Держкіно відмовило «1+1» у прокатному посвідченні на серіал, в якому знялась Фреймут (ДОПОВНЕНО)

Держкіно відмовило «1+1» у прокатному посвідченні на серіал, в якому знялась Фреймут (ДОПОВНЕНО)

10 Січня 2017
4103
10 Січня 2017
14:48

Держкіно відмовило «1+1» у прокатному посвідченні на серіал, в якому знялась Фреймут (ДОПОВНЕНО)

4103
Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) відмовило у державній реєстрації та видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування телесеріалу «Готель» («Отель Элеон»), в якому знялась українська телеведуча Ольга Фреймут
Держкіно відмовило «1+1» у прокатному посвідченні на серіал, в якому знялась Фреймут (ДОПОВНЕНО)
Держкіно відмовило «1+1» у прокатному посвідченні на серіал, в якому знялась Фреймут (ДОПОВНЕНО)

Про це «Детектору медіа» повідомив заступник голови Держкіно Сергій Неретін.

Рішення було прийняте відповідно до пункту 10 Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів та на підставі статті 15-1 Закону України «Про кінематографію», якою регламентовано, що заборона трансляції  фільмів,  вироблених  фізичними  та юридичними  особами держави-агресора, які не містять популяризації або  пропаганди  органів  держави-агресора  та  їхніх окремих дій, поширюється   на   фільми,  вироблені  та/або  вперше оприлюднені (демонстровані) після 1 січня 2014 року. 

«Рішення було прийнято наприкінці минулого року. Документи "1+1" подав теж у грудні. Ми це питання розглядали кілька тижнів. Серіал має оригінальну назву "Отель Элеон". В українському варіанті він мав називатися "Готель". Принаймні, вони так подавали в документах. Оскільки мова йшла про один і той самий матеріал, ми просто звірили те, що нам було надано у документах і відео з тим, що розміщувалось на YouTube, і так само з цією інформацією, яка подавалася в різних інтернет-джерелах. І стало зрозуміло, що мова йде про один і той самий твір. Ми подивились, який там відсоток виробництва Росії, який – України. І, нажаль, там російський капіталовклад, російські актори і все інше вказує на те, що цей продукт більше російський, а не український. На підставі цього було відмовлено у видачі прокатного посвідчення. Відповідно, вони його  ніяк не покажуть, а якщо покажуть, то порушать тим самим закон», – пояснив пан Неретін.

За його словами, канал «1+1» подав документи, зазначаючи, що серіал було знято у копродукції Росії та України. 

«Вони подавали це як копродукція. Якщо подивитись, то ви не побачите там українських акторів крім Ольги Фреймут в одному епізоді. Один епізод, здається, на 20 серій. Це, зрозуміло, не зовсім Україна. Там справді частково була українська група. Вона, навіть, у них в титрах позначалась. Але, оскільки між Держкіно і всіма каналами підписаний Меморандум, в якому зазначені критерії, за якими ми визначаємо приналежність до тієї чи іншої країни, то згідно Меморандуму, цей фільм не можна вважати повноцінним копродукційним продуктом»,– розказав Неретін.

Він також повідомив, що серіал було знято в 2016 році російською продакшн-компанією Yellow, Black and White і він вже транслювався на російському телебаченні. Режисери телесеріалу - Антон Федотов і Антон Маслов.

Натомість, прес-служба медіагрупи у себе на сайті ще 21 грудня повідомила, що серіал був знятий на замовлення «1+1 медіа».

«"Готель Елєон" є продуктом спільного виробництва студії Yellow, Black and White і українського продакшена Sister's Production. Знімання серіалу відбувалися в Москві та Києві», - повідомила прес-служба.

Зазначимо, це не перший серіал медіагрупи, з яким виникають проблеми щодо прокатного посвідчення.

10 жовтня на «2+2» відбулася прем’єра поліцейського детективу «Останній коп» із Гошею Куценко в головній ролі, який заявлений каналом як продукт українсько-російського виробництва. Напередодні його виходу в ефір «Детектор медіа» з'ясував, що в Росії цей серіал має назву «Последний мент», він знятий російською компанією «Спутник Восток Продакшн» на замовлення російського «Пятого канала». А «2+2» дозняв і переозвучив деякі сцени російського продукту. У квітні 2016 року Держкіно видало каналу прокатне посвідчення на серіал спільного виробництва Росії та України.

«Детектор медіа» ініціював дискусію про те, чи порушує цей серіал законодавство і чим відрізняється ситуація довкола «Останнього копа» від минулорічного скандалу з російським серіалом «След», який придбав канал «Україна», перезняв і переозвучив деякі сцени і представив як український серіал під назвою «ФЕС». Тоді група «1+1 медіа» звинуватила «Україну» у видаванні російського продукту за український. І внаслідок публічного скандалу Держкіно відкликало прокатне посвідчення серіалу «ФЕС» і заборонило його показ.

18 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «2+2» через показ ним серіалу «Останній коп». Представниця каналу повідомила Нацраді, що «2+2» звернувся до Держкіно з проханням ще раз переглянути серіал і видане йому прокатне посвідчення. Згодом Державне агентство з питань кіно звернулось до телеканалу «2+2» з проханням надати документи, які б підтверджували спільну роботу України і Росії над серіалом «Останній коп».

26 жовтня Держкіно анулювало прокатне посвідчення серіалу «Останній коп» на підставі висновків Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів, яка більшістю голосів рекомендувала анулювати посвідчення.

Телеканал «2+2» припинив трансляцію серіалу, хоча не згоден з рішенням Держкіно та планував оскаржити його в судовому порядку.

18 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила взяти до відома результати позапланової перевірки телеканалу «2+2», призначеної через показ ним російсько-українського серіалу «Останній коп».

Як повідомив у Facebook голова Держкіно Пилип Іллєнко, за 2016-й рік скасовано державну реєстрацію та визнано недійсними видані прокатні посвідчення на 85 фільмів (телевізійних серіалів).Також відмовлено у державній реєстрації та видачі державних посвідчень на право розповсюдження і демонстрування на 61 фільм.

21 грудня Держкіно відкликало прокатне посвідчення у серіалу «Старша сестра» на каналi «Україна».

21 листопада Державне агентство з питань кіно скасувало державну реєстрацію та анулювало державні посвідчення на сім телесеріалів. Серед них – шість російських серіалів, які транслювалися в ефірі телеканалу «Україна»: «Другий шанс», реж. Устюгов В.; «Життя розсудить», реж. Медіа С.; «Зламані долі», реж. Демченко М.; «Мезальянс», реж. Кечаєв І.; «Чужі діти», реж. Лейзеров Ю.; «Шукаю чоловіка», реж. Ігнатов П. А також один російський серіал, що транслювався в ефірі телеканалу «Інтер», – «Я подарую тобі кохання», реж. Кечаєв І.

Нагадаємо, на початку листопада Держкіно анулювало прокатне посвідчення на російський серіал «Недоторканна», який показував канал «Україна». 10 листопада Держкіно вирішило анулювати прокатне посвідчення російського серіалу «Я дарую тобі щастя», який 7 листопада стартував на телеканалі «Україна». Після анулювання посвідчення канал припинив показ серіалу.

Наприкінці жовтня громадські активісти склали перелік з 34 російських фільмів і серіалів, які транслювалися на телеканалі «Україна», за даними активістів, з порушенням закону.

Фото: showbizo.blogspot.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4103
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду