Бойовики ДНР не погоджуються на обмін Станіслава Асєєва – колишній нардеп

Бойовики ДНР не погоджуються на обмін Станіслава Асєєва – колишній нардеп

12 Грудня 2017
1474
12 Грудня 2017
18:00

Бойовики ДНР не погоджуються на обмін Станіслава Асєєва – колишній нардеп

1474
Колишній народний депутат (БПП) Єгор Фірсов повідомив, що наразі невідомо, чи вдасться до Нового року включити до списків на обмін українських полонених, які перебувають в ОРДЛО, донецького журналіста Станіслава Асєєва (Васіна).
Бойовики ДНР не погоджуються на обмін Станіслава Асєєва – колишній нардеп
Бойовики ДНР не погоджуються на обмін Станіслава Асєєва – колишній нардеп

Про це він написав у своєму Facebook.

«До Нового року повинен відбутися обмін полоненими. Обмінюватися спочатку домовлялися за формулою "всіх на всіх". Але в процесі переговорів виникли складності, наша сторона просить видати 94 людини, а сторона ЛДНР готова віддати тільки 74. Причому їх позиція щодо цих 20 людей залишається незрозумілою. На мій превеликий жаль, серед тих, кого не хочуть міняти, є ім'я Стаса Асєєва (Васіна), українського журналіста який був викрадений і полонений. Наскільки я знаю, сторона ДНР налаштована щодо Стаса вкрай вороже, вони визнають факт його викрадення, але обмінювати відмовляються», - повідомив Єгор Фірсов.

Водночас екс-нардеп зазначив, що «неофіційні переговори результату не принесли».

«Хочеться вірити, що у представників України, які ведуть переговори, вистачить сил і наполегливості, щоб Стас як і ще 19 полонених, все ж були звільнені і повернулися додому», - написав Фірсов.

Раніше Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір під час візиту до столиці РФ висловив глибоке занепокоєння ситуацією зі свободою ЗМІ в Росії, а також порушив питання з приводу українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени та Станіслава Асєєва.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 27-річний Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали.

8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

16 червня міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав до звільнення Станіслава Асєєва (Васіна).

20 червня до вимоги звільнити зниклого в Донецьку Станіслава Асєєва приєднався Союз журналістів Росії.

18 липня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики опублікував заяву, у який зазначено, що неправомірне затримання Станіслава Асєєва за абсурдним звинуваченням проросійськими бойовиками його у шпигунстві на тимчасово окупованих територіях є грубим порушенням прав людини та свободи ЗМІ.

НСЖУ заявила, що життя Станіслава Асєєва під загрозою, й арешт українського журналіста та інших людей, із якими він підтримував контакт, – свідчення тотальних утисків свободи слова та свободи думки на окупованій частині Донбасу.

27 липня Союз журналістів Росії повідомив, що журналіст Станіслав Асєєв (Васін) «заарештований» бойовиками «ДНР», проти нього «порушена карна справа», яка контролюється «Генеральною Прокуратурою ДНР».

31 липня перша віце-спікерка ВР, представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

У вересні представники ОРДЛО підтвердили наявність імені журналіста Станіслава Асєєва (Васіна) у списках на обмін.

У жовтні Національна спілка журналістів України звернулася до Спеціального представника Державного департаменту США з питань України Курта Волкера з проханням посприяти у визволенні з полону журналіста, автора проекту Радіо Свобода «Донбас Реалії» Станіслава Асєєва, якого незаконно утримують в окупованому Донецьку з початку червня 2017.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1474
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду