«Паразит»: в інтернеті з’явився ще один сайт, спрямований проти журналістів

«Паразит»: в інтернеті з’явився ще один сайт, спрямований проти журналістів

13 Липня 2017
3733
13 Липня 2017
19:18

«Паразит»: в інтернеті з’явився ще один сайт, спрямований проти журналістів

3733
Днями в інтернет-просторі розпочав роботу інтернет-ресурс «Центр “Паразит”», який планує збирати й оприлюднювати «компромат» на українських політиків і журналістів.
«Паразит»: в інтернеті з’явився ще один сайт, спрямований проти журналістів
«Паразит»: в інтернеті з’явився ще один сайт, спрямований проти журналістів

Про появу ресурсу стало відомо 11 липня з його сторінки на Facebook. З вечора 12 липня сайт перестав працювати, але публікації на його Facebook-сторінці мають сотні поширень і вподобань. 

Увечері 13 липня сайт запрацював. Нині у розділі «Лідери громадської думки/журналісти» розміщена інформація про 23 представника ЗМІ. Зокрема, до списку «Паразита» внесена громадська діячка, екс-заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова та журналісти: Руслан Коцаба, Ігор Гужва, Севгіль Мусаєва-Боровик, Настя Станко, Богдан Кутєпов, Ігор Шувалов, Світлана Крюкова та інші.

Розділ «Українські ЗМІ» містить інформацію про «Радіо Свободу», канал «24» та «Українську правда».

На Facebook-сторінці центру «Паразит» вказано, що ресурс створила група неназваних активістів: «журналістів, блогерів, ветеранів АТО».

«Нашою метою стало створити новий ресурс, своєрідну “Вікіпедію” українських політиків, де буде зберігатися вся інформація, яка дозволить громадянам швидко зрозуміти, чи варто їм підтримувати, вірити, голосувати за якогось політика? Також метою нашого Центру є гігієна ЗМІ та журналістів, які з підтримкою проросійських олігархів брешуть українцям зі сторінок своїх видань», - стверджують анонімні автори проекту.

Вони пропонують читачам надсилати інформацію про депутатів і службовців, «брехливих журналістів та громадських активістів», які «є не людьми, які хочуть чесно служить на благо України, а є звичайними “паразитами”, які знищують нашу країну зсередини».

Один з перших постів на Facebook-сторінці центру «Паразит» - про головну редакторку «Української правди» Севгіль Мусаєву.

Заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін повідомив «Детектор медіа», що вперше побачив цю сторінку та дізнався про центр «Паразит» від «Детектора медіа». За його даними, в розкрутці Facebook-сторінки використовувалися бот-акаунти.

«Двохвилинний поверхневий аналіз показує, що сайт створено в червні. В розкрутці сторінки на Facebook використовувалися бот-акаунти, створені у 2015-2016 роках. Є архівні сторінки сайту: https://archive.fo/ArYDW, https://archive.fo/DrtSo. Є й інші сторінки, які поширювали інформацію. Думаю OSINT дослідження могло б показати певні знахідки. Рекомендую мій безкоштовний курс OSINT Academy для бажаючих журналістів», - написав пан Золотухін у коментарі «Детектору медіа».

Нагадаємо, що в інтернет-просторі вже тривалий час функціонує сайт «Центр “Миротворец”», який збирає та оприлюднює персональні й контактні дані різних людей, у тому числі журналістів, звинувачуючи їх у співпраці з країною-агресором.

Нацполіція за дорученням прокуратури вже більше року розслідує кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України за фактом публікації на сторінках інтернет-ресурсу «Миротворец» списків журналістів, які начебто акредитовані у самопроголошених республіках «ДНР» та «ЛНР». Але результатів розслідування досі немає: ресурс «Миротворец» функціонує й далі поширює персональні дані та цькує журналістів.

Медійні громадські організації, зокрема Інститут масової інформації та «Детектор медіа», неодноразово публічно та непублічно засуджували дії «Миротворца», спрямовані проти журналістів, та добивалися припинення цькування та порушення прав журналістів цим ресурсом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3733
Читайте також
10.08.2016 17:20
Галина Петренко
Наталія Лигачова
Наталія Лигачова, Галина Петренко
14 613
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрий
2432 дн. тому
Кстати и домент parazyt.center такой же как и у миротворца геращенка myrotvorets.center
Юрий
2432 дн. тому
К ганадалке не ходи: новый сайт антона геращенко и авакова, как и сайт миротворец.
Серж
2448 дн. тому
Там уже не один "паразит" http://parazit.center/uvaga-vazhliva-informatsiya-pidrobka-sajtu-tsentr-parazit-dokumenti/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду