Порошенко дав зрозуміти, що підпише закон про мовні квоти на ТБ

Порошенко дав зрозуміти, що підпише закон про мовні квоти на ТБ

23 Травня 2017
1895
23 Травня 2017
15:14

Порошенко дав зрозуміти, що підпише закон про мовні квоти на ТБ

1895
Президент України Петро Порошенко висловив незадоволення щодо низької частки української мови на телебаченні та дав зрозуміти, що підпише закон про квоти на ТБ, ухвалений сьогодні Верховною Радою
Порошенко дав зрозуміти, що підпише закон про мовні квоти на ТБ
Порошенко дав зрозуміти, що підпише закон про мовні квоти на ТБ

Про це йдеться на офіційній сторінці Порошенка у Facebook.

«Кілька разів публічно звертав увагу власників та менеджерів каналів на неприпустимо низьку частку української мови. У декого – на рівні 15%! Панове, ви назву країни забули?!», – написав президент.

Він також згадав, що «закликав індустрію вирішити цю проблему в порядку самоорганізації», але його «не почули».

«Врахували позитивний досвід радіо. Гарантували права неукраїномовних. На рівні обласних та місцевих каналів за російською та іншими мовами зафіксовано 40% ефіру. Подбали і про кримськотатарську. Отже, українській мові на українському ТБ – бути! Чи всі зрозуміли, що закон підпишу?», – йдеться у повідомленні Порошенка.

Нагадаємо, 23 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». За законопроект проголосували 269 народних депутатів. 

Він запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою: 75% для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% - для місцевих телеканалів, 75% - для програм новин.

Закон набуде чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

Фракція «Опозиційний блок» повідомила, що має намір зареєструвати у Верховній Раді проект постанови про скасування ухваленого 23 травня парламентом закону про мовні квоти на українському телебаченні.

Нагадаємо, 22 серпня 2016 року в Києві під час зустрічі з представниками української діаспори Президент України Петро Порошенко заявив, що частка української мови на деяких телеканалах є надто низькою і повинна бути збільшена. 6 вересня Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради знову звернувся до власників і топ-менеджерів телевізійних каналів із закликом збільшити частку української мови в ефірі.

У відповідь на звернення Президента України Вікторія Сюмар повідомила, що такий законопроект уже розробляється. 7 вересня Вікторія Сюмар повідомила, що йдеться про обов'язкове ведення телевізійних новин українською мовою. На початку жовтня Вікторія Сюмар на чат-конференції «Детектора медіа» повідомила про свою роботу над законопроектом про 75% української мови в телеефірі.

27 жовтня народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар зареєстрували законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», запропонувавши встановити на телебаченні квоту 75% передач і фільмів українською мовою. А в лютому 2017 року вони подали доопрацьований законопроект про мовні квоти на телебаченні.

Тим часом 8 листопада 2016 року набув чинності закон, який запровадив на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою. Квоти вводяться поступово, протягом трьох років.

16 березня Верховна Рада ухвалила законопроект про мовні квоти на телебаченні № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації» в першому читанні за основу.

17 березня медіахолдинг «Інтер Медіа Груп» висловив офіційну позицію щодо законопроекту про мовні квоти на ТБ. На думку «Інтера», цей законопроект порушує права російськомовних громадян України та носіїв інших регіональних мов. Також «Інтер» стверджує, що законопроект зашкодить розвитку українського телебачення, оскільки неможливо створювати в достатньому обсязі якісний контент українською мовою чи робити якісний дубляж, і це призведе до погіршення якості телепродукту та падіння телеперегляду.

Станом на лютий 2017 року телеканал «Інтер» (а також телеканал «Україна») мав найменші обсяги української мови в ефірі – всього 26%, про що свідчать дані моніторингу, проведеного Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. За даними Нацради, найбільші обсяги ефіру українською мовою – на телеканалах «Еспресо» (100%), 5 канал (99%), «UA: Перший» (97%) і «Культура» (97%). Телеканали медіагруп «1+1 медіа» і StarLightMedia мають у середньому 75% української мови.

«Детектор медіа» попросив експертів прокоментувати позицію «Інтера» та поміркувати про те, чому повернення до норми про 75% української мови на загальнонаціональному ТБ, яка вже діяла в Україні з 2006 по 2012 роки, викликає таку реакцію телеканалу. Наше опитування читайте тут.

5 квітня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому законопроект № 5313 про запровадження мовних квот на телебаченні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1895
Читайте також
13.10.2017 10:19
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
14 974
23.05.2017 11:50
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
23 571
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду