На «Україні та «Інтері» всього 26% української мови – дані Нацради

На «Україні та «Інтері» всього 26% української мови – дані Нацради

16 Березня 2017
6360
16 Березня 2017
13:36

На «Україні та «Інтері» всього 26% української мови – дані Нацради

6360
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення провела моніторинг ефіру українських телеканалів щодо мови ведення програм і трансляції фільмів і зафіксувала найвищі показники на «Еспресо», 5-му каналі та «UA: Першому», а найгірші – на «Україні» та «Інтері».
На «Україні та «Інтері» всього 26% української мови – дані Нацради
На «Україні та «Інтері» всього 26% української мови – дані Нацради

Про це повідомив на засіданні Нацради 16 березня голова регуляторного органу Юрій Артеменко, описавши результати моніторингу як «невтішну картину».

За його словами, моніторинг проводився з 12 по 27 лютого, по кожному каналу було відстежено ефір в один будній та один вихідний день.

За даними Нацради, найбільші обсяги ефіру українською мовою – на телеканалах «Еспресо» (100%), 5 канал (99%), «UA: Перший» (97%) і «Культура» (97%). Найменші – на телеканалах «Україна» (26%) та «Інтер» (26%).

Інфографіка Нацради. Клікніть для збільшення

Нагадаємо, 16 березня, Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», який запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних телеканалів, 50% - для регіональних, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ.

Цей законопроект зареєстрували 27 жовтня 2016 року народні депутати Микола Княжицький, Вікторія Сюмар та інші, а в лютому 2017 року вони ж подали доопрацьований варіант законопроекту.

13 березня 2017 року на погоджувальній раді керівників фракцій і голів комітетів голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що цей проект можливо розглянуть вже цього пленарного тижня. Цього ж дня цей законопроект розглянув профільний Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики і підтримав документ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6360
Читайте також
06.11.2017 16:31
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 797
13.10.2017 10:19
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
14 928
23.05.2017 11:50
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
23 497
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Kyjanyn
2568 дн. тому
Категорично не погоджуюся з методикою підрахунку. 112 канал навмисно запрошує російськомовних гостей для україномовних ведучих. Вважається, що передача українською, а насправді - гірше, ніж просто російськомовна, бо насаджує МОВНУ ШИЗОФРЕНІЮ. Це методика, вигадана в Кремлі для боротьби з українською мовою. Її слід заборонити негайно!
Влад
2570 дн. тому
Про які 26 відсотків йде мова?! Достатньо звернути увагу на "оновлену" програму "Сьогодні" на ТРК Україна: Це повна копія такої ж програми "Сегодня" на Російському НТВ. Що студія, що заставка. Навіть підкладка схожа. Мабудь це зроблено щоб де які глядачи не забували, що ті, хто їм мозок промивав, все ще поряд.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду