У Freedom House занепокоєні указом президента щодо блокування російських інтернет-ресурсів

У Freedom House занепокоєні указом президента щодо блокування російських інтернет-ресурсів

17 Травня 2017
2869
17 Травня 2017
16:35

У Freedom House занепокоєні указом президента щодо блокування російських інтернет-ресурсів

2869
Указ Президента України про введення в дію рішення РНБО про санкції щодо деяких російських інтернет-ресурсів і соцмереж може обмежити доступ українців до інформації та вільного вираження думок і переконань.
У Freedom House занепокоєні указом президента щодо блокування російських інтернет-ресурсів
У Freedom House занепокоєні указом президента щодо блокування російських інтернет-ресурсів

Про це заявив директор представництва міжнародної правозахисної організації Freedom House в Україні Метью Шааф, повідомляє hromadske.ua.

«Нас непокоїть таке рішення, що в Україні блокують доступ до медійних ресурсів, сайтів та ЗМІ. Це може призвести до обмеження доступу до інформації, обговорення політичних і соціально важливих питань громадян у плюралістичній медійній сфері», — зазначив пан Шааф.

Він також додав, що Freedom House не бачить підстав для блокування «Яндексу» та Mail.ru.

«У часи, коли українська влада говорить одне, а громадяни, зазвичай, говорять інше, має бути вільний доступ до усіх думок і позицій. Щоб усі могли робити власні висновки», — сказав директор представництва Freedom House в Україні.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

Свою стурбованість щодо блокування інтернет-ресурсів в Україні висловили представники Ради Європи, представництва ЄС, а з критикою цього указу виступили представники «Репортерів без кордонів», Human Rights Watch. Водночас у НАТО сказали, що блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова.

НКРЗІ заявила, що інтернет-провайдери, які не виконають рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» будуть притягнуті до адміністративної відповідальності та накладення штрафу.

Водночас представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига нагадав, що за українським законодавством блокування будь-яких інтернет-ресурсів можливе лише у судовому порядку.

Експерти, яких опитав «Детектор медіа», не впевнені, що указ президента й рішення РНБО має виконуватися приватними компаніями та особами, а не лише державними органами.

Президент України Петро Порошенко заявив, що всі його сторінки в російських соціальних мережах «ВКонтакте», «Одноклассники», а також в пошуковику і поштовому сервісі «Яндекс» будуть закриті, і заявив, що провайдери повинні блокувати ці ресурси.

З 16 травня ураїнські користувачі російської соцмережі «Вконтакте» отримують повідомлення від служби підтримки з інструкцією обходу блокування сайту на території України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Яна Собецька, для «Детектора медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2869
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду