станіслава Асєєва з полону «ДНР»
Журналісти України та Росії закликали звільнити Станіслава Асєєва з полону «ДНР»

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Відповідну спільну заяву активісти журналістських організацій обох країн погодили під час зустрічі у Відні (Австрія) під егідою Представника ОБСЄ з питань свободи медіа Арлема Дезіра.

«Ми стурбовані відсутністю доступу до Станіслава Асєєва та відсутністю інформації про стан здоров‘я журналіста», - йдеться у публічній заяві медійників України та Росії.

Заяву солідарності із українським журналістом Асєєвим підписали голови НСЖУ Сергій Томіленко та СЖР Володимир Соловйов.

Про підтримку позиції колег також оголосили керівники Європейської Федерації журналістів та австрійського відділення «Репортерів без кордонів».

Як повідомляв «Детектор Медіа», 27-річний Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали.

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

18 липня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики опублікував заяву, у який зазначено, що неправомірне затримання Станіслава Асєєва за абсурдним звинуваченням проросійськими бойовиками його у шпигунстві на тимчасово окупованих територіях є грубим порушенням прав людини та свободи ЗМІ.

НСЖУ заявила, що життя Станіслава Асєєва під загрозою, й арешт українського журналіста та інших людей, із якими він підтримував контакт, – свідчення тотальних утисків свободи слова та свободи думки на окупованій частині Донбасу.

31 липня перша віце-спікерка ВР, представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

12 вересня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір в кулуарах конференції ОБСЄ з імплементації зобов'язань у галузі людського виміру у Варшаві заявив, що Офіс Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ стежить за справами незаконно затриманих і переслідуваних українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени і Станіслава Асєєва. «Ми вимагаємо звільнити Асєєва, адже зрозуміло, що журналіст має право писати у зоні конфлікту, висвітлювати там ситуацію. Журналіст там має бути захищений і нормально виконувати свою роботу, незважаючи на те, хто контролює територію», - підкреслив Арлем Дезір. За його словами, це передбачено базовими принципами ООН і міжнародними зобов'язаннями країн щодо забезпечення прав журналістів.

Нагадаємо, 27 грудня відбувся найбільший з часу військової агресії на Донбасі обмін заручниками. Україна отримала 73 полонених, натомість віддала 233 особи.

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликає терористів на Донбасі звільнити журналіста Станіслава Асєєва, якого незаконно утримують в окупованому Донецьку з початку червня 2017 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1610
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду