Актори, режисери, письменники і сценаристи закликають депутатів ухвалити закон про мовні квоти на телебаченні

Актори, режисери, письменники і сценаристи закликають депутатів ухвалити закон про мовні квоти на телебаченні

22 Травня 2017
1822
22 Травня 2017
16:15

Актори, режисери, письменники і сценаристи закликають депутатів ухвалити закон про мовні квоти на телебаченні

1822
Українські митці закликають нардепів ухвалити цього тижня в другому читанні закон про мовні квоти на телебаченні. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних телеканалів, 50% – для регіональних, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ.
Актори, режисери, письменники і сценаристи закликають депутатів ухвалити закон про мовні квоти на телебаченні
Актори, режисери, письменники і сценаристи закликають депутатів ухвалити закон про мовні квоти на телебаченні

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Я думаю, що є багато глядачів, які хочуть дивитися українське і почуваються так само. Давайте подумаємо про це. Законопроект 5313 треба ухвалити ще й для того, щоб масовий глядач навчився споживати український телепродукт. Так було в історії з українським дубляжем, з озвучуванням фільмів, квотуванням музики на радіо. Я думаю, настала черга і україномовного телебачення», – сказала під час прес-конференції у Києві акторка театру та кіно, ведуча розважальних шоу на ТБ Ірма Вітовська

Кінорежисер Олесь Санін розповів, що в особистих розмовах власники телеканалів на пропозицію збільшення частки україномовної продукції відповідають, що вони є законослухняними бізнесменами і громадянами, і якщо держава скаже, вони це робитимуть, але витрачати на це кошти з власної волі не хочуть.

«Тобто зараз ідеться про нескладну, нереволюційну ситуацію, в якій держава має зробити свій крок у простій формі торгової преференції, яка сьогодні в Україні існує з приводу закупівлі вугілля, нафти і газу, будівельних матеріалів, паперу для книжок, шоколаду, автомобілебудування. Точно таку саму історію зараз мої колеги і я просять створити і для україномовного продукту в Україні для телевізійних каналів, кінотеатрів і так далі», – сказав пан Санін.  

Він додав, що учасники прес-конференції уособлюють індустрію, яка просить ухвалити закон про мовні квоти і встановити «правила гри і нашої творчої роботи з ринком, який наразі існує».

Зазначено, що підтримати ухвалення закону про мовні квоти на телебаченні прийшли також актори Наталія Сумська, Римма Зюбіна, Лариса Руснак, Богдан Бенюк, Остап Ступка, Дмитро Рибалевський, режисери Володимир Тихий і Тарас Ткаченко, письменники і сценаристи Ірен Роздобудько і Андрій Кокотюха.

 

Нагадаємо, 16 березня Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», який запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних телеканалів, 50% - для регіональних, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ.

Цей законопроект зареєстрували 27 жовтня 2016 року народні депутати Микола Княжицький, Вікторія Сюмар та інші, а в лютому 2017 року вони ж подали доопрацьований варіант законопроекту.

16 березня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила результати моніторингу, згідно з якими найбільші обсяги ефіру українською мовою – на телеканалах «Еспресо» (100%), 5 канал (99%), «UA: Перший» (97%) і «Культура» (97%). Найменші – на телеканалах «Україна» (26%) та «Інтер» (26%).

17 березня медіахолдинг «Інтер Медіа Груп» висловив офіційну позицію щодо законопроекту про мовні квоти на ТБ. На думку «Інтера», цей законопроект порушує права російськомовних громадян України та носіїв інших регіональних мов. Також «Інтер» стверджує, що законопроект зашкодить розвитку українського телебачення, оскільки неможливо створювати в достатньому обсязі якісний контент українською мовою чи робити якісний дубляж, і це призведе до погіршення якості телепродукту та падіння телеперегляду.

Комітет із питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні і в цілому проект закону про введення 75% квоти на використання державної мови на телебаченні. Таке рішення було ухвалене на черговому засіданні Комітету 5 квітня 2017 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1822
Читайте також
13.10.2017 10:19
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
14 975
23.05.2017 11:50
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
23 573
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду