За рішенням суду Держкіно переглядає заяву Star Media щодо посвідчення серіалу «Бомба»

За рішенням суду Держкіно переглядає заяву Star Media щодо посвідчення серіалу «Бомба»

25 Листопада 2016
1738
25 Листопада 2016
17:41

За рішенням суду Держкіно переглядає заяву Star Media щодо посвідчення серіалу «Бомба»

1738
Державне агентство з питань кіно розпочало повторний розгляд заяви продакшну Star Media щодо видачі прокатного посвідчення телесеріалу «Бомба». Перше засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів з цього питання відбулося сьогодні, 25 листопада
За рішенням суду Держкіно переглядає заяву Star Media щодо посвідчення серіалу «Бомба»
За рішенням суду Держкіно переглядає заяву Star Media щодо посвідчення серіалу «Бомба»

Розпочав засідання голова Держкіно Пилип Іллєнко, нагадавши історію питання: «Восени 2013 року 8-серійному серіалу Бомба” біло видано прокатне посвідчення. У 2015 році до нас звернувся правовласник, яким на той момент було ТОВ “Телерадіокомпанія “Студія 1+1”, і попросив прокатну комісію повторно переглянути серіал (на відповідність вимогам ст. 15-1 Закону “Про кінематографію”. – ДМ). З перевагою в один голос посвідчення анулювали. У вересні 2015 року за прокатним посвідченням повторно звернувся виробник Star Media, попередньо внісши у серіал деякі зміни. У видачі посвідчення йому було відмовлено. Після цього Star Media звернувся до суду з позовом до Держкіно. Апеляційний суд частково задовольнив позов, відправивши серіал знову на розгляд експертної комісії».

Каменем спотикання довкола цього серіалу є вимога статті 15-1 Закону «Про кінематографію», згідно якої в Україні забороняється розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної  безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. Головний герой серіалу – студент, який став радянським розвідником у роки Другої світової війни. Однак присутня на засіданні експертної комісії юристка Star Media наголосила, що серіал не популяризує радянські органи держбезпеки, оскільки є драмою про те, як радянська система ламала людей.

Вона також розказала, що під час розгляду справи суд затребував картки експертів, і багато з них виявилися незаповненими належним чином, що і стало причиною для рішення суду направити серіал для повторного перегляду комісією. Тепер правовласник просить експертів вказувати, які конкретно сцени викликають у них зауваження.

 

Члени комісії взяли час на перегляд 8 серій серіалу. Рішення вони оголосять під час наступного засідання комісії, яке призначили на 10:00 1 грудня.

Нагадаємо, 21 листопада Держкіно скасувало державну реєстрацію та анулювало державні посвідчення на сім телесеріалів. Серед них – шість російських серіалів, які транслювалися в ефірі телеканалу «Україна»: «Другий шанс», реж. Устюгов В.; «Життя розсудить», реж. Медіа С.; «Зламані долі», реж. Демченко М.; «Мезальянс», реж. Кечаєв І.; «Чужі діти», реж. Лейзеров Ю.; «Шукаю чоловіка», реж. Ігнатов П. А також один російський серіал, що транслювався в ефірі телеканалу «Інтер», – «Я подарую тобі кохання», реж. Кечаєв І.

Як повідомляє прес-служба Держкіно, перегляд прокатних посвідчень відбувся у відповідь на інформацію низки громадських організацій.

Фото: кадр із серіалу «Бомба»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1738
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду