Понад 60% українців підтримують українізацію у ЗМІ і рекламі – опитування

Понад 60% українців підтримують українізацію у ЗМІ і рекламі – опитування

4 Травня 2017
2884
4 Травня 2017
19:20

Понад 60% українців підтримують українізацію у ЗМІ і рекламі – опитування

2884
В українському суспільстві немає несприйняття більшості запропонованих у мовних законопроектах норм, які викликали резонанс у ЗМІ, заявляє соціолог Ганна Залізняк, посилаючись на дані опитування щодо мовної ситуації в Україні, проведеного на початку року за сприяння німецького Фонду Volkswagen.
Понад 60% українців підтримують українізацію у ЗМІ і рекламі – опитування
Понад 60% українців підтримують українізацію у ЗМІ і рекламі – опитування

Про це повідомляє видання «Тиждень. ua».

Підтримує українізацію у сфері медіа, за даними Ганни Залізняк,  понад половина респондентів. Зокрема, щодо державної мови поширення та демонстрування фільмів — 63%, щодо української мови телебачення та радіомовлення з установленням квот для нацменшин — 67%, щодо видання друкованих ЗМІ державною — 68%, щодо мови реклами — 68%.

За словами Ганни Залізняк, 88% опитаних позитивно та швидше позитивно ставляться до твердження, що кожен громадянин зобов’язаний володіти українською як мовою свого громадянства.

76% респондентів позитивно або швидше позитивно ставляться до запровадження іспиту чи атестації для держслужбовців на знання української мови. Запровадження іспиту для отримання громадянства України підтримує або швидше підтримує 61%. Ще 88% позитивно та швидше позитивно ставляться до твердження, що кожен громадянин зобов’язаний володіти українською як мовою свого громадянства. 90% вважають її необхідною для всіх держслужбовців та керівників медзакладів.

Дослідження, в якому брала участь Ганна Залізняк, складалося з опитування способом особистого інтерв’ю понад 2 тис. респондентів по всій Україні у лютому 2017 року, а також співбесід у межах фокус-груп у чотирьох містах: Києві, Харкові, Львові й Одесі.

Нагадаємо, 16 березня Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», який запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних телеканалів, 50% - для регіональних, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ.

Цей законопроект зареєстрували 27 жовтня 2016 року народні депутати Микола Княжицький, Вікторія Сюмар та інші, а в лютому 2017 року вони ж подали доопрацьований варіант законопроекту.

16 березня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила результати моніторингу, згідно з якими найбільші обсяги ефіру українською мовою – на телеканалах «Еспресо» (100%), 5 канал (99%), «UA: Перший» (97%) і «Культура» (97%). Найменші – на телеканалах «Україна» (26%) та «Інтер» (26%).

17 березня медіахолдинг «Інтер Медіа Груп» висловив офіційну позицію щодо законопроекту про мовні квоти на ТБ. На думку «Інтера», цей законопроект порушує права російськомовних громадян України та носіїв інших регіональних мов. Також «Інтер» стверджує, що законопроект зашкодить розвитку українського телебачення, оскільки неможливо створювати в достатньому обсязі якісний контент українською мовою чи робити якісний дубляж, і це призведе до погіршення якості телепродукту та падіння телеперегляду.

Комітет із питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні і в цілому проект закону про введення 75% квоти на використання державної мови на телебаченні. Таке рішення було ухвалене на черговому засіданні Комітету 5 квітня 2017 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2884
Читайте також
23.05.2017 11:50
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
23 492
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду