Держкіно перегляне прокатне посвідчення серіалу «Я дарую тобі щастя»

Держкіно перегляне прокатне посвідчення серіалу «Я дарую тобі щастя»

10 Листопада 2016
4377
10 Листопада 2016
13:32

Держкіно перегляне прокатне посвідчення серіалу «Я дарую тобі щастя»

4377
Державне агентство з питань кіно вирішило анулювати прокатне посвідчення серіалу «Я дарую тобі щастя», який виходить на телеканалі «Україна». Продакшн зможе подати повторну заявку на його отримання, виправивши помилку в документах. Про це стало відомо сьогодні, 10 листопада, під час засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів
Держкіно перегляне прокатне посвідчення серіалу «Я дарую тобі щастя»
Держкіно перегляне прокатне посвідчення серіалу «Я дарую тобі щастя»

Нагадаємо, 7 листопада телеканал «Україна» розпочав показ романтичної комедії «Я дарую тобі щастя». Напередодні старту показу «Детектор медіа» звернув увагу на схожість цього серіалу на вироблений у Росії в 2015 році серіал «Солнце в подарок». Як уточнили на каналі, серіал був закуплений для показу. У Держкіно у відповідь на запит «Детектора медіа» уточнили, що прокатне посвідчення серіалу «Я дарую тобі щастя» було видано 9 вересня 2016 року і оформлено на компанію «ЕйБіСі Фільм Україна».

10 листопада відбулося засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів, яка мала розглянути серіал «Я дарую тобі щастя» на предмет порушення Закону «Про внесення змін до деяких Законів України відносно захисту інформаційного телерадіопростору України», згідно якого, в ефірі українських телекомпаній не можуть бути показані серіали і фільми, вироблені в Росії пізніше 1 січня 2014 року.

Як пояснив членам комісії продюсер «ЕйБіСі Фільм Україна» Віталій Сіренко, «Я дарую тобі щастя» і «Солнце в подарок» - це дійсно ідентичні версії одного й того самого серіалу. Він був запущений у виробництво в середині 2015 року. «Солнце в подарок» отримало прокатне посвідчення в Росії 6 червня 2016 року.

У процесі обговорення з'ясувалося, що на території України знімалося приблизно 60-70% серіалу, решта - в Росії. Сцени в Україні знімала українська знімальна група, в Росії - російська, а розходження в титрах між українською та російською версіями відбулося через «певні умови продажу серіалу на території Росії», а також те, що не всі учасники знімального процесу хочуть фігурувати в титрах в обох країнах. Актори в серіалі знімалися російські, але частково їх оформлювали через польську юридичну особу ABC Film sp. z o.o. задля мінімізації податків. За словами представників продакшну, в документах на видачу прокатного посвідчення для «Я дарую тобі щастя» вони помилково вказали країною виготовлення лише Україну, хоча фактично це копродукція.

Експертна комісія вирішила, що оскільки продакшн сам визнав помилку в документах, то видане на їх підставі прокатне посвідчення слід анулювати. В свою чергу, продакшн може повторно подати для отримання прокатного посвідчення вже правильні документи.

Нагадаємо, раніше активісти ГО «Комітет захисту Києва» звернулися з відкритим листом до голів Нацради і Держкіно з проханням перевірити порушення українського законодавства каналом «Україна», в ефірі якого активісти нарахували понад тридцять фільмів і серіалів, які можуть порушувати закон «Про внесення змін до деяких Законів України відносно захисту інформаційного телерадіопростору України», який вступив у дію 4 червня 2015 року. Згідно з цим законом, в ефірі українських телекомпаній не можуть бути показані серіали і фільми, вироблені в Росії пізніше 1 січня 2014 року.

Як повідомив юридичний департамент каналу «Україна», в списку активістів – фільми і серіали, «щодо більшості з яких на початку 2016 року була проведена перевірка Нацради з ТБ і РМ, а також анульовано ряд прокатних посвідчень. Після анулювання фільми не були в ефірі». Юристи не вказали, яка кількість прокатних посвідчень була відкликана. Прес-служба каналу зазначила, що всі серіали закуплені, але не в Росії, а в «української юридичної особи».

Також 26 жовтня Держкіно відкликало прокатне посвідчення серіалу «Останній коп», який виходив на каналі «2+2». Генеральний продюсер телеканалу «2+2» Гліб Корнілов повідомив про незгоду мовника з рішенням Держкіно та намір його оскаржити.

А 3 листопада стало відомо, що прокатного посвідчення Держкіно позбавило також серіал «Недоторкана» на тій підставі, що його показ на каналі «Україна» порушував закон «Про кінематографію» як серіал, вироблений і вперше показаний в Росії після 1 січня 2014 року.

На фото - кадр із серіалу «Я дарую тобі щастя»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4377
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду