Прокуратура в Австрії буде домагатися, аби Фірташа таки арештували

Прокуратура в Австрії буде домагатися, аби Фірташа таки арештували

23 Лютого 2017
1263
23 Лютого 2017
19:28

Прокуратура в Австрії буде домагатися, аби Фірташа таки арештували

1263
Українському бізнесмену, одному з власників групи каналів «Інтер» Дмитру Фірташу доведеться залишитися під вартою у в'язниці віденського району Йозефштадт (Австрія), як мінімум, ще добу.
Прокуратура в Австрії буде домагатися, аби Фірташа таки арештували
Прокуратура в Австрії буде домагатися, аби Фірташа таки арештували

Про це йдеться в рішенні суду від 23 лютого, що є в розпорядженні «Укрінформу».

«Земельний суд Відня у кримінальних справах ухвалив рішення за ухвалою Віденської прокуратури про застосування запобіжного заходу у вигляді тимчасового затримання... Утримання під вартою не було схвалено», - йдеться у рішенні.

Обвинувачений перебуватиме у в'язниці району Йозефштадт Вени щонайменше до другої половини дня п'ятниці, 24 лютого. Потім його мають випустити під підписку про невиїзд. Дмитро Фірташ має здати паспорт та буде зобов'язаний регулярно відмічатися в поліції. Судді вважають мінімальним ризик того, що за таких умов Фірташ може спробувати сховатися.

Також у рішенні зазначається, що прокуратура знову подала заяву про застосування до Фірташа запобіжного заходу у вигляді тимчасового утримання під вартою у зв'язку зі справою про екстрадицію в США.

У засіданні, яке проходило в закритому режимі, взяли участь лише представники Віденської прокуратури та адвокати обвинуваченого.

Адвокати можуть подати апеляцію протягом 14 днів.

Раніше адвокати Дмитра Фірташа заявили, що Земельний суд Відня, розглянувши запит Іспанії про екстрадицію українського бізнесмена в четвер, 23 лютого, прийняв рішення звільнити його без внесення додаткової застави.

«Суд відмовив прокуратурі Відня в арешті Дмитра Фірташа, оскільки відсутній ризик неявки Д.Фірташа на вимогу суду. Суд зобов'язав Д.Фірташа регулярно відвідувати суд через певні проміжки часу», - заявили захисники бізнесмена.

Водночас вони повідомили,  що Фірташу заборонено залишати територію Австрії. Він здав суду свій закордонний паспорт.

Нагадаємо, 21 лютого Вищий земельний суд Відня задовольнив  апеляцію на рішення суду нижчої інстанції від 30 квітня 2015 року про відмову в екстрадиції українського бізнесмена до США. Однак остаточне рішення про екстратицію Фірташа до США залишається за Федеральним міністром юстиції Австрії.

Одразу після засідання апеляційного суду прокуратура Відня затримала Дмитра Фірташа у зв'язку з новою його екстрадицію – в Іспанію.

Глава Мін'юсту Австрії Вольфганг Брандштеттер після нового затримання Дмитра Фірташа заявив місцевим ЗМІ, що питання про його екстрадицію до США «як і раніше відкрите». За словами міністра, складність справи - в одночасному поданні запитів на екстрадицію українського бізнесмена в США і в Іспанію. У разі позитивних рішень за обома запитами  постане вибір, який з них задовольняти.

Суд у Відні мав визначитися з мірою запобіжного заходу для Дмитра Фірташа 23 лютого. Згідно з правилами європейського ордера на арешт, який був виписаний Іспанією, після рішення суду про запобіжний захід є 30 днів на рішення суду першої інстанції щодо екстрадиції, а потім ще 30 днів для розгляду його у другій інстанції у разі подання апеляції.

Нагадаємо, у США Дмитра Фірташа звинувачують у тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму у 18,5 мільйонів доларів хотів отримати дозволи на видобуток титану в Індії. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Навесні 2015 року у суді першої інстанції в Австрії, де перебуває олігарх, Фірташ здобув перемогу, його адвокати домоглися відмови у видачі олігарха до США.

Пізніше Дмитро Фірташ був оголошений у розшук Антикорупційною прокуратурою Іспанії разом з двома своїми імовірними спільниками - громадянами України. Його звинувачують у відмиванні грошей, повідомив представник іспанської прокуратури. Одночасно з видачею ордера на розшук у Барселоні і в місті-курорті Марбельї 24 листопада були затримані п'ять інших ймовірних спільників олігарха.

За даними прокуратури, ці люди створили для Фірташа низку офшорних компаній, хоча певна частка капіталів осідала в Іспанії та вкладалася в нерухомість. Йдеться, за даними прокуратури, про «десятки мільйонів євро незаконного походження».

Прокуратура Відня (Австрія) підтвердила отримання запиту на екстрадицію українського бізнесмена, власника каналу «Інтер» Дмитра Фірташа до Іспанії. Рішення ухвалюватиметься після вивчення змісту запиту.

Фірташ також витратив $780 тис на лобіювання своїх інтересів у США через компанію політичного експерта та публіциста Ланні Джессі Девіса.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1263
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду